DOQ

Verband genetische locus en bloedgroepen bij COVID-19 met respiratoir falen

Een genoom-wijde associatiestudie, die werd gepubliceerd in NEJM, identificeerde een 3p21.31-gencluster als een genetische gevoeligheidslocus bij patiënten met COVID-19 met respiratoir falen. Daarnaast werd een mogelijke betrokkenheid van het ABO-bloedgroepsysteem gevonden.  

De pathogenese van ernstig COVID-19 en bijbehorende respiratoire falen is grotendeels onbekend. Een hogere leeftijd en mannelijk geslacht gaan gepaard met een toegenomen overlijdensrisico. Daarnaast is een verband gevonden met hypertensie, diabetes en andere aan obesitas gerelateerde en cardiovasculaire aandoeningen, maar de relatieve invloed van deze risicofactoren op de ernst van COVID-19 is nog niet opgehelderd.  

(Foto: Pixabay)

Schade aan vaatendotheel 

Observationele gegevens over lymfocytische endotheliitis en diffuse microvasculaire en macrovasculaire trombo-embolische complicaties wijzen erop dat COVID-19 een systemische ziekte is die gaat gepaard met schade aan het vaatendotheel. Deze gegevens bieden echter weinig inzicht in de pathogenese. 

GWAS 

Op het hoogtepunt van de epidemie in Italië en Spanje begin 2020 is een genoom-wijde associatiestudie (GWAS) uitgevoerd, om genetische factoren van de gastheer die mogelijk bijdragen aan het optreden van ernstige COVID-19 met respiratoir falen, te identificeren.  

Door de relatief lage ziektelast van COVID-19 in Noorwegen en Duitsland kon een complementair team worden opgericht. De genotypering en analyses konden parallel plaatsvinden, waarbij in de zwaar getroffen Italiaanse en Spaanse epicentra in korte tijd patiënten gerekruteerd werden. 

In de uiteindelijke analyse werden 835 patiënten en 1255 controledeelnemers uit Italië en 775 patiënten en 950 controledeelnemers uit Spanje opgenomen. Bij hen zijn ruim 8,5 miljoen single-nucleotide polymorfismen geanalyseerd. Daarnaast is een meta-analyse van de twee case-controlpanels uitgevoerd. 

Genetische loci 

De onderzoekers ontdekten kruis-replicerende associaties met een locus op chromosoom 3 (rs11385942 op locus 3p21.31) en een locus op chromosoom 9 (rs657152 op locus 9q34.2). Die associaties waren significant op genoom-wijd niveau in de meta-analyse van de twee case-controlpanels. De odds ratio’s van deze twee genetische loci waren respectievelijk 1,77 (p = 1,15 × 10-10) en 1,32 (p = 4,95 × 10-8).  

Op locus 3p21.31 overspande het associatiesignaal de volgende genen: SLC6A20, LZTFL1, CCR9, FYCO1, CXCR6 en XCR1. Het associatiesignaal op locus 9q34.2 viel samen met het ABO-bloedgroeplocus. In dit cohort liet een bloedgroep-specifieke analyse een hoger risico zien bij personen met bloedgroep A dan bij personen met een andere bloedgroep (OR 1,45; p = 1,48 × 10-4) en een beschermend effect van bloedgroep O in vergelijking met andere bloedgroepen (OR 0,65; p = 1,06 × 10-5). 

Pragmatische benadering 

In een periode van slechts twee maanden is een GWAS met genotypering voor COVID-19 met respiratoir falen uitgevoerd. Daarbij is gebruik gemaakt van een pragmatische benadering met vereenvoudigde inclusiecriteria. De studie vond plaats in twee zwaar getroffen landen (Italië en Spanje) en in twee minder ernstig getroffen landen (Duitsland en Noorwegen). In deze studie is een nieuwe gevoeligheidslocus ontdekt, dat ligt op een chromosoom 3p21.31-gencluster. Daarnaast is de mogelijke betrokkenheid van het ABO-bloedgroepsysteem bij COVID-19 bevestigd. 


Referentie: Ellinghaus D, Degenhardt F, Bujanda L, et al. Genomewide Association Study of Severe COVID-19 with Respiratory Failure. N Engl J Med. 2020;383:1522-1534. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32558485/, https://www.nejm.org/doi/full/10.1056/NEJMoa2020283 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx