Verlaagt kou het risico op diabetes en hart- en vaatziektes?

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
19 mei 2023

De activatie van bruin vet kan het risico op diabetes type 2 en hart- en vaatziektes verlagen. Dat stellen onderzoekers van het Leids Universitair Medisch Centrum. Door het stimuleren van de bèta-2-receptor op bruine vetcellen zagen zij dat de opname van glucose in bruin vet sterk steeg. Prof. dr. Patrick Rensen: “Bij mensen met diabetes type 2 zou de activatie van bruin vet de insulinegevoeligheid van het lichaam extra kunnen verbeteren.”

Bruin vet is vooral bekend dankzij de rol die het speelt in de warmtehuishouding bij neonaten. Sinds 2009 hebben onderzoekers wetenschappelijk vastgesteld dat bruin vet ook voorkomt bij volwassenen, met name boven de sleutelbeenderen en rond de aorta. Er wordt veel onderzoek gedaan naar de mogelijke rol van deze vetsoort bij het mitigeren van overgewicht, diabetes type 2 en hart- en vaatziektes.

“We gaven vrijwilligers een bèta-2-receptor-agonist, wat de opname van glucose in bruin vet sterk bleek te verhogen”

Prof. dr. Patrick Rensen

Bèta-2-receptor

Studies in muismodellen wezen al eerder op de gunstige effecten van de activatie van bruin vet op de suiker- en vetstofwisseling. “We zagen meer opname van vetzuren uit circulerende lipoproteïnen door bruin vet en indirect meer opname van cholesterol door de lever, en daarmee een cholesterolverlagend effect”, zegt Patrick Rensen, hoogleraar Endocrinologie bij het LUMC. “Uiteindelijk zagen we daardoor bij muizen minder slagaderverkalking.” Ook bij mensen lijkt er een beschermende functie uit te gaan van bruin vet. “Uit een recente studie blijkt er een verband te z

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel