DOQ

Verband tussen hersenschudding en Alzheimer

Er is een verband tussen milde hersenschudding en een versnelde Alzheimer gerelateerde cognitieve functieafname bij mensen die een genetische aanleg hebben voor de aandoening. Detectie van hersenschudding kan derhalve invloed hebben op neurodegeneratie. De resultaten van het onderzoek van Prof. Jasmeet P. Hayes, et al. van de Universiteit van Boston, staan gepubliceerd in het januarinummer van Brain.

Al geruime tijd is bekend dat matige tot ernstige traumatische hersenschade, de belangrijkste risicofactor is voor het ontwikkelen van neurodegeneratieve aandoeningen zoals de ziekte van Alzheimer. Het was echter nog onduidelijk of ‘milde’ hersenbeschadigingen zoals een hersenschudding ook invloed hebben op het Alzheimer-risico. Wetenschappers uit Boston (BUSM) deden onder leiding van Prof. Hayes onderzoek bij 160 blanke oorlogsveteranen (19 tot 58 jaar) die in Afghanistan en Irak zijn geweest.

MRI
Een deel van de veteranen had een of meerdere hersenschuddingen gehad en kampten vaak met PTSD. Sommige van de onderzochte veteranen hebben nooit een hersenschudding gehad. Zes van de patiënten werden uitgesloten, omdat ze matige tot ernstige hersenschade hadden. Door gebruik te maken van MRI werd de dikte van de cerebrale cortex gemeten op zeven verschillende gebieden. Deze hersengebieden zijn vaak de eerste die atrofie laten zien bij de ziekte van Alzheimer. Zeven andere gebieden werden onderzocht ter controle. Naast de data werd gekeken naar de voor Alzheimer bekende genetische risicofactoren in het DNA van de veteranen.

Corticale dikte
Uit de resultaten het onderzoek van Hayes blijkt dat een hersenschudding is geassocieerd met een lagere corticale dikte in de hersendelen die het eerst worden aangedaan bij de ziekte van Alzheimer. De resultaten laten zien dat wanneer je hersenschudding koppelt aan genetische aanleg, dat het effect heeft op het geheugen in bij Alzheimer betrokken gebieden. Wat opvalt in de studie; de gemiddelde leeftijd waarop de abnormaliteiten werd gevonden ligt rond de 32 jaar oud. De bevindingen zijn veelbelovend want ze laten zien dat we bij een hersenschudding dus moeten kijken of iemand aanleg heeft voor Alzheimer. Dit kan bijvoorbeeld ook een rol spelen bij voetballers die veel koppen. De hersenschudding zou op de lange termijn schadelijke gevolgen kunnen hebben voor de persoon in kwestie.

Gerichte therapie
Verder onderzoek naar het mechanisme achter dit fenomeen is echter nodig, en zou op termijn kunnen leiden tot de ontwikkeling van nieuwe gerichte geneesmiddelen en therapieën, meent Prof. Hayes.

Bron: Brain/ Hayes

Auteur: Lennard Bonapart

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?