DOQ

Verhuiskosten: wat kunnen zorgprofessionals daar fiscaal mee?

Artsen, apothekers en andere zorgprofessionals kunnen in een aantal gevallen gebruikmaken van fiscale voordelen als zij voor hun (nieuwe) werk moeten verhuizen. Het is handig om dat al van tevoren te weten. Van helder accountancy, belastingadvies en consultancy voor de zorg legt uit aan welke voorwaarden men dient te voldoen.

U bent klaar met uw opleiding als medisch professional en heeft een andere werkkring gevonden. Voorwaarde is wel dat u dichter bij uw werkkring moet komen wonen. U besluit op het aanbod in te gaan en gaat op zoek naar een andere woning. Nadat u een geschikte woning heeft gevonden, vraagt u zich af of de te maken kosten van herhuisvesting en de verhuiskosten fiscaal aftrekbaar zijn.

Verhuiskosten voor werknemers

Bent uw werknemer, dan geldt dat u zelf géén aftrek kunt en mag claimen. Maar: uw werkgever kan u voor de verhuiskosten wél een onbelaste vergoeding betalen. Dat is handig om te weten. Dit kunt u dus meenemen in de gesprekken met uw toekomstige werkgever over de arbeidsvoorwaarden. Een werkgever mag een onbelaste verhuiskostenvergoeding geven van maximaal € 7.750 naast de vergoeding van de werkelijke kosten voor het overbrengen van de boedel. Voorwaarde is wel dat het gaat om een verhuizing die voldoende samenhangt met de dienstbetrekking.

Voldoende verband met dienstbetrekking

Er is in elk geval voldoende verband met de dienstbetrekking aanwezig als aan de volgende twee voorwaarden is voldaan:

  1. U verhuist binnen twee jaar na aanvaarding van een nieuwe dienstbetrekking.
  2. U woont meer dan 25 kilometer van het werk en verhuist, waardoor de afstand tussen de nieuwe woning en het werk ten minste 60 procent minder wordt.

Hoe zit het met zelfstandig ondernemers?

Gaat u als zelfstandig ondernemer verhuizen voor uw werkkring, dan gelden dezelfde regels zoals hiervoor beschreven zijn. Wanneer u aan bovenstaande voorwaarden voldoet, mag u maximaal € 7.750 naast de vergoeding van de werkelijke kosten voor het overbrengen van de boedel ten laste van uw winst brengen.

 


Van helder accountancy, belastingadvies en consultancy voor de zorg heeft de uiterste zorg besteed aan de totstandkoming van deze uitgave. Voor informatie die nochtans onvolledig of onjuist is opgenomen, aanvaardt Van helder geen enkele aansprakelijkheid. Voor eventuele verbeteringen van de opgenomen gegevens houdt zij zich aanbevolen.van helder accountancy voor de zorg

 

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx