Verhoogde bloedsuiker in begin zwangerschap al riskant voor baby

mm
Astrid van den Hoek
Redactioneel,
29 september 2021

Zwangerschapsdiabetes komt steeds vaker voor, stelt kinderarts in opleiding Madelon Geurtsen. In haar promotieonderzoek keek zij daarom naar de factor glucose in het eerste trimester van de zwangerschap. Een suboptimale glucosewaarde in het bloed van de moeder blijkt in de eerste dertien weken van de zwangerschap al een verhoogd risico te geven op afwijkende groei bij de baby en gezondheidsproblemen als ‘leververvetting’ op latere leeftijd. Geurtsen breekt op basis van haar bevindingen een lans voor preconceptiezorg.

Kinderarts in opleiding Madelon Geurtsen promoveerde in juni 2021 aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam op onderzoek naar de invloed van maternaal glucose in de eerste dertien weken van de zwangerschap. Het onderzoek maakt deel uit van de langlopende studie Generation R (waarbij de R staat voor Rotterdam), een op de populatie gebaseerde cohortstudie vanuit het Erasmus MC. Binnen de Generation R Studie werden zwangere vrouwen gevraagd om mee te doen met het onderzoek en bijna 10.000 kinderen zijn daarna gevolgd, aldus Geurtsen. Doel daarbij was om te onderzoeken welke factoren in het vroege leven invloed hebben op de groei, ontwikkeling en gezondheid van het kind.

Kinderarts i.o Madelon Geurtsen

Van baby tot volwassene

‘Het betrof een mooie representatieve doelgroep uit een multiculturele regio’, vertelt Geurtsen. ‘Gemiddeld rond de dertien weken zwangerschap kwamen de aanstaande moeders bij ons. Inmiddels zijn de kinderen 17 jaar. Elke vier jaar hebben ze een check-up gekregen en werden er tests gedaan. Zelf ben ik als arts-onderzoeker in 2017 ingestapt. De combinatie van focus op h

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel