DOQ

Verbeterde uitkomsten na mitralisklepherstel bij hartfalen met mitralisregurgitatie

Bij patiënten met hartfalen en een matig ernstige of ernstige secundaire mitralisklepregurgitatie die symptomatisch bleven ondanks een medicamenteuze behandeling, verbeterde transcatheter mitralisklepherstel diverse uitkomsten in vergelijking met alleen een medicamenteuze behandeling. Dat is gevonden in de COAPT-studie na een follow-up van drie jaar.

Bij patiënten met hartfalen en linkerventrikeldilatatie kan als gevolg van de geometrische dislocatie van de papillairspieren en chordae tendineae mitralisregurgitatie ontstaan, waardoor de coaptatie van de mitralisklepbladen wordt belemmerd. Dit resulteert in een verminderde kwaliteit van leven, een verhoogd aantal ziekenhuisopnames vanwege hartfalen en een kortere overleving.

(Foto: iStock)

Medicatie en operatie

Een op de richtlijn gebaseerde medicamenteuze behandeling en cardiale resynchronisatietherapie kunnen symptoomverlichting geven, de linkerventrikelfunctie verbeteren en bij sommige patiënten de ernst van mitralisregurgitatie verminderen. Het is echter niet bekend of correctie van secundaire mitralisregurgitatie de prognose van patiënten met hartfalen verbetert.

Hoewel mitralisklepchirurgie curatief is voor primaire (degeneratieve) mitralisregurgitatie, is er geen bewijs dat chirurgisch herstel of vervanging van de mitralisklep resulteert in minder opnames of sterfgevallen als gevolg van secundaire complicaties. Daarom worden de meeste patiënten met hartfalen en secundaire mitralisregurgitatie conservatief behandeld. Voor deze hoogrisicogroep zijn er weinig therapeutische alternatieven.

Minder opnames, lagere mortaliteit

In de COAPT-studie resulteerde transcatheter mitralisklepherstel in minder ziekenhuisopnames vanwege hartfalen en een lagere mortaliteit na een follow-up van twee jaar in vergelijking met alleen een medicamenteuze behandeling. Dat is gevonden bij 614 patiënten met hartfalen en een mitralisklepregurgitatie die secundair was aan linkerventrikeldisfunctie.
In de groep die een transcatheter mitralisklepherstel hadden gekregen, werd jaarlijks 35,5% van de patiënten opgenomen vanwege hartfalen. Dit percentage was met 68,8% bijna twee keer zo hoog in de groep die alleen een medicamenteuze behandeling kreeg (hazard ratio 0,49; p < 0,001). De number needed to treat (NNT) was daarmee 3,0.

De mortaliteit was 42,8% in de interventiegroep versus 55,5% in de controlegroep (HR 0,67; p = 0,001). Dit komt neer op een NNT van 7,9.
Daarnaast verbeterden bij patiënten die een transcatheter mitralisklepherstel ondergingen, gedurende de drie jaar na de interventie de ernst van de mitralisklepregurgitatie, metingen van de kwaliteit van leven en hun functionele capaciteit.

Betere uitkomsten, ook bij latere interventie

Van de patiënten die in eerste instantie alleen een medicamenteuze behandeling kregen, werd bij 58 patiënten alsnog een transcatheter mitralisklepherstel uitgevoerd. Bij hen nam vervolgens het samengestelde eindpunt van mortaliteit en opnames vanwege hartfalen af in vergelijking met degenen die doorgingen met alleen een medicamenteuze behandeling (gecorrigeerde HR 0,43; p = 0,006).

Samengenomen resulteerde een transcatheter mitralisklepherstel in een aanhoudende afname van de mitralisklepregurgitatie, minder opnames vanwege hartfalen en een verbeterde overleving, kwaliteit van leven en functionele capaciteit. Bovendien bleek deze interventie veilig te zijn. Bij de patiënten die op een later moment de interventie kregen, was de prognose vergelijkbaar met de patiënten die direct deze interventie kregen.


Referentie: Mack MJ, Lindenfeld J, Abraham WT, et al. 3-Year Outcomes of Transcatheter Mitral Valve Repair in Patients With Heart Failure. J Am Coll Cardiol. 2021;77:1029-1040. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33632476/, https://www.jacc.org/doi/10.1016/j.jacc.2020.12.047

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx