Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Versie 2.0 KNGF Standpunt beschikbaar: ‘Fysiotherapie bij patiënten met COVID-19’
In navolging van de eerste versie (in april) heeft de KNGF nu een versie 2.0 gepubliceerd van het KNGF Standpunt ‘Fysiotherapie bij patiënten met COVID-19’. In de nieuwe versie zijn bepaalde onderdelen uitgebreid en meer gespecificeerd.
Inmiddels ontvouwt de impact van de coronapandemie op korte en lange termijn zich steeds verder en wordt er steeds meer duidelijk over het mechanisme achter COVID-19 en de behandelopties. Zo ervaren veel patiënten beperkingen en hebben behoefte aan fysiotherapie. Daarom hebbenheeft de KNGF in versie 2.0 van het KNGF Standpunt ‘Fysiotherapie bij patiënten met COVID-19’ onderdelen uitgebreid en gespecificeerd.
Aanpassingen
De grootste aanpassingen gaan over klinimetrie en behandeling. Daarnaast hebben we algemene informatie over COVID-19 en een beschrijving van gele en rode vlaggen opgenomen.
De toevoegingen op een rij:
- Algemene informatie over COVID-19
- Gele en rode vlaggen
- Klinimetrie is verder uitgewerkt en opgedeeld in:
- Een kernset klinimetrie
- aanvullende (facultatieve) klinimetrie
- Behandeling is verder uitgewerkt en opgedeeld in:
- Advisering en coaching
- Gedoseerd belasten (eerste 6 weken) en opbouwen van belasten (vanaf 6 weken).
- Therapie bestaat uit het bevorderen van:
- ADL (en participatie)
- Spierkracht en balans
- Uithoudingsvermogen
- Ademhaling (indien geïndiceerd)
- Ontspanning
- Signalen van overbelasting
‘Levend document’
De aanbevelingen zijn gebaseerd op de meest recente wetenschappelijke inzichten en klinische ervaring en zijn opgesteld door een werkgroep bestaande uit hoogleraren, beroepsinhoudelijke verenigingen en experts uit het veld. Het is een ‘levend document’, de informatie wordt aangevuld wanneer daar aanleiding voor is. Zorg daarom dat je altijd met de laatste versie werkt. De laatste versie vind je op het KNGF Kennisplatform.
Meer informatie
Op het platform vind je meer informatie zoals patiëntinstructies en oefeningen maar ook informatie over de organisatie van de zorg rondom deze patiëntgroep.