Serum van gevaccineerde personen neutraliseert de snel verspreidende SARS-CoV-2-varianten

mm
Daniël Dresden
Redactioneel,
15 januari 2021

Varianten van SARS-CoV-2 die zijn ontstaan ​​in het Verenigd Koninkrijk en Zuid-Afrika en zich snel verspreiden, hebben een gemeenschappelijke genetische afwijking: een N501Y-substitutie in het spike-gen. Dat is belangrijk omdat deze mutatie zich bevindt in de bindingsplaats van de receptor, waardoor het virus gemakkelijker cellen kan binnendringen. Een in vitrostudie uitgevoerd door Pfizer en de University of Texas Medical Branch (UTMB) toont aan dat de antilichamen van mensen die het Pfizer-BioNTech COVID-19-vaccin (BNT162b2) hebben gekregen, SARS-CoV-2-varianten effectief neutraliseren.

Onderzoekers uit Texas hebben twee varianten van SARS-CoV-2, de isogene N501 en Y501, gegenereerd. Sera van 20 personen die deelnamen aan een eerdere studie van het op mRNA gebaseerde COVID-19-vaccin BNT162b2 (Pfizer-BioNTech COVID-19 vaccin), hadden equivalente titers van neutraliserende antistoffen tegen deze twee virusvarianten.

(Foto: iStock)

95% bescherming

Deze Amerikaanse onderzoeksgroep heeft eerder gevonden dat dit BNT162b2-vaccin, dat codeert voor het spike-glycoproteïne, resulteerde in neutraliserende antistoffen waarvan de titers vergelijkbaar of hoger waren dan de titers tegen een panel van serummonsters. In een gerandomiseerde, placebogecontroleerde studie bij ongeveer 44.000 deelnemers van 16 jaar of ouder vonden ze dat twee doses van BNT162b2 resulteerde in 95% bescherming tegen COVID-19.

Varianten uit VK en Zuid-Afrika

Sinds de eerder gerapporteerde studies zijn uitgevoerd, zijn snel verspreidende varianten van SARS-CoV-2 ontstaan ​​in het VK en Zuid-Afrika. Deze varianten he

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

,
Deel dit artikel