DOQ

Top-10 adviezen in Amerikaanse richtlijn over revas­culari­satie

Van de Amerikaanse richtlijn over revascularisatie van de coronairvaten is in JACC een uitgebreide samenvatting gepubliceerd. Daarin staat de top-10 adviezen die lezers moeten weten.

De adviezen in de volledige richtlijn vervangen de aanbevelingen over coronaire bypassoperaties uit 2011 en de richtlijnen over percutane coronaire interventies uit 2011 en 2015. De gerefereerde samenvatting biedt een patiëntgerichte benadering om clinici te begeleiden bij de behandeling van patiënten die vanwege aanzienlijk coronairlijden een revascularisatie ondergaan.

Ongelijkheid tegengaan, multidisciplinaire aanpak en besluitvorming

Het eerste advies in deze richtlijn is dat de beslissingen over een coronaire revascularisatie bij patiënten met coronairlijden gebaseerd moeten zijn op de klinische indicaties, ongeacht geslacht, ras of etniciteit. Er is namelijk geen bewijs dat sommige patiënten minder baat hebben dan andere. Ongelijkheden in de zorg moeten tegengegaan worden.
Patiënten die in aanmerking komen voor een coronaire revascularisatie, maar voor wie de optimale behandelstrategie onduidelijk is, zouden in een multidisciplinair hartteam besproken moeten worden.
Voor patiënten met een ernstig linker coronairlijden is een chirurgische revascularisatie geïndiceerd. Een percutane revascularisatie is een redelijke optie bij geselecteerde patiënten met een lage tot gemiddelde anatomische complexiteit van het coronairlijden. De beslissingen over een revascularisatie zijn gebaseerd op de complexiteit van de ziekte, de technische haalbaarheid van de behandeling en een bespreking van het hartteam.

Chirurgische of percutane revascularisatie

Het gebruik van een arteria radialis voor een chirurgische revascularisatie heeft de voorkeur boven het gebruik van een vena saphenus. Voordelen zijn onder meer een betere doorgankelijkheid, een kleiner risico op ongunstige cardiale gebeurtenissen en een betere overleving.
Bij patiënten die een percutane interventie ondergaan en een acuut coronair syndroom (ACS) of een stabiele ischemische hartziekte hebben, wordt geadviseerd om de interventie via een arteria radialis uit te voeren, om het risico op bloedingen en vasculaire complicaties te verminderen in vergelijking met een femorale benadering.
Na een percutane revascularisatie bij patiënten met stabiele ischemische hartziekte valt te overwegen kortdurend duale plaatjesaggregatieremmers te geven, om het risico op bloedingen te verminderen.

Niet-aangedane arterie, diabetes en operatierisico

Bij geselecteerde patiënten met een ST-segment-elevatie myocardinfarct (STEMI) wordt geadviseerd om tijdens de ziekenhuisopname of na het ontslag een gefaseerde percutane interventie van een ernstig vernauwde, niet-aangedane coronairarterie uit te voeren. Bij patiënten met een cardiogene shock kan een percutane interventie van de niet-aangedane arterie schadelijk echter zijn.
Diabetespatiënten met drievats-coronairlijden moeten een chirurgische revascularisatie ondergaan. Een PCI kan worden overwogen als ze niet in aanmerking komen voor een operatie. Bij de beslissing om bij patiënten vanwege coronairlijden een chirurgische revascularisatie uit te voeren, moet met de score van het operatierisico volgens de Society of Thoracic Surgeons vastgesteld worden.

Conclusies

De aanbevelingen uit de eerdere richtlijnen zijn bijgewerkt met nieuw bewijs om clinici te begeleiden bij de zorg voor patiënten die coronaire revascularisatie ondergaan. Deze samenvatting bevat aanbevelingen, tabellen en cijfers uit de volledige richtlijn die betrekking hebben op de top 10 take-home messages.

Referenties: Lawton JS, Tamis-Holland JE, Bangalore S, et al. 2021 ACC/AHA/SCAI Guideline for Coronary Artery Revascularization: Executive Summary: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Joint Committee on Clinical Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol. 2021:S0735-1097(21)06157-X.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven Routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”


0
Laat een reactie achterx