Vergrote aorta verhoogt risico op hart- en vaatziekten

mm
Michel van Dijk
Redactioneel,
24 juni 2022

Een vergrote diameter van de thoracale aorta is een risicofactor voor hartaanvallen en andere hart- en vaatziekten. Hoe groter de diameter, hoe groter het risico. Vooral bij vrouwen is het risico op cardiovasculaire aandoeningen sterk vergroot. Het is de uitkomst van een populatieonderzoek van arts-epidemioloog Maryam Kavousi van het Erasmus MC.

Het is al langer bekend dat naarmate mensen ouder worden, de diameter van de thoracale aorta toeneemt. Deze veranderingen in grootte en structuur van de vaten staat bekend als vasculaire remodellering. “Zo’n vergroting van de thoracale aorta wordt vaak gezien in de klinische praktijk. Er is echter nooit onderzocht wat de gevolgen hiervan zijn op de langere termijn. We kennen weliswaar de diagnose Thoracaal Aorta Aneurysma (TAA). Daarbij is de thoracale aorta zodanig vergroot, tot vijftig procent van de normale omvang, dat er scheuren ontstaan in de binnenwand van de aorta. Dat zijn patiënten die behandeling behoeven. Maar er is nooit eerder gekeken naar de aorta-diameter in de algemene bevolking, bij mensen dus die nog geen hartklachten hebben.”

“Om toekomstige hart- en vaatziekten te voorkomen is het verstandig om de diameter van de thoracale aorta te screenen met beeldvormende technieken zoals een CT-scan”

Arts-epidemioloog Maryam Kavousi

Verhoogd risico op hartfalen, beroerte en overlijden

Voor haar onderzoek maakte Kavousi gebruik van de Rotterdamse ERGO-studie, een populatiestudie waarin al tientallen jaren de gezondheid van duizenden 45-plussers uit de Rotterdamse wijk Ommoord wordt gemonitord. “We onderzochten de vasculaire remodel

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel