Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Umamibrood: eindelijk een lekker brood voor een natriumbeperkt dieet
Een recente Nederlandse pilotstudie heeft aangetoond dat patiënten met hartfalen hun natriuminname kunnen verminderen door het consumeren van natriumarm brood dat op smaak is gebracht met umami. Dit type brood blijkt qua smaakbeleving vergelijkbaar met normaal brood, iets wat door de deelnemers aan het onderzoek zeer gewaardeerd werd. Natriumarm brood staat doorgaans bekend om een gebrek aan smaak, waardoor het niet erg geliefd is.
Brood, zeker in Nederland, neemt een prominente plaats in binnen onze voedselinname. Tegelijkertijd levert brood een flinke bijdrage aan de hoeveelheid natrium die we dagelijks binnen krijgen. Echter; natrium geeft ook smaak aan het brood. Voor mensen die hun natriuminname moeten beperken, zoals mensen met hartfalen, is het vinden van een smakelijk alternatief van gewoon brood dan ook een uitdaging.
“Nederlandse onderzoekers introduceerden een natriumarm brood dat qua smaak verrijkt was met umami”
Umami als alternatief
Om dit probleem aan te pakken introduceerden Nederlandse onderzoekers een natriumarm brood dat qua smaak verrijkt was met umami. Dit is een smaakversterker die de smaak van het brood verbetert zonder extra zout toe te voegen. Het onderzoek had twee doeleinden: onderzoeken hoe natriumarm umamibrood de dagelijkse inname en uitscheiding van natrium beïnvloedt, en beoordelen hoe de smaak van dit brood wordt ervaren in vergelijking met regulier natriumarm brood
Gerandomiseerde studie
Dit was een gerandomiseerde dubbelblinde cross-over pilotstudie waarin 20 patiënten met hartfalen met verminderde ejectiefractie (HFrEF) werden geïncludeerd. De deelnemers aten 6 weken lang normaal natrium bevattend brood gevolgd door 6 weken natriumarm umamibrood, of omgekeerd. Gedurende de studie kregen de deelnemers geen aanvullende voedingsadviezen.
“De deelnemers vonden dat het umamibrood net zo lekker was als normaal brood”
Lagere natriuminname
Na 6 weken consumptie van het umamibrood was er sprake van een significante daling in de 24-uurs urine-natriumuitscheiding (2147 mg/dag) in vergelijking met de periode waarin de deelnemers normaal natriumarm brood aten (2775 mg/dag). De dagelijkse natriuminname was eveneens lager bij het eten van umamibrood (1826 mg/dag) in vergelijking met regulier natriumarm brood (3183 mg/dag). De natriuminname die niet aan broodconsumptie gerelateerd was, bleef echter gelijk (1613 mg/dag vs. 1682 mg/dag). Wat betreft smaakbeleving vonden de deelnemers dat het umamibrood net zo lekker was als normaal brood. Dit toont aan dat het mogelijk is om natriumarm brood te produceren zonder concessies te doen aan de smaak.
Toekomstige stappen
De resultaten van deze pilotstudie zijn veelbelovend voor patiënten met hartfalen die hun natriuminname moeten beperken. Natriumarm brood dat verrijkt is met umami kan namelijk een effectieve en smakelijke manier zijn om de dagelijkse natriuminname te verlagen zonder in te boeten op smaak. De onderzoekers benadrukken dat het belangrijk is om de bevindingen uit deze studie te bevestigen in een grotere populatie. Dit zou kunnen helpen om de potentiële gezondheidsvoordelen van een verlaagde natriuminname verder te onderzoeken en te bevestigen.
Referentie: Gommans DHF, Hagens M, Bruine AL, et al. Sodium reduction with low-sodium umami-flavoured bread in chronic heart failure: a randomized clinical pilot study. Poster, ESC HF Congres.