DOQ

Verband tussen alcohol intake en aritmieën

Duitse wetenschappers die onderzoek deden bij bierdrinkers tijdens het oktoberfeest in München, zagen dat hoe hoger de alcoholintake was, hoe waarschijnlijker iemand hart-aritmieën kon ontwikkelen. Hun resultaten publiceerden dr. Brunner en dr. Sinner van de Universiteit van München vandaag in het European Heart Journal (EHJ).

Het is de eerste prospectieve studie die het verband legt tussen acute alcoholconsumptie en hart-aritmieën bij een grote groep mensen. De bierdrinkers werden onderzocht tijdens het drinken, en hoefden dus niet (zoals bij ander onderzoek) achteraf aan te geven hoeveel eenheden ze hadden gehad en hoe lang ze daarover deden. Het zijn belangrijke bevindingen want altijd werd gedacht dat aritmieën kunnen leiden tot AF, wat op termijn weer kan leiden tot hartfalen en beroerte. Het zogeheten ‘Vakantiesyndroom’ waarbij mensen zonder eerdere hartproblemen aritmieën/AF ontwikkelen, is dus mogelijk gekoppeld aan de overmatige alcoholinname. Er is echter nog te weinig bewijs, omdat het vaak gaat om kleine retrospectieve onderzoeken.

Bierdrinkers
Aan het onderzoek van Brunner namen 3.028 feestvierende vrijwilligers deel. De studie duurde 16 dagen, waarin tijdens het oktoberfeest verschillende hoeveelheden alcohol gedronken werd. Sommige participanten dronken niets en sommige dronken maar liefst tot een concentratie van drie gram alcohol per kg bloed. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 35 jaar en van de deelnemende bierdrinkers was 30% vrouw. Tijdens het onderzoek kregen de deelnemers een ECG met een portable smartphone-gebaseerd apparaatje om de activiteit van het hart te kunnen monitoren. De alcoholintake werd gemeten via een draagbare ‘breathalyzer’.

Toename
In de algemene bevolking komen aritmieën zo’n 1 tot 4% voor. Binnen de studie van Brunner en Sinner werden aritmieën vastgesteld bij 30,5% van de deelnemers. Bij 25,9% van de aritmieën ging het om een ‘sinus tachycardie’. De concentratie alcohol gemeten uit de ademhaling hield verband met een significantie toename op het risico van aritmieën. Bij elke extra gram alcohol per kg bloed, naam het risico 75% toen.

Dr. Brunner: “Drie gram alcohol per kg bloed is een hoge inname op de grens van toxiciteit, niet veel mensen kunnen dat tolereren. De legale grens in de auto is bijvoorbeeld 0,5 g/kg. Je moet dus veel bier drinken (6 tot 10 liter) over een periode om deze waarden te bereiken.”

Tachycardie
De studie legt nog geen direct verband met het vakantiesyndroom, maar laat wel zien dat er een robuust verband is tussen alcoholinname en sinus tachycardie en een effect op de ‘respiratoire sinus aritmieën’ (RSA). Wanneer de deelnemers stoppen met drinken, zal de hartslag echter snel weer normaliseren. De wetenschappers geven aan dat met mate drinken beter is voor een gezond hart.

Bron:

“Alcohol consumption, sinus tachycardia, and cardiac arrhythmias at the Munich Octoberfest: results from the Munich Beer Related Electrocardiogram Workup Study”, by Stefan Brunner et al. European Heart Journal. doi:10.1093/eurheartj/ehx156

 

AUTEUR: LENNARD BONAPART

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”