DOQ

Trends in brandwonden bij kinderen

Hoe staan de statistieken ervoor met brandwonden bij kinderen in Nederland? Is het bekende kopje thee nog steeds de meest voorkomende oorzaak? We spraken arts-onderzoeker Frederique Kemme en haar copromotor, chirurg Annebeth de Vries, over een langlopend onderzoek naar brandwonden bij kinderen dat liep van 2009 tot 2022. De bevindingen geven niet alleen inzicht in wie het grootste risico op brandwonden loopt, maar ook in hoe de zorg in die periode is veranderd. “Het hete kopje thee blijft de grootste boosdoener.”

Als onderdeel van haar promotieonderzoek keek Frederique Kemme, arts-onderzoeker in het Brandwondencentrum in Beverwijk, naar de landelijke trends in brandwonden bij kinderen. Ze keek daarbij onder andere naar leeftijdsgroepen, verschillen tussen jongens en meisjes, de grootte van de brandwonden, het aantal en de duur van de opnames. Dit onderzoek werd geleid door haar copromotor Anouk Pijpe, klinisch epidemioloog & hoofd onderzoek in het brandwondencentrum Beverwijk. Haar andere copromotor, Annebeth de Vries, chirurg in het Rode Kruis ziekenhuis en hoofd van het kinderbrandwondencentrum in Beverwijk was ook nauw betrokken bij deze studie.

“Een kind wordt nu al eerder in het brandwondencentrum gezien”

Arts-onderzoeker Frederique Kemme

Niet meer of ernstigere brandwonden

Uit de studie blijkt dat het aantal opnames van kinderen met brandwonden in Nederlandse brandwondencentra tussen 2009 en 2022 is toegenomen. De incidentie nam toe van 7.1 naar

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”

Protocol brengt veelbelovende ‘orphan drugs’ sneller bij patiënt

Behandelaren en zorgverzekeraars slaan de handen ineen om geneesmiddelen tegen zeldzame ziekten sneller beschikbaar te krijgen, vertelt Niels Reijnhout. “Met het ODAP krijgen patiënten zo snel mogelijk na goedkeuring door het EMA al toegang tot het middel.”


Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »