DOQ

‘Training versterkt altijd de zwakste schakel bij chronisch hartfalen’

Patiënten met chronisch hartfalen kunnen beperking van de inspanningscapaciteit ervaren door een verminderde hartfunctie en bloedsomloop. Volgens onderzoek kan dit echter ook komen door een beperkte spierfunctie. Beide patiëntgroepen kunnen de zuurstofopname verbeteren met hoog-intensieve intervaltraining. “Als er verschillende oorzaken aan de beperkte inspanningscapaciteit ten grondslag liggen, moet je dus ook verschillende behandelingen kunnen inzetten.”

Mensen met chronisch hartfalen kunnen hun inspanningscapaciteit vergroten door een hoog-intensieve intervaltraining te volgen. De zuurstofopname, bepaald door de bloedsomloop en spierconditie, stijgt gemiddeld met vijftien procent.

Dit is een van de conclusies uit het promotieonderzoek waarop Victor Niemeijer, sportarts in het Elkerliek ziekenhuis, in januari promoveerde aan de Technische Universiteit Eindhoven. Onder een intensief trainingsprogramma wordt verstaan: vier blokjes van intensieve inspanning met een hartslag van 85 tot 95 procent maximaal, en tussendoor telkens drie minuten rust.

Pompfunctie
De meeste personen met chronisch hartfalen (CHF) ervaren een beperking van hun inspanningscapaciteit. Ze raken snel vermoeid en kortademig. “De bekende verklaring is dat vanwege een verminderde pompfunctie van het hart minder zuurstof naar de spieren gaat”, zegt Niemeijer. “Maar al een tijd zijn er aanwijzingen dat ook de spier zelf het euvel kan zijn. Die zou dan functieverlies vertonen bij inspanningen. Ik heb onderzocht of er inderdaad ook iets aan de hand kan zijn met de spier. Als dat zo is, kunnen er verschillende oorzaken aan de beperkte inspanningscapaciteit ten grondslag liggen en zou je dus ook verschillende behandelingen moeten kunnen inzetten.”

Drie patiëntencategorieën
De hypothese bleek juist te zijn. Niemeijer achterhaalde drie typen patiënten met CHF. “Bij een groot aantal mensen wordt de inspanningscapaciteit vooral gematigd door een beperkte spierfunctie. Verder heb je zoals bekend mensen met hoofdzakelijk een verminderde hartfunctie en bloedsomloop als oorzaak. En het lijkt er op dat er ook mensen zijn bij wie beide problemen ongeveer evenveel invloed hebben op de inspanningscapaciteit.”

De sportarts baseert zijn conclusies op ongeveer 200 patiënten van het Máxima Medisch Centrum in Veldhoven. “Samen met de Technische Universiteit Eindhoven hebben we een nieuwe techniek beproefd. Het gaat om een klein kastje dat nabij infrarood licht de spier instuurt en weer opvangt. Zo registreer je de verhouding tussen de spierfunctie en de bloedsomloop.”

Bovendien volgden veertig deelnemers hoog-intensieve intervaltraining (HIIT). Daaruit bleek dat hun zuurstofopname gemiddeld met vijftien procent toenam. Niemeijer: “We hebben vastgesteld dat elk van de drie genoemde patiëntencategorieën baat heeft bij HIIT. Het draagt altijd bij aan versterking van de zwakste schakel, of die schakel nu de spierfunctie is of de bloedsomloop.”

Maatwerk in beweging
Slechts drie tot vier procent van de Nederlandse CHF-patiënten volgt een trainingsprogramma. Adviseert Niemeijer nu iedereen deze aanpak? “Nee, je moet streven naar maatwerk. Sommige patiënten hebben meerdere onderliggende ziekten. Dan zal je een ander scenario moeten volgen. Duidelijk is in elk geval: beweging is goed en als zorgverlener moet je er aandacht voor hebben. Maar hoe je hieraan invulling geeft, varieert per patiënt. Soms kan laag-intensieve training net zo goed zijn.”

Niemeijer adviseert huisartsen en cardiologen patiënten te attenderen op hartrevalidatieprogramma’s in ziekenhuizen en revalidatieklinieken. “Een gebruikelijk onderdeel daarvan is een uitgebreide inspanningstest om iemands specifieke conditie in kaart te krijgen. Stel, een patiënt gaat langzaam achteruit en zwaardere behandelopties komen in beeld. Als hij in staat is tot een trainingsprogramma, kan hij wellicht op deze manier zijn hartfunctie verbeteren en is voorlopig geen zwaardere behandeling nodig. ”

Meetkastje
Over maatwerk gesproken: dankzij verdere verfijning van het meetkastje kunnen op en duur waarschijnlijk de bijdragen van bloedsomloop en spiercapaciteit beter worden bepaald tijdens een eenvoudige inspanningstest. Niemeijer: “Als je weet welke van de twee het minst functioneert, kan je de behandeling richten op deze ‘zwakste schakel’.”

Auteur: Gerben Stolk, journalist
Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx