Trends in brandwonden bij kinderen
Redactioneel
30 mei 2025
Hoe staan de statistieken ervoor met brandwonden bij kinderen in Nederland? Is het bekende kopje thee nog steeds de meest voorkomende oorzaak? We spraken arts-onderzoeker Frederique Kemme en haar copromotor, chirurg Annebeth de Vries, over een langlopend onderzoek naar brandwonden bij kinderen dat liep van 2009 tot 2022. De bevindingen geven niet alleen inzicht in wie het grootste risico op brandwonden loopt, maar ook in hoe de zorg in die periode is veranderd. “Het hete kopje thee blijft de grootste boosdoener.”
Als onderdeel van haar promotieonderzoek keek Frederique Kemme, arts-onderzoeker in het Brandwondencentrum in Beverwijk, naar de landelijke trends in brandwonden bij kinderen. Ze keek daarbij onder andere naar leeftijdsgroepen, verschillen tussen jongens en meisjes, de grootte van de brandwonden, het aantal en de duur van de opnames. Dit onderzoek werd geleid door haar copromotor Anouk Pijpe, klinisch epidemioloog & hoofd onderzoek in het brandwondencentrum Beverwijk. Haar andere copromotor, Annebeth de Vries, chirurg in het Rode Kruis ziekenhuis en hoofd van het kinderbrandwondencentrum in Beverwijk was ook nauw betrokken bij deze studie.
“Een kind wordt nu al eerder in het brandwondencentrum gezien”
Arts-onderzoeker Frederique Kemme
Niet meer of ernstigere brandwonden
Uit de studie blijkt dat het aantal opnames van kinderen met brandwonden in Nederlandse brandwondencentra tussen 2009 en 2022 is toegenomen. De incidentie nam toe van 7.1 naar
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: