DOQ

Verhuiskosten: wat kunnen zorgprofessionals daar fiscaal mee?

Artsen, apothekers en andere zorgprofessionals kunnen in een aantal gevallen gebruikmaken van fiscale voordelen als zij voor hun (nieuwe) werk moeten verhuizen. Het is handig om dat al van tevoren te weten. Van helder accountancy, belastingadvies en consultancy voor de zorg legt uit aan welke voorwaarden men dient te voldoen.

U bent klaar met uw opleiding als medisch professional en heeft een andere werkkring gevonden. Voorwaarde is wel dat u dichter bij uw werkkring moet komen wonen. U besluit op het aanbod in te gaan en gaat op zoek naar een andere woning. Nadat u een geschikte woning heeft gevonden, vraagt u zich af of de te maken kosten van herhuisvesting en de verhuiskosten fiscaal aftrekbaar zijn.

Verhuiskosten voor werknemers

Bent uw werknemer, dan geldt dat u zelf géén aftrek kunt en mag claimen. Maar: uw werkgever kan u voor de verhuiskosten wél een onbelaste vergoeding betalen. Dat is handig om te weten. Dit kunt u dus meenemen in de gesprekken met uw toekomstige werkgever over de arbeidsvoorwaarden. Een werkgever mag een onbelaste verhuiskostenvergoeding geven van maximaal € 7.750 naast de vergoeding van de werkelijke kosten voor het overbrengen van de boedel. Voorwaarde is wel dat het gaat om een verhuizing die voldoende samenhangt met de dienstbetrekking.

Voldoende verband met dienstbetrekking

Er is in elk geval voldoende verband met de dienstbetrekking aanwezig als aan de volgende twee voorwaarden is voldaan:

  1. U verhuist binnen twee jaar na aanvaarding van een nieuwe dienstbetrekking.
  2. U woont meer dan 25 kilometer van het werk en verhuist, waardoor de afstand tussen de nieuwe woning en het werk ten minste 60 procent minder wordt.

Hoe zit het met zelfstandig ondernemers?

Gaat u als zelfstandig ondernemer verhuizen voor uw werkkring, dan gelden dezelfde regels zoals hiervoor beschreven zijn. Wanneer u aan bovenstaande voorwaarden voldoet, mag u maximaal € 7.750 naast de vergoeding van de werkelijke kosten voor het overbrengen van de boedel ten laste van uw winst brengen.

 


Van helder accountancy, belastingadvies en consultancy voor de zorg heeft de uiterste zorg besteed aan de totstandkoming van deze uitgave. Voor informatie die nochtans onvolledig of onjuist is opgenomen, aanvaardt Van helder geen enkele aansprakelijkheid. Voor eventuele verbeteringen van de opgenomen gegevens houdt zij zich aanbevolen.van helder accountancy voor de zorg

 

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: man een hartafwijking

Een 52-jarige man met blanco cardiale voorgeschiedenis wordt gescreend voor levertransplantatie. Voorheen geen cardiale klachten of echo cor gehad. Per toeval een afwijking in het hart gezien. Wat is uw diagnose?

‘Verwijs patiënten met onbegrepen mobiliteitsklachten door naar MSK-arts’

MSK-arts William van de Luijtgaarden behandelt in zijn praktijk vooral patiënten met pijn of functiestoornissen van het bewegingsapparaat. Hij pleit voor meer bekendheid van MSK-geneeskunde onder collega-artsen: “Wij kunnen het probleem bij de kern aanpakken.”

Discriminatie: blinde vlek in de zorg

Zorgbestuurders hebben vaak geen zicht op discriminatie binnen hun organisatie, ontdekte Ewoud Butter. “Ze hebben geen idee van de omvang ervan, incidenten of ervaringen worden niet bijgehouden, het is geen terugkerend onderwerp tijdens de bestuurlijke overleggen.”

‘Wild Westen dreigt op markt voor middelen tegen veroudering’

Bigtechmiljardairs investeren fors in middelen tegen veroudering, maar klinisch geriater Marcel Olde Rikkert waarschuwt voor de risico’s. Verscheidene stoffen beloven langer gezond leven, maar de langetermijneffecten zijn onbekend. “We dreigen we kopje onder te gaan door de hype.”

Casus: oudere dame met een groeiende moedervlek

Een 74-jarige dame wil een groeiende moedervlek op het been laten controleren. Sinds twee jaar jeukt de moedervlek en wordt groter. Ze heeft een blanco voorgeschiedenis, daarnaast komen er ook in haar familie geen melanomen voor. Wat is uw diagnose?

‘Je moet soms echt vechten voor je patiënten’

Huisarts Marike Ooms werkt in verschillende asielzoekerscentra. Daar biedt ze zorg aan mensen die niet alleen kampen met medische problemen, maar ook met de onzekerheid van een onduidelijke toekomst en de last van hun verleden. "Als je iedereen open benadert, blijken de vragen en klachten vaak niet zoveel te verschillen van patiënten in een reguliere praktijk.”

‘Delen van data is onmisbaar voor goede zorg’

Digitale data over gezondheid zijn vaak onvindbaar, van onvoldoende kwaliteit, of niet goed uit te wisselen. Ronald Cornet doet onderzoek om dit te verbeteren. “Ik denk dat we meer schade doen door het níet uitwisselen van gegevens dan door het wel uitwisselen ervan.”

Casus: jonge vrouw met langdurige hoest

Een 18-jarige vrouw bezoekt de longarts vanwege recidiverende luchtweginfecties sinds jonge leeftijd. Ze heeft een voorgeschiedenis van chronische sinusitis en neuspoliepen en ervaart regelmatig episodes van langdurige hoestbuien en benauwdheid. Wat is uw diagnose?

‘Hoe kon ik dit nou over het hoofd zien?’

Gemiste diagnoses raken niet alleen patiënten, maar ook artsen diep, vertelt Jojanneke Kant. Ze deelt hoe zulke fouten haar werk en nachtrust beïnvloeden en hoe ze er beter mee heeft leren omgaan. “Alle typische angstklachten kwamen voorbij.”

Minder administratie, beter contact

AI kan artsen ondersteunen door administratieve lasten te verlichten, ziet Juliën Rezek. Transcriptietools maken automatisch verslagen, waardoor artsen meer tijd hebben voor patiënten. “Hierdoor kunnen artsen dieper ingaan op klachten, wat resulteert in betere zorg.”