Toedienen van te veel vocht na ernstig hersenletsel blijkt schadelijk

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
22 september 2021

Het toedienen van te veel vocht bij patiënten die op de intensive care liggen na een traumatisch hersenletsel is schadelijker dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van wetenschappers van het Erasmus MC. De resultaten werden onlangs gepubliceerd in The Lancet Neurology. De auteurs pleiten voor een neutrale vloeistofbalans voor de gunstigste behandeluitkomsten.

Toedienen van extra vocht is essentieel bij patiënten die op de intensive care liggen met traumatisch hersenletsel; het kan de bloeddoorstroming van de hersenen optimaliseren, met gunstige behandeluitkomsten tot gevolg. Sommige patiënten krijgen echter dagelijks tot wel vijf liter vocht toegediend, deels via in een vloeistof opgeloste geneesmiddelen.

Behandeluitkomst

Het adagium is echter dat te veel vocht niet of minder schadelijk is dan te weinig vocht. De auteurs, onder leiding van Eveline Wiegers, deden een prospectief multicenter-onderzoek naar deze stelling. Daarvoor kwantificeerden zij de hoeveelheid toegediend vocht en de effecten hiervan op de behandeluitkomst.

Vloeistofbalans en inname

De onderzoekers gebruikten hiervoor patiëntinformatie uit twee observationele cohorten: het Europese CENTER-TBI-cohort en het Australische OzENTER-TBI-cohort. 2125 patiënten, afkomstig uit 55 ziekenhuizen in 18 landen werden geselecteerd. Allen hadden traumatisch hersenletsel waarvoor opname op de intensive care en een CT-scan van het hoofd nodig waren. Op basis van behandelkarakteristieken en dagelijkse vloeistofinname berekenden de onderzoekers vervolgens de gemiddelde vloeistofbalans

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel