In het Radboudumc Nijmegen is voeding sinds dit studiejaar structureel onderdeel van de eerste twee studiejaren van de bacheloropleiding Geneeskunde en Biomedische wetenschappen. In de masteropleiding zijn er verdiepende keuzevakken. Doel is om een nieuwe generatie artsen op te leiden die zich meer bewust is van de rol van leefstijl bij ziekte en gezondheid. “Soms moeten studenten daarvoor buiten hun comfortzone treden”, zegt maag-darm-leverarts en onderwijsontwikkelaar Tanya Bisseling over de gebruikte lesvormen.
Met diëtist Manon van den Berg behoort Bisseling tot de initiatiefnemers van de nieuwe onderwijslijn over voeding. “Maag-darm-leverarts Geert Wanten, wereldwijd expert op het gebied van darmfalen, heeft mij gestimuleerd om ervoor te zorgen dat voeding een grotere plek in geneeskunde-onderwijs zou krijgen.” Bij de onderwijsvernieuwing in 2015 is dit nog niet gelukt en bleef aandacht voor voeding beperkt tot een blok keuzeonderwijs. Sinds 2020 staat het onderwerp in het Raamplan Artsopleiding. In opdracht van de lijncoördinator onderwijs begonnen Bisseling en een aantal collega’s met het ontwikkelen van een verticale onderwijslijn door de bachelorfase en keuzevakken in de masteropleiding.
“De toekomstige arts is zich bewust van het belang van voeding bij gezondheid, kan hierover communiceren en de patiënt waar nodig bij de hand nemen”
MDL-arts Tanya Bisseling
Voeding en gezondheid
In haar eigen praktijk is Bisseling vertrouwd met het onderwerp voeding. “Veel aandoeningen, zoals hartvaatziekten, diabetes en darmkanker zijn gerelateer