Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Ruim 8 miljoen euro voor 2 studies van cardiologen prof. dr. Boersma en dr. Hirsch
Twee cardiologische studies (die worden gecoördineerd vanuit het St. Antonius Ziekenhuis door cardioloog prof. dr. Boersma en vanuit het Erasmus MC door cardioloog dr. Hirsch) hebben samen ruim acht miljoen euro subsidie gekregen uit de regeling Veelbelovende Zorg. Deze regeling wordt uitgevoerd door Zorginstituut Nederland en ZonMw.
De eerste bekroonde studie evalueert het nut van linkerhartoor-afsluiting bij patiënten met boezemfibrilleren en een verhoogd risico op beroertes en staat onder leiding van prof. dr. Lucas Boersma, cardioloog van het St. Antonius Ziekenhuis. Dit onderzoek start binnenkort in 14 Nederlandse ziekenhuizen. Bij bewezen effectiviteit wordt de behandeling in het basispakket opgenomen en als verzekerde zorg vergoed.
Linkerhartoor-afsluiting
Prof. dr. Lucas Boersma en zijn collega dr. Benno Rensing brachten deze techniek naar Nederland en voerden in 2010 samen de eerste hartoorsluiting in Nederland uit. In Nieuwegein hebben zij een Europees trainingscentrum voor hartooringrepen opgezet. De wetenschappelijke onderbouwing voor de ingreep ontbrak tot 2017. In dat jaar presenteerde Boersma de resultaten van tien jaar onderzoek naar en toepassing van hartoorsluiting. Deze interventie resulteerde in een aanzienlijk afgenomen risico op een beroerte bij patiënten met hartritmestoornissen, namelijk 1,1% na deze interventies versus 7,2% zonder behandeling.
Deze interventie vindt momenteel in beperkte mate plaats in Nederland, zo’n 30 keer per jaar, en op basis van ‘compassionate use’. Jaarlijks hebben 500-1.000 Nederlanders baat hebben bij deze ingreep.
Het gesubsidieerde onderzoek gaat zes jaar duren en er participeren 600 patiënten uit heel Nederland. Het doel is om aan te tonen of deze behandeling het verschil maakt ten opzichte van de huidige praktijk van niet-behandelen. Minder beroertes en ook minder risico op beroertes betekent voor deze patiëntengroep vooral een sterke verbetering van de kwaliteit van leven. Daarnaast zijn er ook minder kosten voor de maatschappij. De verpleeg- en revalidatiekosten na een beroerte zijn immers hoog.
Onderzoek Erasmus MC
In de andere bekroonde studie wordt onderzoek gedaan naar ‘Fractional Flow Reserve afgeleid uit CT (FFRct)’ bij pijn op de borst. Dit onderzoek staat onder leiding van dr. Ricardo Budde, radioloog van het Erasmus MC, en vanuit de cardiologie is dr. Alexander Hirsch betrokken.
Momenteel wordt in geval van pijn op de borst een CT-scan gemaakt, maar dat biedt geen volledige zekerheid over de mate van vernauwing en in hoeverre die de pijn op de borst klachten veroorzaakt. Bij ongeveer 20% van alle patiënten laat de CT-scan een belangrijke vernauwing zien. Zij krijgen een aanvullende hartkatheterisatie. Met behulp van de FFRct -techniek wordt vervolgens de bloedflow in de coronairarterie gemeten. Bij ongeveer een derde van de patiënten blijkt achteraf dat die hartkathetarisatie toch niet nodig was.
Dit wordt onderzocht in de FUSION-studie, waar zes ziekenhuizen (Erasmus MC, het UMCG, UMC Utrecht, Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes, St Jansdal in Lelystad en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn) en de patiëntenvereniging Harteraad aan meedoen. Het plan is om 528 patiënten te includeren. De verwachting is dat er uiteindelijk 33% minder hartkatheterisaties nodig zullen zijn. Als de onderzoeksresultaten aantonen dat FFRct effectieve zorg is, zal deze behandeling uit de basisverzekering worden vergoed.
Bronnen:
- Twee cardiologische onderzoeken gehonoreerd voor subsidie Veelbelovende Zorg. www.nvvc.nl, 18 juni 2020. https://www.nvvc.nl/Vereniging%20-%20bestuur/Nieuws/200618-twee-cardiologische-onderzoeken-gehonoreerd-voor-subsidie-veelbelovende-zorg
- Bijna € 8 miljoen voor onderzoek naar verminderen beroertes bij hartritmestoornis. www.zorginstituutnederland.nl, 18 juni 2020. https://www.zorginstituutnederland.nl/actueel/nieuws/2020/06/18/onderzoek-naar-verminderen-beroertes-bij-hartritmestoornis
- Subsidie voor onderzoek om kans op beroerte bij hartritmestoornis te verkleinen. www.antoniusziekenhuis.nl, 18 juni 2020. https://www.antoniusziekenhuis.nl/nieuws/subsidie-voor-onderzoek-om-kans-op-beroerte-bij-hartritmestoornis-te-verkleinen
- Onderzoek naar patiëntvriendelijker zorg bij pijn op de borst. www.zorginstituutnederland.nl, 18 juni 2020. https://www.zorginstituutnederland.nl/actueel/nieuws/2020/06/18/onderzoek-naar-patientvriendelijker-zorg-bij-pijn-op-de-borst