DOQ

Uroloog dr. De Laet: ‘Aantal onnodige biopten voor vaststelling prostaatkanker kan achterwege blijven dankzij MRI-onderzoek’

Het aantal prostaatbiopten om prostaatkanker vast te stellen kan omlaag dankzij gerichte inzet van MRI-onderzoek. Een prostaatbiopsie gaat via de anus en endeldarm, wat voor een patiënt behoorlijk spannend, pittig en onaangenaam kan zijn.  In het Máxima Oncologisch Centrum biedt nauwe samenwerking tussen uroloog en radioloog uitkomst om met MRI-onderzoek de aanwezigheid van prostaatkanker op specifieke plaatsen aan te tonen. De inzet van MRI is op zich niet nieuws. Echter het ‘goed kunnen lezen’ van de MRI-beelden kent in deze situaties een hoge moeilijkheidsgraad, waarvoor de radiologen extra opleiding hebben gevolgd.

Pittig en vervelend

“Bij een prostaatbiopsie worden in totaal twaalf kleine stukjes weefsel van de prostaat weggenomen. Twaalf van dit soort biopten kan voor de patiënt behoorlijk spannend en pittig zijn. Extra vervelend is dat pas achteraf blijkt welke biopten onnodig waren. Maar, dit aantal onnodige biopten kan achterwege blijven door een MRI-onderzoek van de prostaat. Dat is, gezien de intensiteit en mogelijke complicaties van een biopsie, een hele verbetering voor de patiënt”, aldus uroloog Kevin de Laet. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van prostaatkanker. Op basis van kwaliteit en betrouwbaarheid maakt hij zich sterk voor een innovatieve methode om deze meest voorkomende vorm van kanker bij mannen te kunnen opsporen.

MRI_prostaatkanker

Hoog niveau

Het MRI-onderzoek geeft de kans op prostaatkanker weer op basis van de zogeheten PI-RADS score. Deze PI-RADS geeft een score weer die kan lopen van 1 (zeker geen prostaatkanker) tot en met 5 (zo goed als zeker prostaatkanker). Dit MRI-onderzoek is niets nieuws, maar kent een hoge moeilijkheidsgraad in het ‘goed kunnen lezen’ van de MRI-beelden. Daarom heeft een aantal radiologen van MMC hiervoor een opleiding gevolgd in het RadboudUMC in Nijmegen, dat wereldwijd toonaangevend is op dit vlak. De kwaliteit van de beoordeling van de MMC-radiologen wordt ook nog door het Radboud UMC getoetst. Met deze samenwerking zijn zowel de kwaliteit van de verkregen beelden als de kwaliteit van de beoordeling naar een zeer hoog niveau gebracht.

MRI grotere rol

Eén van de met het RadboudUMC samenwerkende MMC-radiologen is Hermen van Beek, die nauw bij dit project betrokken is. “De beeldvorming met een MRI van de prostaat heeft een steeds grotere rol gekregen. In de afgelopen jaren is gebleken dat als er bij een MRI geen afwijkingen worden gezien, de kans op agressieve prostaatkanker heel erg klein is. Hierdoor kan bij groepen patiënten in de toekomst mogelijk gekozen worden om de biopten alleen van een bepaald verdacht gebied te verrichten, of om bij een aanzienlijke groep patiënten zelfs helemaal geen prostaatbiopten te doen. Een enorm verbetering voor het comfort van de patiënt.”

Bron: MMC / MaximaOncologisch Centrum

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx