DOQ

Umamibrood: eindelijk een lekker brood voor een natrium­beperkt dieet

Een recente Nederlandse pilotstudie heeft aangetoond dat patiënten met hartfalen hun natriuminname kunnen verminderen door het consumeren van natriumarm brood dat op smaak is gebracht met umami. Dit type brood blijkt qua smaakbeleving vergelijkbaar met normaal brood, iets wat door de deelnemers aan het onderzoek zeer gewaardeerd werd. Natriumarm brood staat doorgaans bekend om een gebrek aan smaak, waardoor het niet erg geliefd is.

Brood, zeker in Nederland, neemt een prominente plaats in binnen onze voedselinname. Tegelijkertijd levert brood een flinke bijdrage aan de hoeveelheid natrium die we dagelijks binnen krijgen. Echter; natrium geeft ook smaak aan het brood. Voor mensen die hun natriuminname moeten beperken, zoals mensen met hartfalen, is het vinden van een smakelijk alternatief van gewoon brood dan ook een uitdaging.

“Nederlandse onderzoekers introduceerden een natriumarm brood dat qua smaak verrijkt was met umami”

Umami als alternatief

Om dit probleem aan te pakken introduceerden Nederlandse onderzoekers een natriumarm brood dat qua smaak verrijkt was met umami. Dit is een smaakversterker die de smaak van het brood verbetert zonder extra zout toe te voegen. Het onderzoek had twee doeleinden: onderzoeken hoe natriumarm umamibrood de dagelijkse inname en uitscheiding van natrium beïnvloedt, en beoordelen hoe de smaak van dit brood wordt ervaren in vergelijking met regulier natriumarm brood

Gerandomiseerde studie

Dit was een gerandomiseerde dubbelblinde cross-over pilotstudie waarin 20 patiënten met hartfalen met verminderde ejectiefractie (HFrEF) werden geïncludeerd. De deelnemers aten 6 weken lang normaal natrium bevattend brood gevolgd door 6 weken natriumarm umamibrood, of omgekeerd. Gedurende de studie kregen de deelnemers geen aanvullende voedingsadviezen.

“De deelnemers vonden dat het umamibrood net zo lekker was als normaal brood”

Lagere natriuminname

Na 6 weken consumptie van het umamibrood was er sprake van een significante daling in de 24-uurs urine-natriumuitscheiding (2147 mg/dag) in vergelijking met de periode waarin de deelnemers normaal natriumarm brood aten (2775 mg/dag). De dagelijkse natriuminname was eveneens lager bij het eten van umamibrood (1826 mg/dag) in vergelijking met regulier natriumarm brood (3183 mg/dag). De natriuminname die niet aan broodconsumptie gerelateerd was, bleef echter gelijk (1613 mg/dag vs. 1682 mg/dag). Wat betreft smaakbeleving vonden de deelnemers dat het umamibrood net zo lekker was als normaal brood. Dit toont aan dat het mogelijk is om natriumarm brood te produceren zonder concessies te doen aan de smaak.

Toekomstige stappen

De resultaten van deze pilotstudie zijn veelbelovend voor patiënten met hartfalen die hun natriuminname moeten beperken. Natriumarm brood dat verrijkt is met umami kan namelijk een effectieve en smakelijke manier zijn om de dagelijkse natriuminname te verlagen zonder in te boeten op smaak. De onderzoekers benadrukken dat het belangrijk is om de bevindingen uit deze studie te bevestigen in een grotere populatie. Dit zou kunnen helpen om de potentiële gezondheidsvoordelen van een verlaagde natriuminname verder te onderzoeken en te bevestigen.

Referentie: Gommans DHF, Hagens M, Bruine AL, et al. Sodium reduction with low-sodium umami-flavoured bread in chronic heart failure: a randomized clinical pilot study. Poster, ESC HF Congres.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Minder administratie, beter contact

AI kan artsen ondersteunen door administratieve lasten te verlichten, ziet Juliën Rezek. Transcriptietools maken automatisch verslagen, waardoor artsen meer tijd hebben voor patiënten. “Hierdoor kunnen artsen dieper ingaan op klachten, wat resulteert in betere zorg.”

‘Laten we allemaal één stapje in elkaars domein zetten’

Zorgverleners hebben nog onvoldoende oog voor het verband tussen mentale klachten, hormonale klachten en hart- en vaatziekten bij vrouwen, aldus Sandra Kooij. Meer samenwerking tussen verschillende disciplines is nodig. “Kijk bij elkaar mee. Geef elkaar advies.”

Casus: oudere patiënte met reukproblemen

Op het spreekuur komt een 70-jarige vrouw in verband met problemen met ruiken. De problemen zijn enkele jaren eerder gestart. Initieel met minder goed ruiken (hyposmie), sinds een half jaar worden geuren steeds vaker als vies ervaren (kakosmie). Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten in de bovenbuik

Een man heeft in toenemende mate klachten van pijn in de bovenbuik. De pijn is zeurend en soms stekend en zit middenin de buik. Wat is uw diagnose?

Van tropenarts naar huisarts op Texel

Josine Blanksma werkte jarenlang als tropenarts voor Artsen zonder Grenzen en is een paar jaar geleden een nieuw avontuur aangegaan: ze werkt nu als huisarts op Texel. “Mijn nieuwe carrièrepad is heus niet minder uitdagend te noemen.”

‘Ik kan niet wachten op de eerste geprinte lasagne’

Ineke Obbema werkt met 3D-geprinte maaltijden voor mensen met slikproblemen bij het Máxima MC. De herkenbare vormen en verbeterde smaak bieden een opvallend alternatief voor traditionele gemalen voeding. “Je kunt meteen proeven dat er een chef-kok achter zit.”

Klimaatimpact onderzoeken voor een heel zorgpad

Lisanne Kouwenberg doet onderzoek naar de milieu-impact van zorgpaden. Dat kan aangrijpingspunten opleveren voor het verlagen van de klimaatimpact. “De meeste studies kijken naar één behandeling. Maar daar zit een heel traject omheen dat er ook aan bijdraagt.”

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”


Lees ook: Smaaksturing: Eerste hulp bij reuk- en smaak­problemen

Naar dit artikel »