DOQ

Trastuzumab deruxtecan nuttig bij HER2-gemuteerd NSCLC

Trastuzumab deruxtecan blijkt een aanhoudende antikankeractiviteit te hebben bij patiënten met een eerder behandeld HER2-gemuteerd niet-kleincellig longcarcinoom (NSCLC). Deze resultaten van de DESTINY-Lung01-studie verschenen onlangs in het NEJM.

Longkanker is wereldwijd de meest voorkomende oorzaak van kankergerelateerde sterfte. NSCLC is verantwoordelijk voor 85% van de gevallen van longkanker en betreft een heterogene ziekte die wordt veroorzaakt door een breed spectrum van moleculaire veranderingen. Doelgerichte therapieën tegen specifieke moleculaire afwijkingen, zoals EGFR- en BRAF-mutaties en ALK- en ROS1-herschikkingen, hebben de prognose en kwaliteit van leven van deze patiënten aanzienlijk verbeterd. Ze zijn tegenwoordig een standaardbehandeling voor patiënten met een oncogen-gedreven NSCLC.

HER2: mutaties en effecten

Het humane epidermale groeifactor 2-receptor (HER2)-gen, ook bekend als ErbB2, is een bekend proto-oncogen dat zich op de lange arm van chromosoom 17 (17q21) bevindt. Terwijl ErbB2 verwijst naar het gen voor zowel menselijke als knaagdiersoorten, verwijst HER2 naar het menselijke gen en genproduct. De term Neu verwijst naar zijn tegenhangers bij knaagdieren. Het eerste bewijs voor de rol van HER2 bij kanker is namelijk afkomstig van de connectie met zijn rattenortholoog Neu. Dit is een gemuteerd gen dat is geïdentificeerd in het carcinogeen-geïnduceerde neuroblastoom.
HER2-mutaties en amplificaties zijn in verband gebracht met vrouwelijk geslacht, Aziatische afkomst, niet-rokersstatus en matige tot slecht gedifferentieerde histologie van een adenocarcinoom. Pleurale invasie wordt vaak gezien bij HER2-geamplificeerd NSCLC en tumoren met HER2-overexpressie. Terwijl betrokkenheid van het centrale zenuwstelsel (CZS) is gemeld bij tot 47% van de patiënten met een HER2-gemuteerd NSCLC.
Hoewel in verschillende studies is gevonden dat HER2-overexpressie gepaard gaat met slechte uitkomsten van patiënten met een NSCLC, blijft de prognostische waarde van de HER2-mutatie en amplificatie onduidelijk.

Trastuzumab deruxtecan

HER2-amplificatie wordt erkend als een frequente moleculaire afwijking en therapeutisch doelwit bij borst- en maagkanker. De ontwikkeling van HER2-remming voor de behandeling van longkanker werd geïnspireerd door de succesvolle doelgerichte aanpak van HER2-amplificatie bij borstkanker. Overigens zijn HER2-gerichte therapieën niet goedgekeurd voor patiënten met NSCLC.

Trastuzumab deruxtecan (T-DXd) is een nieuw antilichaam-geneesmiddelconjugaat dat bestaat uit een anti-HER2-antilichaam, een splitsbare tetrapeptide-gebaseerde linker en een topoisomerase I-remmer. In een eerdere fase I-studie hadden patiënten met HER2-gemuteerd NSCLC bij behandeling met T-DXd een bevestigd objectief responspercentage  (ORR) van 72,7%.

Huidige fase II-studie

In de huidige internationale fase II-studie is T-DXd (6,4 mg per kilogram lichaamsgewicht) toegediend aan 91 patiënten met een gemetastaseerd HER2-gemuteerd NSCLC dat refractair was voor de standaardbehandeling.  
Na een mediane follow-up van 13,1 maanden was een centraal bevestigde objectieve respons opgetreden bij 55% van de patiënten. De mediane responsduur was 9,3 maanden, de mediane progressievrije overleving 8,2 maanden en de mediane algehele overleving 17,8 maanden. Responsen werden waargenomen bij verschillende subtypes van HER2-mutaties, evenals bij patiënten zonder detecteerbare HER2-expressie of met een HER2-amplificatie.
Het veiligheidsprofiel was over het algemeen in overeenstemming met dat uit eerdere studies. Bijwerkingen van graad 3 of hoger traden op bij 46% van de patiënten. De meest voorkomende bijwerking was neutropenie (bij 19%). Een aan het geneesmiddel gerelateerde interstitiële longziekte trad op bij 26% van de patiënten en 2 patiënten overleden hieraan.

Referentie: Li BT, Smit EF, Goto Y, et al. Trastuzumab Deruxtecan in HER2-Mutant Non-Small-Cell Lung Cancer. N Engl J Med. 2022;386:241-251. ,

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx