DOQ

‘Vaccineren sluit prima aan bij de expertise van de apotheker’

Apotheker Maartje Oosterhoff, werkzaam in apotheek Borrendamme in het Zeeuwse Zierikzee, helpt huisartsen bij het zetten van griepvaccins. Vaccinerende apothekers, het is even wennen; voor de apothekers zelf maar ook voor de zorgverleners om hen heen. “In het begin was het spannend, maar het is erg leuk om te doen.”

Sinds de coronacrisis zijn apothekers meer betrokken geraakt bij vaccineren. Bijvoorbeeld door coronavaccins te bereiden, maar ook door zelf onder verantwoordelijkheid van artsen prikken te gaan zetten. Een succesvolle pilot in Friesland, die landelijk in het nieuws kwam, deed in De Haagse politiek stemmen opgaan om apothekers een grotere rol te geven bij vaccineren. De wetgeving is op dit moment echter nog niet aangepast. In het buitenland is vaccineren door apothekers vaak al meer geaccepteerd dan in Nederland. Zo mogen apothekers in België volgens de wet griep- en coronavaccins zetten. In Nederland lijkt er nu ook een golf van vaccinerende apothekers te zijn ontstaan, waarvan Maartje Oosterhoff een van de vertegenwoordigers is. Oosterhoff vindt dat vaccineren prima aansluit bij de expertise van apothekers en de mogelijkheden die een apotheek biedt.

“Ik vond vaccineren zo leuk dat ik er echt wat mee wilde gaan doen”

Apotheker Maartje Oosterhoff

Sinds wanneer vaccineer je?

“Ik heb recent een cursus gevolgd bij arts en apotheker Marianna Abadier. Daar leerden we over de medische achtergrond en we oefenden met fantomen om intramusculair te injecteren. Ik vond dit zo leuk, dat ik er echt wat mee w

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Er is een normale eetlust, geen vermagering. Er is geen bloedverlies per anum. Bij lichamelijk onderzoek worden geen afwijkingen gevonden. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?

‘Toen ik weer een witte jas aan mocht, telde ik weer mee als mens’

Vluchtelingstudenten kunnen in het UMCU hun geneeskundestudie afmaken. Dit helpt hen, maar is ook zinvol voor de Nederlandse arts, vertelt Eva Stortelder. “Er is heel veel behoefte. Het gaat om honderden potentiële collega’s die toegang tot het medisch netwerk willen.”


2
0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »

Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »