Uitdagingen én oplossingen op weg naar een groener ziekenhuis

mm
Michiel Hordijk
Redactioneel,
6 november 2021

Chirurg Joost van der Sijp (Haaglanden Medisch Centrum) en operatieassistent Talitha Hoppe (OLVG) hebben zich vastgebeten in de duurzaamheidstransitie van Nederlandse ziekenhuizen. Van der Sijps bedrijf recyclet ziekenhuismateriaal, Hoppe is aanvoerder van OLVG’s GreenTeamOK. Voor beiden staat de urgentie van het duurzaamheidsvraagstuk als een paal boven water. Hoppe: “De afvalberg van één OK is al afschrikwekkend.”

“De medische industrie produceert een ongelooflijke hoeveelheid afval,” vertelt chirurg Joost van der Sijp. “Rond de 7 á 8 procent van onze CO2-uitstoot ontstaat door verbranding van ziekenhuisafval.” Om dit probleem aan te pakken richtte Van der Sijp samen met twee compagnons drie jaar geleden het bedrijf GreenCycl op. De missie van het bedrijf is om circulaire, economisch interessante oplossingen voor de zorg te ontwikkelen. “We richten ons hierbij onder meer op polypropyleen inpakpapier,” vertelt Van der Sijp. “Dat zijn bijvoorbeeld de doeken om steriele netten mee in te pakken na het sterilisatieproces. Ze bestaan uit hoogwaardige kunststof waar je makkelijk nieuwe producten van kan maken.” In GreenCycls fabriek in de Meern wordt dit polypropyleen nu omgezet in nieuwe grondstof. “Daar maken we weer dingen van voor ziekenhuizen, zodat die spullen daarna opnieuw gerecycled kunnen worden. Wij streven naar een continue cirkel.”

Chirurg oncoloog Joost van der Sijp

Laryngoscoopbladen inzamelen

Talitha Hoppe werkt sinds vierentwintig jaar als operatieassistent in het OLVG en zag met eigen ogen hoe de afvalberg na operaties de laatste jaren steeds hoger werd.

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , , , ,
Deel dit artikel