De zorg is van oudsher ingericht in hokjes, waarbij de patiënt van de een naar de ander gaat. Dat kan anders, vindt Markus Oei, KNO-arts in het Flevoziekenhuis. Hij is initiator van Transits in de regio Almere: transmurale en integrale samenwerking tussen verschillende zorglijnen. “Dat begint bij de patiënt thuis.”
‘De patiënt centraal’ is een uitgangspunt van veel zorgverleners en partijen in de zorg. Dat gebeurt ook wel, maar volgens Oei nog steeds onvoldoende. “Tot nu toe gebeurt het vooral met ‘eigen’ populaties patiënten. Zo ziet en behandelt een KNO-arts een heel andere groep mensen dan een huisarts. Iedereen in de zorg doet z’n best, maar als je het hele traject van een patiënt bekijkt dan zie je dat het nog beter kan.”
“Het gaat erom dat de juiste persoon de juiste informatie heeft voor passende zorg op de juiste plek”
KNO-arts Markus Oei
Thuissituatie
Oei wil de patiënt volgen vanaf de thuissituatie. Die kan te maken krijgen met de huisarts, verpleegkundigen, medisch specialisten en paramedici. “Al die contacten moeten we samenvoegen, door na te gaan wie op welk moment wat kan doen en welke informatie daarvoor nodig is. En ook wat de patiënt nodig heeft. Het gaat erom dat de juiste persoon de juiste informatie heeft voor passende zorg op de juiste plek.”
Geen vast protocol
Het initiatief heet een Transit: een Transmuraal Situatie-georiënteerd Integratie Traject. In zo’n traject werken alle zorgverleners transparant en geïntegreerd met elkaar samen. In de ideale situatie is e