DOQ

Top-10 adviezen in Amerikaanse richtlijn over revas­culari­satie

Van de Amerikaanse richtlijn over revascularisatie van de coronairvaten is in JACC een uitgebreide samenvatting gepubliceerd. Daarin staat de top-10 adviezen die lezers moeten weten.

De adviezen in de volledige richtlijn vervangen de aanbevelingen over coronaire bypassoperaties uit 2011 en de richtlijnen over percutane coronaire interventies uit 2011 en 2015. De gerefereerde samenvatting biedt een patiëntgerichte benadering om clinici te begeleiden bij de behandeling van patiënten die vanwege aanzienlijk coronairlijden een revascularisatie ondergaan.

Ongelijkheid tegengaan, multidisciplinaire aanpak en besluitvorming

Het eerste advies in deze richtlijn is dat de beslissingen over een coronaire revascularisatie bij patiënten met coronairlijden gebaseerd moeten zijn op de klinische indicaties, ongeacht geslacht, ras of etniciteit. Er is namelijk geen bewijs dat sommige patiënten minder baat hebben dan andere. Ongelijkheden in de zorg moeten tegengegaan worden.
Patiënten die in aanmerking komen voor een coronaire revascularisatie, maar voor wie de optimale behandelstrategie onduidelijk is, zouden in een multidisciplinair hartteam besproken moeten worden.
Voor patiënten met een ernstig linker coronairlijden is een chirurgische revascularisatie geïndiceerd. Een percutane revascularisatie is een redelijke optie bij geselecteerde patiënten met een lage tot gemiddelde anatomische complexiteit van het coronairlijden. De beslissingen over een revascularisatie zijn gebaseerd op de complexiteit van de ziekte, de technische haalbaarheid van de behandeling en een bespreking van het hartteam.

Chirurgische of percutane revascularisatie

Het gebruik van een arteria radialis voor een chirurgische revascularisatie heeft de voorkeur boven het gebruik van een vena saphenus. Voordelen zijn onder meer een betere doorgankelijkheid, een kleiner risico op ongunstige cardiale gebeurtenissen en een betere overleving.
Bij patiënten die een percutane interventie ondergaan en een acuut coronair syndroom (ACS) of een stabiele ischemische hartziekte hebben, wordt geadviseerd om de interventie via een arteria radialis uit te voeren, om het risico op bloedingen en vasculaire complicaties te verminderen in vergelijking met een femorale benadering.
Na een percutane revascularisatie bij patiënten met stabiele ischemische hartziekte valt te overwegen kortdurend duale plaatjesaggregatieremmers te geven, om het risico op bloedingen te verminderen.

Niet-aangedane arterie, diabetes en operatierisico

Bij geselecteerde patiënten met een ST-segment-elevatie myocardinfarct (STEMI) wordt geadviseerd om tijdens de ziekenhuisopname of na het ontslag een gefaseerde percutane interventie van een ernstig vernauwde, niet-aangedane coronairarterie uit te voeren. Bij patiënten met een cardiogene shock kan een percutane interventie van de niet-aangedane arterie schadelijk echter zijn.
Diabetespatiënten met drievats-coronairlijden moeten een chirurgische revascularisatie ondergaan. Een PCI kan worden overwogen als ze niet in aanmerking komen voor een operatie. Bij de beslissing om bij patiënten vanwege coronairlijden een chirurgische revascularisatie uit te voeren, moet met de score van het operatierisico volgens de Society of Thoracic Surgeons vastgesteld worden.

Conclusies

De aanbevelingen uit de eerdere richtlijnen zijn bijgewerkt met nieuw bewijs om clinici te begeleiden bij de zorg voor patiënten die coronaire revascularisatie ondergaan. Deze samenvatting bevat aanbevelingen, tabellen en cijfers uit de volledige richtlijn die betrekking hebben op de top 10 take-home messages.

Referenties: Lawton JS, Tamis-Holland JE, Bangalore S, et al. 2021 ACC/AHA/SCAI Guideline for Coronary Artery Revascularization: Executive Summary: A Report of the American College of Cardiology/American Heart Association Joint Committee on Clinical Practice Guidelines. J Am Coll Cardiol. 2021:S0735-1097(21)06157-X.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx