DOQ

Umamibrood: eindelijk een lekker brood voor een natrium­beperkt dieet

Een recente Nederlandse pilotstudie heeft aangetoond dat patiënten met hartfalen hun natriuminname kunnen verminderen door het consumeren van natriumarm brood dat op smaak is gebracht met umami. Dit type brood blijkt qua smaakbeleving vergelijkbaar met normaal brood, iets wat door de deelnemers aan het onderzoek zeer gewaardeerd werd. Natriumarm brood staat doorgaans bekend om een gebrek aan smaak, waardoor het niet erg geliefd is.

Brood, zeker in Nederland, neemt een prominente plaats in binnen onze voedselinname. Tegelijkertijd levert brood een flinke bijdrage aan de hoeveelheid natrium die we dagelijks binnen krijgen. Echter; natrium geeft ook smaak aan het brood. Voor mensen die hun natriuminname moeten beperken, zoals mensen met hartfalen, is het vinden van een smakelijk alternatief van gewoon brood dan ook een uitdaging.

“Nederlandse onderzoekers introduceerden een natriumarm brood dat qua smaak verrijkt was met umami”

Umami als alternatief

Om dit probleem aan te pakken introduceerden Nederlandse onderzoekers een natriumarm brood dat qua smaak verrijkt was met umami. Dit is een smaakversterker die de smaak van het brood verbetert zonder extra zout toe te voegen. Het onderzoek had twee doeleinden: onderzoeken hoe natriumarm umamibrood de dagelijkse inname en uitscheiding van natrium beïnvloedt, en beoordelen hoe de smaak van dit brood wordt ervaren in vergelijking met regulier natriumarm brood

Gerandomiseerde studie

Dit was een gerandomiseerde dubbelblinde cross-over pilotstudie waarin 20 patiënten met hartfalen met verminderde ejectiefractie (HFrEF) werden geïncludeerd. De deelnemers aten 6 weken lang normaal natrium bevattend brood gevolgd door 6 weken natriumarm umamibrood, of omgekeerd. Gedurende de studie kregen de deelnemers geen aanvullende voedingsadviezen.

“De deelnemers vonden dat het umamibrood net zo lekker was als normaal brood”

Lagere natriuminname

Na 6 weken consumptie van het umamibrood was er sprake van een significante daling in de 24-uurs urine-natriumuitscheiding (2147 mg/dag) in vergelijking met de periode waarin de deelnemers normaal natriumarm brood aten (2775 mg/dag). De dagelijkse natriuminname was eveneens lager bij het eten van umamibrood (1826 mg/dag) in vergelijking met regulier natriumarm brood (3183 mg/dag). De natriuminname die niet aan broodconsumptie gerelateerd was, bleef echter gelijk (1613 mg/dag vs. 1682 mg/dag). Wat betreft smaakbeleving vonden de deelnemers dat het umamibrood net zo lekker was als normaal brood. Dit toont aan dat het mogelijk is om natriumarm brood te produceren zonder concessies te doen aan de smaak.

Toekomstige stappen

De resultaten van deze pilotstudie zijn veelbelovend voor patiënten met hartfalen die hun natriuminname moeten beperken. Natriumarm brood dat verrijkt is met umami kan namelijk een effectieve en smakelijke manier zijn om de dagelijkse natriuminname te verlagen zonder in te boeten op smaak. De onderzoekers benadrukken dat het belangrijk is om de bevindingen uit deze studie te bevestigen in een grotere populatie. Dit zou kunnen helpen om de potentiële gezondheidsvoordelen van een verlaagde natriuminname verder te onderzoeken en te bevestigen.

Referentie: Gommans DHF, Hagens M, Bruine AL, et al. Sodium reduction with low-sodium umami-flavoured bread in chronic heart failure: a randomized clinical pilot study. Poster, ESC HF Congres.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Minder allergieën: ‘beetje modder, minder zeep en wat gezonde chaos’

Het aantal mensen met een allergie neemt toe. Hoe komt dit en is dit tij te keren? Allergoloog Hanneke Oude Elberink geeft uitleg en praktische adviezen. “We zien een wereldwijde trend die we niet louter op een verhoogde perceptie kunnen afschuiven.”

Casus: vrouw met mogelijke pneumonie

Een 64-jarige vrouw presenteert zich op de spoedeisende hulp vanwege verdenking op een pneumonie. Ze heeft een voorgeschiedenis van COPD en twee maanden eerder had zij een symptomatische COVID-19-infectie. Wat is uw diagnose?

Bij complexe casuïstiek is meedenken huisarts waardevol voor specialist

Carel Veldhoven, de eerste Academische Generalist in een academisch ziekenhuis, wil dat de specialist bij complexe problematiek de huisarts laat meedenken. “Huisartsen hebben een andere pragmatiek, kennis en kunde, die ook in een academisch ziekenhuis meerwaarde heeft.”

‘De tijd is rijp om mensen integraal te behandelen’

Kelly Dollenkamp leidt het spreekuur integrale geneeskunde oncologie, waar patiënten leren hoe ze zelf hun gezondheid en kwaliteit van leven kunnen verbeteren naast hun reguliere behandeling. “Patiënten kunnen zelf veel doen om hun gezondheid te bevorderen.”

‘Allergie of nie?’: beoordeling van antibiotica in de allergiebanner

Hanneke Oude Elberink geeft adviezen om onterechte vermelding van antibiotica-allergieën in de allergiebanner tegen te gaan. “Als een patiënt aangeeft allergisch te zijn voor antibiotica, vraag dan de aard van de klachten goed uit.”

Over bias, gezondheids­verschillen en racisme in de gezond­heidszorg

Alana Helberg-Proctor legt uit hoe ‘de witte man’ nog steeds de standaard is in de gezondheidszorg, met gevolgen voor andere bevolkingsgroepen. “Iedereen die niet tot deze referentiegroep behoort, kan benadeeld worden. Want de zorg is niet primair op hen afgestemd.”

Casus: man met zwelling in de hals

Een 60-jarige man heeft al vele jaren een zwelling mediaan in de hals. Voorheen nooit last van gehad. Echter, het laatste jaar is de afwijking langzaam progressief in omvang gegroeid en is er toenemende last van een globusgevoel. Wat is uw diagnose?

‘Euthanasie heeft ethische, psycho­logische en sub­jectieve aspecten’

Intervisiebegeleider Jacintha Verhallen deelt de uitdagingen waar euthanasieartsen voor staan, van ethische dilemma's tot psychisch lijden bij jongeren. “De intervisiegroepen vormen een leercirkel, waarin de deelnemers reflecteren op hun ervaringen.”

Limburgse apotheek wil chronisch gebruik slaap­medi­catie voorkomen

Apotheker Waan Yasen startte in samenwerking met huisartsen en de gemeente Reuver een project om chronisch gebruik van slaapmedicatie te voorkomen. “We willen patiënten bewust maken van de risico’s. Een alternatief voor medicatie is bijvoorbeeld slaaptherapie.”

‘Zorg dat je digitaal geletterd blijft’

Maartje Schermer deelt enkele ethische vraagstukken die spelen bij technologische ontwikkelingen in de zorg, zoals AI. “Wees er niet bang voor, probeer het uit, en vooral: blijf je er vragen bij stellen. Want één ding is zeker: dit gaat niet meer weg.”


2
0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Smaaksturing: Eerste hulp bij reuk- en smaak­problemen

Naar dit artikel »