DOQ

Titanium neus­implan­taat kan langdurig ademhaling verbeteren

Een titanium plaatje in de neus kan een oplossing zijn voor ademhalingsproblemen vanwege een te smalle binnenzijde van de neus (het klepgebied). Het plaatje maakt de neus breder waardoor ademen beter gaat. Dat effect houdt jarenlang aan, blijkt uit recent onderzoek in het Radboudumc in Nijmegen. KNO-arts Niels van Heerbeek vertelt over de studie en de ingreep.

Het implantaat is in 2003 beschikbaar gekomen. Maar het is niet de eerste behandeloptie bij ademhalingsproblemen vanwege een te smal klepgebied in de neus, want er zijn veel verschillende oorzaken van een smal klepgebied. “Er is geen richtlijn voor behandeling van neusklepinsufficiëntie”, vertelt Van Heerbeek. “Wij adviseren deze patiënten om eerst enkele weken een neuspleister of een klemmetje in de neus te proberen. Die trekken de neus meer open. Als dat helpt, kunnen we het in overleg met de patiënt daarbij laten. Bijvoorbeeld als iemand vooral ’s nachts lastig ademt en een pleister of klemmetje prima vindt. En anders is het titanium implantaat een optie. Dat wordt operatief aangebracht.”

“De overgrote meerderheid ervaarde verbetering met een implantaat”

KNO-arts Niels van Heerbeek

Weinig gepubliceerd

Deze ademhalingsproblematiek komt niet vaak voor. In het Radboudumc wordt de operatie twintig tot dertig keer per jaar gedaan en Van Heerbeek kent collega’s in een aantal andere ziekenhuizen die deze ingreep ook toepassen. “Maar het is zeker geen behandeling die in veel ziekenhuizen wordt gedaan. Er is daardoor nog weinig gepubliceerd over het effect van het neusplaatje.”

Van Heerbeek zelf begon zo’n zeven jaar geleden met de implantatietechniek. Van de behandelde patiënten werd met vragenlijsten bijgehouden hoeveel profijt zij hadden van de ingreep wat betreft kwaliteit van leven. Dat is in 2018 verwerkt tot een publicatie over de resultaten bij 32 patiënten1. “Het bleek dat de overgrote meerderheid verbetering ervaarde met een implantaat”, aldus Van Heerbeek. “Maar niet bij iedereen had het evenveel effect. Een enkeling merkte zelfs helemaal geen verandering.”

“Het effect van het implantaat blijft over de jaren redelijk constant”

Vergelijking

Omdat het denkbaar is dat het effect van het implantaat met de tijd verandert, was Van Heerbeek benieuwd hoe het resultaat nu is bij deze patiënten. Dezelfde groep patiënten van destijds heeft daarom opnieuw een vragenlijst ontvangen over hun kwaliteit van leven wat betreft neusklachten. De resultaten van toen en nu zijn met elkaar vergeleken, waarbij ook de preoperatieve metingen zijn meegenomen.2 Over het resultaat zegt Van Heerbeek: “Niet alle aangeschreven patiënten hebben opnieuw de vragenlijst ingevuld. Bij degenen die wel hebben gereageerd en destijds baat hadden bij het implantaat, zagen we een geringe afname van het positieve effect. Dat gebeurt vaak bij operaties: mensen zijn aanvankelijk blij met het resultaat, maar daarna raken ze eraan gewend of neemt het effect daadwerkelijk iets af. Maar er was nog steeds een flinke verbetering ten opzichte van de voormetingen van destijds. We kunnen dus concluderen dat het implantaatje een evident positief en langdurig effect kan hebben. Bij mensen die er geen baat bij hadden, was dat niet veranderd. Het effect van het implantaat blijft dus over de jaren redelijk constant.”

Openbuigen

Als het implantaat niet werkt, hoeft het niet te worden verwijderd. Het kan eventueel zelfs poliklinisch wat verder opengebogen worden om de neuspassage alsnog te verbeteren. Bij patiënten in het Radboudumc zijn tot nu toe geen problemen gezien wat betreft bijvoorbeeld infectie of afstoting van het implantaat, verklaart Van Heerbeek. “Het is in de afgelopen jaren slechts bij een enkeling verwijderd. Het implantaat maakt de neus iets breder, en niet iedereen vindt dat mooi. Vooraf bespreken we het esthetische aspect uitgebreid met patiënten.”

“We proberen nu vooraf al iets meer te selecteren”

Niet te voorspellen

Het implantaat werkt dus niet bij iedereen. Maar het effect is vooraf niet te voorspellen. Van Heerbeek zou daar graag verder onderzoek naar willen doen. “Het zou mooi zijn als we vooraf kunnen toetsen of een patiënt er baat bij zal hebben. Nu proberen we in de spreekkamer al het effect van het implantaat bij een patiënt na te bootsen. Bij mensen die zeggen dat ze er weinig van merken, zijn we iets voorzichtiger met het bespreken van de operatie. Zo proberen we nu vooraf al iets meer te selecteren.”

Vergoeding

De conclusie uit de studie is dat het implantaat ook op de lange termijn effectief blijft. Het kan dus een goede oplossing zijn voor mensen met een ademhalingsprobleem als gevolg van een te smal voorste deel van de neus. Helaas wordt de operatie niet vergoed. “Wij moeten vergoeding altijd vooraf aanvragen bij de zorgverzekeraar, maar zij wijzen het meestal af omdat het effect van de operatie niet is bewezen met een gerandomiseerde trial”, aldus Van Heerbeek. “Maar zo’n studie kun je niet doen bij een probleem wat niet vaak voorkomt. Ook onze studies zijn niet gerandomiseerd. Maar inmiddels is er zeker wel wetenschappelijke literatuur die aantoont dat het implantaat effect kan hebben.”

Referenties:

1. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/29911209/
2. Harthoorn FS, Ingels KJAO, Damen GWJA, et al. Long‑term effects of the titanium butterfly implant on quality of life: a prospective cohort study. Eur Arch Oto-Rhino-Laryngology, 2024;281:4213–4219.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: patiënt met progressieve inspanningsdyspneu

Een patiënt presenteert zich met progressieve inspanningsdyspneu. Voorheen was hij in staat om zonder klachten te tennissen, nu ervaart hij kortademigheid bij stevig doorwandelen. Er is geen sprake van hoesten, sputumproductie of koorts. Wat is uw diagnose?

Uitgebreid bloedonderzoek met één simpele vingerprik

Capillaire bloedafname via een vingerprik blijkt bij meer dan 30 standaardbepalingen een goed alternatief voor venapunctie, concludeerde Martijn Doeleman. “Patiënten kunnen zelf de vingerprik doen. Gewoon thuis, wanneer het hen uitkomt.”

Cultuur­sensitieve zorg in de praktijk: lessen van Mammarosa

Taal- en cultuurverschillen kunnen de communicatie met zorgverleners flink bemoeilijken. Stichting Mammarosa biedt hierin uitkomst. Samia Kasmi vertelt hoe belangrijk cultuursensitieve communicatie is, en hoe artsen hierin het verschil kunnen maken.

‘Er is een trend naar meer visuele informatie’

“Voor patiënten blijkt de juiste toedieningsroute van een geneesmiddel niet altijd vanzelfsprekend te zijn”, vertellen Yara Mangindaan en Nike Everaarts-de Gruyter. Zij hielpen medicijnpictogrammen te ontwikkelen die ondersteunen bij goed gebruik van geneesmiddelen.

Werkbereidheid bij een crisis niet vanzelf­sprekend

Ziekenhuizen kunnen tijdens een crisis niet blind vertrouwen op hun personeel, concluderen Dennis Barten en Lindsy Engels. Werkbereidheid hangt sterk af van verschillende factoren. “Het is belangrijk om te ontdekken wat nodig is om voor te bereiden op crisissituaties.”

Casus: man met dysfonie­klachten

Een 42-jarige man komt op uw spreekuur met dysfonieklachten, twee maanden geleden ontstaan in een periode van veel hoesten. Aan het einde van de dag worden de klachten erger en het is lastig om een lang gesprek te voeren. Wat is uw diagnose?

Integrale geneeskunde in Nederland: tijd voor de volgende stap

Het spreekuur Integrative Medicine van Ines von Rosenstiel is erg populair en ook in andere ziekenhuizen groeit de belangstelling voor een dergelijk spreekuur. Hoe zorgen we ervoor dat IM een structureel onderdeel wordt van de reguliere zorg in Nederland?

Mindfulness in de zorg: allesbehalve zweverig

“Zorg goed voor jezelf. Er is er maar één van.” Dat zei een patiënt ooit tegen longarts Miep van der Drift. Ze weet als geen ander: mindfulness is niet alleen voor patiënten, maar ook voor zorgverleners. Ze geeft tips voor kleine veranderingen met een grote impact.

Medicatie vaak te lang voortgezet na ontslag uit ziekenhuis

Veel patiënten gebruiken in ziekenhuizen voorgeschreven opiaten, benzodiazepines en antipsychotica nog langdurig na ontslag, aldus Judith de Ruijter. “We geven artsen de tip om, als ze bij ontslag nieuwe medicatie voorschrijven, al meteen na te denken over stoppen.”

‘Impliciete sturing kan samen beslissen verstoren’

Het proces van samen beslissen kan worden verstoord door onbewuste aansturing op een bepaalde behandeling, aldus Anneleen Timmer en Suzanne Festen. “Misschien gaan veel behandelaars er onbewust vanuit dat de patiënt alles op alles wil zetten om de ziekte te bestrijden.”