DOQ

Verpleeg­kundig specialist behandelt zelfstandig buikpijn bij kinderen

Steeds meer zien we dat verpleegkundig specialisten een belangrijk deel van de zorg op de polikliniek overnemen van de specialist. Carin Bunkers, verpleegkundig specialist in het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht/Nieuwegein, werkt zelfstandig op de polikliniek voor kinderen met chronische buikpijn. Ze vertelt ons onder andere over hoe ze kinderen succesvol behandelt met hypnotherapie.

“Nadat ze door de huisarts zijn verwezen komen kinderen met chronische buikpijn bij mij op het spreekuur”, vertelt Carin Bunkers. “Ik voer een anamnese uit waarbij ik naar lichamelijke klachten zoals buikpijn, misselijkheid, braken en de stoelgang vraag. Vaak doen we aanvullend laboratoriumonderzoek in bloed en ontlasting en een coeliakiescreening. Soms zoeken we ook naar de aanwezigheid van eventuele parasieten in de ontlasting. Waar ik vooral naar op zoek ben zijn alarmsymptomen, om te zien of er daadwerkelijk iets niet in orde is met de buikorganen, of dat er sprake is van functionele buikpijn.”

“Kinderen met coeliakie en functionele buikpijn vervolg ik zelf”

Verpleegkundig specialist Carin Bunkers

Functionele buikpijn

“Bij veel van de kinderen die ik zie is er sprake van functionele buikpijn, maar soms is er wel een aanwijsbare oorzaak voor de buikklachten, zoals de ziekte van Crohn, colitis ulcerosa of coeliakie. Kinderen met inflammatoire darmziekten zoals Crohn en colitis ulcerosa worden doorverwezen naar andere collega’s binnen de kinder-MDL. Kinderen met coeliakie en functionele buikpijn vervolg ik

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »