TIL-therapie vergoed, maar nog niet breed beschikbaar

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
15 februari 2023

TIL-therapie voor patiënten met uitgezaaid melanoom is vergoede zorg geworden. Maar het aantal patiënten dat in aanmerking komt is mogelijk groter dan het aantal dat nu kan worden behandeld. Onderzoeker en internist-oncoloog John Haanen hoopt Nederland de komende tijd klaar te stomen voor het behandelen van meer patiënten met de nieuwe therapie.

Tumor-infiltrerende lymfocytentherapie (TIL-therapie) is een nieuwe therapie, bedoeld voor patiënten met uitgezaaid melanoom die na één behandeling met immuuncheckpointinhibitors geen behandelopties meer hebben. Voor deze therapie verwijderen artsen een metastase uit het lichaam, waar ze in het laboratorium afweercellen uit opkweken. Na expansie van deze cellen worden die teruggegeven aan de patiënt. De therapie is succesvol: hij leidt bij bijna de helft van de patiënten tot afname van de ziekte. Bij 10 tot 20% verdwijnt de kanker helemaal.

“Vooral bij de patiënten waar de kanker verdwijnt, is er een goede prognose en weinig kans op recidive”

Internist-oncoloog John Haanen

Opleiding voor therapie

“Vooral bij deze laatste groep is er een goede prognose en weinig kans op recidive”, zegt John Haanen, internist-oncoloog in het Antoni van Leeuwenhoek. Zijn onderzoeksgroep ontwikkelde de TIL-therapie en publiceerde dat onlangs in New England Journal of Medicine.1Het ontwikkeltraject kwam mede tot stand door een subsidie van de Nederlandse overheid. Daardoor is de therapie vanaf 15 januari 2023 opgenomen in het basispakket.
Het Antoni van Leeuwenhoek (AVL) is op dit moment het enige centrum in Nederland waar TIL-therapie wordt

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel