DOQ

Verplichte zelfzorg voor artsen? Antoinet Oostindiër vindt van wel

Steeds meer artsen zoeken hulp bij psychische klachten en dat is een goed teken, stelt psychiater Antoinet Oostindiër. Sinds 2013 biedt ze vanuit de gespecialiseerde GGZ-instelling Aerrea hulp aan artsen en andere zorgverleners. Dat het aantal zorgmedewerkers dat bij Aerrea aanklopt blijft groeien, komt niet alleen door de huidige werkdruk. “Ook specifieke persoonlijkheidskenmerken van veel artsen zorgen voor psychische kwetsbaarheid. Daar zou meer aandacht voor moeten zijn.”

Van nature zijn de meeste artsen geen hulpvragers maar vooral hulpverleners. Die eigenschap komt volgens Antoinet Oostindiër in veel gevallen voort uit parentificatie. Oftewel een jeugd waarin ze zich verantwoordelijk voelden voor het welbevinden van een ouder of ander familielid. Jeugdtrauma’s komen ook vaak voor onder artsen. “Tel daarbij de ingrijpende werkervaringen en hoge werkdruk op, dan is het niet zo gek dat binnen de artsenberoepsgroep het aantal psychische klachten bovengemiddeld is.”

“We leren zorgverleners om hun beschermende witte jas uit te doen. Ze mogen hier patiënt zijn”

Psychiater Antoinet Oostindiër

Gelijkwaardig

Oostindiër is zelf ervaringsdeskundige. Aanvankelijk koos ze voor een huisartsencarrière uit angst dat de psychiatrie te dichtbij zou komen. Maar als huisarts bleef de interesse voor psychische aandoeningen kriebelen. Toen ze tijdens intervisies ontdekte dat veel collega-artsen net als zij worstelden met hun psychisch welzijn, besloot ze alsnog de opleiding tot psychiater te volgen en zich te richten op de begeleiding van zorgverleners.
Aerrea is gevestigd in een verbouwde boerderij net buiten Amsterdam. Het team bestaat uit 15 professionals die eveneens zelf ervaring hebben met psychische klachten. “Juist daardoor voelen artsen zich op hun gemak. Herkenning is een belangrijk onderdeel van onze begeleiding. Iedereen is hier gelijkwaardig. We leren zorgverleners om hun beschermende witte jas uit te doen. Ze mogen hier patiënt zijn.”

“Zorgverleners zitten erg in hun hoofd. Wij zetten daarom de connectie met het lichaam en de emoties op de voorgrond”

Non-verbale therapieën

Zo’n 250 patiënten zijn tegelijk in zorg binnen Aerrea, voornamelijk artsen. De meeste klachten waarmee ze aankloppen zijn depressie, angststoornissen en afgeleide problemen zoals verslaving aan alcohol of andere verzachtende middelen. Behalve persoonlijke sessies krijgen de patiënten groepstherapieën die altijd een dagdeel in beslag nemen. Veel aandacht is er voor non-verbale therapieën: beeldende therapie, drama, danstherapie. “Want”, zo zegt Oostindiër, “zorgverleners zitten erg in hun hoofd, ze praten alles recht wat krom is. Wij zetten daarom de connectie met het lichaam en de emoties op de voorgrond.”

“Een paard geeft gewoon een ongefilterde reactie terug als je door je uitstraling te veel druk zet”

Seizoenen en buitenleven

Ook de seizoenen en het buitenleven rond de boerderij speelt een prominente rol. Weer of geen weer, iedereen begint een sessie in de weilanden om vanuit het lichaam contact te maken met de omgeving. Met paarden worden spiegeloefeningen gedaan. De patiënt moet bijvoorbeeld het dier – non-verbaal en zonder aanraken – naar een bepaalde plek geleiden. “Paarden geven niets om al je kennis, of dat je lid was van het corps. Ze laten je verfijnd zien wat er gebeurt. Als je door je uitstraling te veel druk zet, geeft een paard gewoon een ongefilterde reactie terug. Zo komen patronen bloot te liggen.”

“Waarom geen puntensysteem voor zelfzorg en coaching, net zoals we dat hebben voor inhoudelijke nascholing”

Gereguleerd zelfzorgsysteem

De behandelingen duren over het algemeen langer dan in de reguliere ggz, met name doordat artsen lang wachten voordat ze hulp zoeken. Ze zijn vaak bang voor een diagnose en een stigma. Artsen die wel elders in zorg zijn geweest, zijn daar vaak onderbehandeld doordat ze de schone schijn lang wisten op te houden. Hulpverleners binnen Aerrea prikken daardoorheen en zijn stevig genoeg om daarmee om te gaan. Oostindiër is groot voorstander van een gereguleerd zelfzorgsysteem voor zorgverleners. “Als beroepsgroep moeten we gaan inzien dat we risico’s lopen, en daar structureel alert op zijn. Dus waarom geen puntensysteem voor zelfzorg en coaching, net zoals we dat hebben voor inhoudelijke nascholing? Maak het normaal dat je een paar gesprekken voert nadat je iets naars hebt meegemaakt. Dat voorkomt veel ellende.“

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx