Verband tussen alcohol intake en aritmieën

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
27 april 2017

Duitse wetenschappers die onderzoek deden bij bierdrinkers tijdens het oktoberfeest in München, zagen dat hoe hoger de alcoholintake was, hoe waarschijnlijker iemand hart-aritmieën kon ontwikkelen. Hun resultaten publiceerden dr. Brunner en dr. Sinner van de Universiteit van München vandaag in het European Heart Journal (EHJ).

Het is de eerste prospectieve studie die het verband legt tussen acute alcoholconsumptie en hart-aritmieën bij een grote groep mensen. De bierdrinkers werden onderzocht tijdens het drinken, en hoefden dus niet (zoals bij ander onderzoek) achteraf aan te geven hoeveel eenheden ze hadden gehad en hoe lang ze daarover deden. Het zijn belangrijke bevindingen want altijd werd gedacht dat aritmieën kunnen leiden tot AF, wat op termijn weer kan leiden tot hartfalen en beroerte. Het zogeheten ‘Vakantiesyndroom’ waarbij mensen zonder eerdere hartproblemen aritmieën/AF ontwikkelen, is dus mogelijk gekoppeld aan de overmatige alcoholinname. Er is echter nog te weinig bewijs, omdat het vaak gaat om kleine retrospectieve onderzoeken.

Bierdrinkers
Aan het onderzoek van Brunner namen 3.028 feestvierende vrijwilligers deel. De studie duurde 16 dagen, waarin tijdens het oktoberfeest verschillende hoeveelheden alcohol gedronken werd. Sommige participanten dronken niets en sommige dronken maar liefst tot een concentratie van drie gram alcohol per kg bloed. De gemiddelde leeftijd van de deelnemers was 35 jaar en van de deelnemende bierdrinkers was 30% vrouw. Tijdens het onderzoek kregen de deelnemers een ECG met een portable smartphone-gebaseerd apparaatje om de activiteit van het hart te kunnen monitoren. De alcoholintake werd gemeten via een draagbare ‘breathalyzer’.

Toename
In de algemene bevolking komen aritmieën zo’n 1 tot 4% voor. Binnen de studie van Brunner en Sinner werden aritmieën vastgesteld bij 30,5% van de deelnemers. Bij 25,9% van de aritmieën ging het om een ‘sinus tachycardie’. De concentratie alcohol gemeten uit de ademhaling hield verband met een significantie toename op het risico van aritmieën. Bij elke extra gram alcohol per kg bloed, naam het risico 75% toen.

Dr. Brunner: “Drie gram alcohol per kg bloed is een hoge inname op de grens van toxiciteit, niet veel mensen kunnen dat tolereren. De legale grens in de auto is bijvoorbeeld 0,5 g/kg. Je moet dus veel bier drinken (6 tot 10 liter) over een periode om deze waarden te bereiken.”

Tachycardie
De studie legt nog geen direct verband met het vakantiesyndroom, maar laat wel zien dat er een robuust verband is tussen alcoholinname en sinus tachycardie en een effect op de ‘respiratoire sinus aritmieën’ (RSA). Wanneer de deelnemers stoppen met drinken, zal de hartslag echter snel weer normaliseren. De wetenschappers geven aan dat met mate drinken beter is voor een gezond hart.

Bron:

“Alcohol consumption, sinus tachycardia, and cardiac arrhythmias at the Munich Octoberfest: results from the Munich Beer Related Electrocardiogram Workup Study”, by Stefan Brunner et al. European Heart Journal. doi:10.1093/eurheartj/ehx156

 

AUTEUR: LENNARD BONAPART

,
Deel dit artikel