DOQ

Ruim 8 miljoen euro voor 2 studies van cardiologen prof. dr. Boersma en dr. Hirsch

Twee cardiologische studies (die worden gecoördineerd vanuit het St. Antonius Ziekenhuis door cardioloog prof. dr. Boersma en vanuit het Erasmus MC door cardioloog dr. Hirsch) hebben samen ruim acht miljoen euro subsidie gekregen uit de regeling Veelbelovende Zorg. Deze regeling wordt uitgevoerd door Zorginstituut Nederland en ZonMw.

De eerste bekroonde studie evalueert het nut van linkerhartoor-afsluiting bij patiënten met boezemfibrilleren en een verhoogd risico op beroertes en staat onder leiding van prof. dr. Lucas Boersma, cardioloog van het St. Antonius Ziekenhuis. Dit onderzoek start binnenkort in 14 Nederlandse ziekenhuizen. Bij bewezen effectiviteit wordt de behandeling in het basispakket opgenomen en als verzekerde zorg vergoed.

Cardioloog prof. dr. Lucas Boersma

Linkerhartoor-afsluiting

Prof. dr. Lucas Boersma en zijn collega dr. Benno Rensing brachten deze techniek naar Nederland en voerden in 2010 samen de eerste hartoorsluiting in Nederland uit. In Nieuwegein hebben zij een Europees trainingscentrum voor hartooringrepen opgezet. De wetenschappelijke onderbouwing voor de ingreep ontbrak tot 2017. In dat jaar presenteerde Boersma de resultaten van tien jaar onderzoek naar en toepassing van hartoorsluiting. Deze interventie resulteerde in een aanzienlijk afgenomen risico op een beroerte bij patiënten met hartritmestoornissen, namelijk 1,1% na deze interventies versus 7,2% zonder behandeling. 

Deze interventie vindt momenteel in beperkte mate plaats in Nederland, zo’n 30 keer per jaar, en op basis van ‘compassionate use’. Jaarlijks hebben 500-1.000 Nederlanders baat hebben bij deze ingreep. 

Het gesubsidieerde onderzoek gaat zes jaar duren en er participeren 600 patiënten uit heel Nederland. Het doel is om aan te tonen of deze behandeling het verschil maakt ten opzichte van de huidige praktijk van niet-behandelen. Minder beroertes en ook minder risico op beroertes betekent voor deze patiëntengroep vooral een sterke verbetering van de kwaliteit van leven. Daarnaast zijn er ook minder kosten voor de maatschappij. De verpleeg- en revalidatiekosten na een beroerte zijn immers hoog.

Klik hier om het interview te lezen dat DOQ in 2018 met prof. dr. Boersma had over de techniek van de linkerhartoor-afsluiting.

Onderzoek Erasmus MC

In de andere bekroonde studie wordt onderzoek gedaan naar ‘Fractional Flow Reserve afgeleid uit CT (FFRct)’ bij pijn op de borst. Dit onderzoek staat onder leiding van dr. Ricardo Budde, radioloog van het Erasmus MC, en vanuit de cardiologie is dr. Alexander Hirsch betrokken.

Momenteel wordt in geval van pijn op de borst een CT-scan gemaakt, maar dat biedt geen volledige zekerheid over de mate van vernauwing en in hoeverre die de pijn op de borst klachten veroorzaakt. Bij ongeveer 20% van alle patiënten laat de CT-scan een belangrijke vernauwing zien. Zij krijgen een aanvullende hartkatheterisatie. Met behulp van de FFRct -techniek wordt vervolgens de bloedflow in de coronairarterie gemeten. Bij ongeveer een derde van de patiënten blijkt achteraf dat die hartkathetarisatie toch niet nodig was.

Dit wordt onderzocht in de FUSION-studie, waar zes ziekenhuizen (Erasmus MC, het UMCG, UMC Utrecht, Admiraal de Ruyter Ziekenhuis in Goes, St Jansdal in Lelystad en Gelre ziekenhuizen Apeldoorn) en de patiëntenvereniging Harteraad aan meedoen. Het plan is om 528 patiënten te includeren. De verwachting is dat er uiteindelijk 33% minder hartkatheterisaties nodig zullen zijn. Als de onderzoeksresultaten aantonen dat FFRct effectieve zorg is, zal deze behandeling uit de basisverzekering worden vergoed.


Bronnen:

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Cardioloog prof. dr. Boersma: ‘Hartoor-afsluiting vooral effectief bij contra-indicatie antistollingsmiddelen’

Naar dit artikel »