DOQ

Verhoogd risico op MACE na een EVAR

Veertig procent van de mensen die een endovasculaire aneurysma operatie (EVAR) hebben ondergaan, krijgt binnen vijf jaar na operatie een ernstige cardiovasculaire complicatie (MACE). Denk aan een hartinfarct, beroerte, angina pectoris of atriumfibrilleren. Dat is de uitkomst van retrospectief onderzoek van Rijnstate in Arnhem bij 320 patiënten met een abdominaal aneurysma die sinds 2011 een EVAR hebben gehad.

Het was al langer bekend dat er een verhoogd risico bestaat op MACE na EVAR. Specifieke informatie over langetermijnrisico’s op MACE en mogelijk voorspellende factoren die daarbij een rol spelen ontbraken echter. Vandaar dit onderzoek, vertelt Jenske Vermeulen, technisch geneeskundige bij Rijnstate en Radboudumc en een van de onderzoekers van de retrospectieve studie. Deze is gebaseerd op de verzamelde data van 320 patiënten die sinds 2011 in het Vasculair Centrum van Rijnstate een EVAR hebben ondergaan.

“Vooral patiënten met een cardiale voorgeschiedenis lopen een verhoogd risico op MACE na een EVAR”

Technisch geneeskundige Jenske Vermeulen

Langere periode

Er is weliswaar al eerder onderzoek gedaan naar het risico op MACE na EVAR, maar dat betrof veelal onderzoek naar kortetermijnuitkomsten bij kleine onderzoekspopulaties. En dan vooral gericht op specifieke cardiale events zoals een hartinfarct of beroerte. “Wij hebben naar een langere periode gekeken, tot vijf jaar na operatie, met meetpunten op één en vijf jaar na EVAR. En we hebben een breder spectrum van MACE-events betrokken in onze analyse.”

Als een EVAR bij een patiënt onvermijdelijk is, dan is het belangrijk dat hen na de operatie goed te blijven begeleiden en monitoren”

Voorspellende patiëntkenmerken

De onderzoekers keken ook naar welke patiëntkenmerken mogelijk voorspellend kunnen zijn voor MACE na een EVAR. “We hebben daarbij verschillende kenmerken bekeken. Dan valt op dat vooral patiënten met een cardiale voorgeschiedenis een verhoogd risico lopen op MACE na een EVAR.”
Dat is belangrijke informatie om patiënten goed voor te bereiden op een EVAR-operatie, benadrukt Vermeulen. “Het betekent dat de behandelaar bij patiënten met een cardiale voorgeschiedenis allereerst kritisch met hen dient te bespreken of een EVAR noodzakelijk is, gezien hun verhoogde risico op MACE. En als een EVAR bij hen inderdaad onvermijdelijk is, is het vervolgens belangrijk dat we hen na operatie goed blijven begeleiden en monitoren. Dit om het risico op MACE bij hen te voorkomen of althans zoveel mogelijk terug te dringen.”

“Goede afstemming tussen cardioloog en vaatchirurg helpt om de patiënt in een optimale conditie te brengen voor een EVAR”

Multidisciplinaire samenwerking

Goede multidisciplinaire samenwerking, tussen cardiologen, vaatchirurgen, maar bijvoorbeeld ook neurologen, internisten en dermatologen, is daarbij onmisbaar. “Goede afstemming tussen cardioloog en vaatchirurg helpt bijvoorbeeld om deze patiënten in een optimale conditie te brengen voor EVAR. Denk aan zo goed mogelijke instelling op medicatie. En hen ook na afloop van EVAR nauwgezet te blijven volgen.” Vermeulen vervolgt ondertussen haar onderzoek naar het risico op MACE na EVAR. Zo kijkt ze ook naar fysiologische kenmerken van de bloedvaten en de aorta, zoals stijfheid en endotheelfunctie, als mogelijke voorspellers van MACE bij patiënten met abdominaal aneurysma. Volgend jaar hoopt ze te promoveren op haar onderzoek.   


Meer informatie: neem contact op met Research Vaatchirurgie van Rijnstate, e-mail: vascularsurgery@rijnstate.nl 

Referentie: Eline Diender, Jenske J M Vermeulen, Ron Pisters, et al. Major adverse cardiac events after elective infrarenal endovascular aortic aneurysm repair. J Vasc Surg 2022 Dec;76(6):1527-1536. 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx