DOQ

Uroloog aan het werk in Ghana: ‘We gooien hier niets weg’

Ronald Nooter is waarnemend uroloog in diverse ziekenhuizen en werkte voorheen in het Franciscus Gasthuis in Rotterdam. Sinds januari 2023 is hij met prepensioen. Hierdoor kan hij nog meer tijd dan voorheen besteden aan urologische zorg in het Afrikaanse land Ghana. Dat daar zijn hart ligt, blijkt uit het enthousiasme waarmee hij zijn verhaal wil delen.

Ronald Nooter wilde altijd al werken in de tropen, maar toen hij klaar was met de opleiding en een gezin had, kwam hiv net op. Het was toen geen geschikte tijd voor hem om naar Afrika te vertrekken. “Veel tropenartsen keerden op een gegeven moment terug naar Nederland”, vertelt Nooter. “Sommigen hielden contact met de tropen en ik zei: ‘Als er een plek vrijkomt, houd ik me aanbevolen.’” Inmiddels zit Nooter al tien jaar in het vrijwilligerswerk.

“Materiaal naar Ghana verslepen is een uitdaging”

Uroloog Ronald Nooter

Dutch Urology Foundation

Nooter is een van de grondleggers van de Dutch Urology Foundation, een stichting van vier urologen. Jaarlijks gingen ze twee weken naar Ghana. Nu de Nederlandse club samenwerkt met de Duitse Ärzte für Afrika gaan ze veel vaker: er zijn per jaar 18 uitzendingen naar 6 ziekenhuizen. Er wordt momenteel ook een samenwerking met Gambia opgezet.

“Operatietechnisch is er eigenlijk weinig veranderd in al die jaren”, zegt Nooter. “De operaties zijn nog steeds handwerk. Het is lastig dat urologen zich steeds meer specialiseren tijdens de opleiding. Daardoor zijn er weinig

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?

‘We leven in een oceaan van chemicaliën’

Chemische vervuiling heeft een grote impact op onze gezondheid, waarschuwt Saer Samanipour. Correlaties met gezondheidsproblemen nemen toe, maar wet- en regelgeving blijven achter. “Artsen kunnen een sleutelrol spelen in bewustwording en actie.”

Casus: dame met bultje op de neus

Op het spreekuur presenteert zich een dame van 71 jaar met sinds enkele maanden een bultje op de neus. Het bultje is progressief in omvang en heeft de laatste tijd ook een wondje erop. Het is meestal niet pijnlijk. Wat is uw diagnose?

Bezuinigen op onderzoek maakt de zorg juist duurder

Het kabinet wil bezuinigen op onderzoek. Bas Groot Koerkamp vertelt waarom dit een slecht idee is. “Deze bezuinigingen gaan niet alleen ten koste van de kwaliteit van de zorg, maar zullen de maatschappij op de lange termijn juist op meer kosten jagen.”

Vliegerarts ziet kameraadschap als grote bonus

Marco van Leeuwen combineert zijn passie voor geneeskunde en de luchtmacht als vliegerarts. Tussen medische evacuaties, zorg voor militairen en ziekenhuiswerk vindt hij daar kameraadschap en avontuur. “De kans dat je ingezet wordt, speelt natuurlijk wel in deze tijd.”

Minder allergieën: ‘beetje modder, minder zeep en wat gezonde chaos’

Het aantal mensen met een allergie neemt toe. Hoe komt dit en is dit tij te keren? Allergoloog Hanneke Oude Elberink geeft uitleg en praktische adviezen. “We zien een wereldwijde trend die we niet louter op een verhoogde perceptie kunnen afschuiven.”

Casus: vrouw met mogelijke pneumonie

Een 64-jarige vrouw presenteert zich op de spoedeisende hulp vanwege verdenking op een pneumonie. Ze heeft een voorgeschiedenis van COPD en twee maanden eerder had zij een symptomatische COVID-19-infectie. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »