DOQ

Trastuzumab deruxtecan nuttig bij HER2-gemuteerd NSCLC

Trastuzumab deruxtecan blijkt een aanhoudende antikankeractiviteit te hebben bij patiënten met een eerder behandeld HER2-gemuteerd niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC). Deze resultaten van de DESTINY-Lung01-studie verschenen onlangs in het NEJM.

Longkanker is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van kankergerelateerde sterfte. NSCLC is verantwoordelijk voor 85% van de gevallen van longkanker en betreft een heterogene ziekte die wordt veroorzaakt door een breed spectrum van moleculaire veranderingen. Doelgerichte therapieën tegen specifieke moleculaire afwijkingen, zoals EGFR- en BRAF-mutaties en ALK- en ROS1-herschikkingen, hebben de prognose en kwaliteit van leven van deze patiënten aanzienlijk verbeterd. Ze zijn tegenwoordig een standaardbehandeling voor patiënten met een oncogen-gedreven NSCLC.

HER2: mutaties en effecten

Het humane epidermale groeifactor 2-receptor (HER2)-gen, ook bekend als ErbB2, is een bekend proto-oncogen dat zich op de lange arm van chromosoom 17 (17q21) bevindt. Terwijl ErbB2 verwijst naar het gen voor zowel menselijke als knaagdiersoorten, verwijst HER2 naar het menselijke gen en genproduct. De term Neu verwijst naar zijn tegenhangers bij knaagdieren. Het eerste bewijs voor de rol van HER2 bij kanker is namelijk afkomstig van de connectie met zijn rattenortholoog Neu. Dit is een gemuteerd gen dat is geïdentificeerd in het carcinogeen-geïnduceerde neuroblastoom.
HER2-mutaties en amplificaties zijn in verband gebracht met vrouwelijk geslacht, Aziatische afkomst, niet-rokersstatus en matige tot slecht gedifferentieerde histologie van een adenocarcinoom. Pleurale invasie wordt vaak gezien bij HER2-geamplificeerd NSCLC en tumoren met HER2-overexpressie. Terwijl betrokkenheid van het centrale zenuwstelsel (CZS) is gemeld bij tot 47% van de patiënten met een HER2-gemuteerd NSCLC.
Hoewel in verschillende studies is gevonden dat HER2-overexpressie gepaard gaat met slechte uitkomsten van patiënten met een NSCLC, blijft de prognostische waarde van de HER2-mutatie en amplificatie onduidelijk.

Trastuzumab deruxtecan

HER2-amplificatie wordt erkend als een frequente moleculaire afwijking en therapeutisch doelwit bij borst- en maagkanker. De ontwikkeling van HER2-remming voor de behandeling van longkanker werd geïnspireerd door de succesvolle doelgerichte aanpak van HER2-amplificatie bij borstkanker. Overigens zijn HER2-gerichte therapieën niet goedgekeurd voor patiënten met NSCLC.

Trastuzumab deruxtecan (T-DXd) is een nieuw antilichaam-geneesmiddelconjugaat dat bestaat uit een anti-HER2-antilichaam, een splitsbare tetrapeptide-gebaseerde linker en een topoisomerase I-remmer. In een eerdere fase I-studie hadden patiënten met HER2-gemuteerd NSCLC bij behandeling met T-DXd een bevestigd objectief responspercentage  (ORR) van 72,7%.

Huidige fase II-studie

In de huidige internationale fase II-studie is T-DXd (6,4 mg per kilogram lichaamsgewicht) toegediend aan 91 patiënten met een gemetastaseerd HER2-gemuteerd NSCLC dat refractair was voor de standaardbehandeling.  
Na een mediane follow-up van 13,1 maanden was een centraal bevestigde objectieve respons opgetreden bij 55% van de patiënten. De mediane responsduur was 9,3 maanden, de mediane progressievrije overleving 8,2 maanden en de mediane algehele overleving 17,8 maanden. Responsen werden waargenomen bij verschillende subtypes van HER2-mutaties, evenals bij patiënten zonder detecteerbare HER2-expressie of met een HER2-amplificatie.
Het veiligheidsprofiel was over het algemeen in overeenstemming met dat uit eerdere studies. Bijwerkingen van graad 3 of hoger traden op bij 46% van de patiënten. De meest voorkomende bijwerking was neutropenie (bij 19%). Een aan het geneesmiddel gerelateerde interstitiële longziekte trad op bij 26% van de patiënten en 2 patiënten overleden hieraan.

Referentie: Li BT, Smit EF, Goto Y, et al. Trastuzumab Deruxtecan in HER2-Mutant Non-Small-Cell Lung Cancer. N Engl J Med. 2022;386:241-251. ,

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”


0
Laat een reactie achterx