DOQ

‘Vaccineren sluit prima aan bij de expertise van de apotheker’

Apotheker Maartje Oosterhoff, werkzaam in apotheek Borrendamme in het Zeeuwse Zierikzee, helpt huisartsen bij het zetten van griepvaccins. Vaccinerende apothekers, het is even wennen; voor de apothekers zelf maar ook voor de zorgverleners om hen heen. “In het begin was het spannend, maar het is erg leuk om te doen.”

Sinds de coronacrisis zijn apothekers meer betrokken geraakt bij vaccineren. Bijvoorbeeld door coronavaccins te bereiden, maar ook door zelf onder verantwoordelijkheid van artsen prikken te gaan zetten. Een succesvolle pilot in Friesland, die landelijk in het nieuws kwam, deed in De Haagse politiek stemmen opgaan om apothekers een grotere rol te geven bij vaccineren. De wetgeving is op dit moment echter nog niet aangepast. In het buitenland is vaccineren door apothekers vaak al meer geaccepteerd dan in Nederland. Zo mogen apothekers in België volgens de wet griep- en coronavaccins zetten. In Nederland lijkt er nu ook een golf van vaccinerende apothekers te zijn ontstaan, waarvan Maartje Oosterhoff een van de vertegenwoordigers is. Oosterhoff vindt dat vaccineren prima aansluit bij de expertise van apothekers en de mogelijkheden die een apotheek biedt.

“Ik vond vaccineren zo leuk dat ik er echt wat mee wilde gaan doen”

Apotheker Maartje Oosterhoff

Sinds wanneer vaccineer je?

“Ik heb recent een cursus gevolgd bij arts en apotheker Marianna Abadier. Daar leerden we over de medische achtergrond en we oefenden met fantomen om intramusculair te injecteren. Ik vond dit zo leuk, dat ik er echt wat mee wilde gaan doen. Het voelde wel als een hele stap om in het echt te gaan prikken. Daarom vroeg ik aan een huisarts uit ons gezondheidscentrum: mag ik een avondje meekijken en meehelpen bij het zetten van griepvaccins? Zij vond het leuk dat ik dat vroeg en zo heb ik een avond meegekeken en zelf ook prikken gezet onder haar toezicht. In het begin was dit spannend, maar ik vond het erg leuk om te doen. Met ingang van het huidige griepseizoen zet ik nu regelmatig vaccinaties. Ik wil in de loop van volgend jaar ook reisvaccinaties gaan geven in samenwerking met de huisartsen.”

Apothekers zijn niet bevoegd om zelf te vaccineren. Hoe zit dat?

“Inderdaad zijn we niet zelfstandig bevoegd hiervoor, maar onder verantwoordelijkheid van een arts mogen we als apothekers wel vaccinaties geven (mits bekwaam, red.). Vergelijk het bijvoorbeeld met doktersassistenten, die ook onder verantwoordelijkheid van de huisarts mogen prikken. Nadat ik een avondje meeliep bij de huisarts, nam hij de verantwoordelijkheid hiervoor op zich; hij vond mij bekwaam genoeg om zelfstandig zonder toezicht te gaan prikken. Zekerheidshalve meld ik het nu nog wel als ik een van zijn patiënten heb geprikt, maar strikt genomen hoeft dat niet.”

“Er is ook een categorie apothekers die nog een beetje de kat uit de boom kijkt”

Gaan alle apothekers nu vaccineren?

“Op dit moment zeker nog niet. Er is een groep apothekers die enthousiast is, maar er is ook een categorie die nog een beetje de kat uit de boom kijkt. Ze vinden vaccineren nog een beetje spannend. En ik hoor ook wel geluiden uit mijn omgeving: ‘waarom zou een apotheker moeten vaccineren?’ Niet iedereen is al meteen om. Maar ik vind vaccineren passen bij de taak van de apotheker. Wij hebben kennis van bereiding en distributie van vaccins. Daarnaast is het wat omslachtig als een patiënt wel zijn vaccin ophaalt in de apotheek, maar vervolgens een deur verder moet naar de huisarts om zich te laten prikken. Logischer is het dat de patiënt dat vaccin ook meteen in de apotheek kan laten zetten.”

Hoeveel mensen heb je gevaccineerd inmiddels?

“Dat weet ik niet precies, maar in ieder geval meer dan vijftig. Op de griepvaccinatie-avond in het gezondheidscentrum waar ik werk, kwamen er zo’n 700 patiënten langs, waarvan ik een deel heb geprikt. Daarna heb ik in de apotheek een aantal assistenten en bezorgers een griepvaccin gegeven. Bij mijn ouders – mijn moeder is verpleeghuisarts – heb ik coronavaccins gezet. En wat leuk is: ik krijg van diverse kanten complimenten voor de wijze waarop ik prik: ‘Als je je wilt laten prikken, moet je bij Maartje zijn; je voelt er niets van.’”

Ook een cursus vaccineren als apotheker? Contacteer Marianna Abadier via LinkedIn  

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


2
0
Laat een reactie achterx