Vaatchirurg prof. dr. Van Sambeek: ‘Hoe instabieler de plaque, hoe groter het risico op een scheuring en mogelijk een herseninfarct’

  • Redactioneel 
  • mm
  • Koen Scheerders
  • 7 februari 2019

Onderzoekers van het Catharina Ziekenhuis en de Technische Universiteit Eindhoven ontwikkelen een handscanner waarmee artsen de samenstelling kunnen meten van atherosclerotische plaques in de halsslagader. Daarmee kunnen ze een inschatting maken van het risico op een herseninfarct. Dit kan veel patiënten een (onnodig) risicovolle operatie besparen. De techniek is naar verwachting binnen vijf jaar klinisch toepasbaar.

Patiënten die een herseninfarct hebben gehad, en die een ernstige vernauwing hebben van de halsslagader, lopen risico op een tweede infarct. “De plaque in de halsslagader kan instabiel worden en openscheuren”, vertelt vaatchirurg prof. dr. Marc van Sambeek. Hij is een van de onderzoeksleiders namens het Catharina Ziekenhuis. “Daarbij komt de inhoud van de plaque in contact met bloed. De stolsels en stukjes plaque worden meegevoerd met de bloedstroom en kunnen een tweede TIA of herseninfarct veroorzaken.” Om de kans daarop te voorkomen, kan de vernauwing worden verwijderd middels een operatie aan de halsslagader.

Onnodige operaties

Maar het bepalen of zo’n ingreep nodig is leidt tot veel onnodige en risicovolle operaties. “Sinds de jaren negentig is de stenosegraad in de halsslagader bepalend voor de indicatie om een patiënt te opereren”, zegt Van Sambeek. Maar dat leidt ertoe dat bij iedereen die een TIA of herseninfarct heeft gehad, en een vernauwing van de halsslagader van meer dan 50 procent heeft, een operatie is geïndiceerd. “We weten dat we negen van deze patiënten moeten opereren om één herseninfarct te voorkomen. Driekwart van die operaties is dus onnodig.”

[caption id="a
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.