Vacuümverband voorkomt dat wond openspringt na buikoperatie
Redactioneel
21 mei 2025
Als na een buikoperatie, waarbij lichaamseigen weefsel wordt afgenomen voor een borstreconstructie, de buikwond wordt afgedekt met vacuümverband, treedt aanzienlijk minder vaak wonddehiscentie op dan bij gebruik van standaardverband. Dit blijkt uit promotieonderzoek van verpleegkundig specialist Emmy Muller-Sloof, uitgevoerd aan de Radboud Universiteit en de afdeling Plastische Chirurgie van het Radboudumc.
Na operaties met grote wonden, zoals buikoperaties, is er risico op wonddehiscentie: het openspringen van de wond, waarbij de wondranden wijken. Dit kan langs de gehele incisie optreden of langs een deel ervan, en ook de diepte kan hierbij variëren. Patiënten kunnen daardoor maandenlang rondlopen met een open wond die moeizaam geneest. Voor schone, gehechte operatiewonden is er een vacuümverband ontwikkeld. “Hierbij worden foam en folie over de steriel gehechte wond aangebracht, waarna het verband vacuüm getrokken wordt met een pomp. Dit verband blijft vijf tot zeven dagen na de operatie op de wond zitten. Het uitgangspunt is dat de continue zuigkracht de wondranden bij elkaar houdt en zo de wondgenezing verbetert”, zegt Muller-Sloof, die nu werkt als verpleegkundig specialist vaatchirurgie in het Erasmus MC in Rotterdam.
“Een goed gerandomiseerd onderzoek was nog niet gedaan”
Verpleegkundig specialist Emmy Muller-Sloof
Casestudies
Of een vacuümverband in vergelijking met een standaardverband met steristrips, ofwel zwaluwstaartjes, een lager risico geeft op wondde
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: