DOQ

Uroloog dr. De Laet: ‘Aantal onnodige biopten voor vaststelling prostaatkanker kan achterwege blijven dankzij MRI-onderzoek’

Het aantal prostaatbiopten om prostaatkanker vast te stellen kan omlaag dankzij gerichte inzet van MRI-onderzoek. Een prostaatbiopsie gaat via de anus en endeldarm, wat voor een patiënt behoorlijk spannend, pittig en onaangenaam kan zijn.  In het Máxima Oncologisch Centrum biedt nauwe samenwerking tussen uroloog en radioloog uitkomst om met MRI-onderzoek de aanwezigheid van prostaatkanker op specifieke plaatsen aan te tonen. De inzet van MRI is op zich niet nieuws. Echter het ‘goed kunnen lezen’ van de MRI-beelden kent in deze situaties een hoge moeilijkheidsgraad, waarvoor de radiologen extra opleiding hebben gevolgd.

Pittig en vervelend

“Bij een prostaatbiopsie worden in totaal twaalf kleine stukjes weefsel van de prostaat weggenomen. Twaalf van dit soort biopten kan voor de patiënt behoorlijk spannend en pittig zijn. Extra vervelend is dat pas achteraf blijkt welke biopten onnodig waren. Maar, dit aantal onnodige biopten kan achterwege blijven door een MRI-onderzoek van de prostaat. Dat is, gezien de intensiteit en mogelijke complicaties van een biopsie, een hele verbetering voor de patiënt”, aldus uroloog Kevin de Laet. Hij is gespecialiseerd in de behandeling van prostaatkanker. Op basis van kwaliteit en betrouwbaarheid maakt hij zich sterk voor een innovatieve methode om deze meest voorkomende vorm van kanker bij mannen te kunnen opsporen.

MRI_prostaatkanker

Hoog niveau

Het MRI-onderzoek geeft de kans op prostaatkanker weer op basis van de zogeheten PI-RADS score. Deze PI-RADS geeft een score weer die kan lopen van 1 (zeker geen prostaatkanker) tot en met 5 (zo goed als zeker prostaatkanker). Dit MRI-onderzoek is niets nieuws, maar kent een hoge moeilijkheidsgraad in het ‘goed kunnen lezen’ van de MRI-beelden. Daarom heeft een aantal radiologen van MMC hiervoor een opleiding gevolgd in het RadboudUMC in Nijmegen, dat wereldwijd toonaangevend is op dit vlak. De kwaliteit van de beoordeling van de MMC-radiologen wordt ook nog door het Radboud UMC getoetst. Met deze samenwerking zijn zowel de kwaliteit van de verkregen beelden als de kwaliteit van de beoordeling naar een zeer hoog niveau gebracht.

MRI grotere rol

Eén van de met het RadboudUMC samenwerkende MMC-radiologen is Hermen van Beek, die nauw bij dit project betrokken is. “De beeldvorming met een MRI van de prostaat heeft een steeds grotere rol gekregen. In de afgelopen jaren is gebleken dat als er bij een MRI geen afwijkingen worden gezien, de kans op agressieve prostaatkanker heel erg klein is. Hierdoor kan bij groepen patiënten in de toekomst mogelijk gekozen worden om de biopten alleen van een bepaald verdacht gebied te verrichten, of om bij een aanzienlijke groep patiënten zelfs helemaal geen prostaatbiopten te doen. Een enorm verbetering voor het comfort van de patiënt.”

Bron: MMC / MaximaOncologisch Centrum

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx