DOQ

Vertrouwen in de arts geeft betere therapietrouw bij hypertensie

Patiënten met hypertensie die meer vertrouwen hebben in de medische professie, zijn vaker therapietrouw dan patiënten die niet vertrouwen op medisch specialisten. Dit blijkt uit een recent onderzoek van dr. Lilia Meltzer, een wetenschapper en nurse practitioner aan de Universiteit van Californië. (Amerika). De resultaten presenteerde zij tijdens de Scientific Sessions 2017 van de American Heart Association (AHA).

Hypertensie kan op langere termijn nadelige gevolgen hebben. Meltzer en haar collega’s zagen dat patiënten die meer vertrouwen hadden in de medici, 93% therapietrouw waren, versus 82 % bij mensen die minder vertrouwen hadden in de medische professie. Het onderzoek liet daarbij zien dat mensen die vertrouwen hadden tevens weerbaarder waren en in staat waren om zich sneller aan te passen aan vervelende of moeilijke situaties, dan mensen die minder vertrouwen hadden in artsen. Tevens had de eerste groep mensen een betere kwaliteit van leven.

Hypertensie
De bevindingen zijn gebaseerd op een onderzoek met 100 Spaanstalige en 100 niet Spaanstalige mensen die werden behandeld voor hypertensie in Amerika. De bloeddruk was gelijk in beide groepen. Van de Spaanstalige mensen had 68% de bloeddruk onder controle, bij de andere groep was dit 72%. De studie liet zien dat vertrouwen een even grote beschermende werking had op beide groepen. Dit was onafhankelijk van de etnische afkomst.

Obstakels
Therapietrouw is een uitdaging voor veel mensen. We moeten dus goed zoeken naar de obstakels die ertoe leiden dat mensen niet de voorgeschreven middelen innemen, aldus auteur Lilia Meltzer. Wanneer patiënten wel de geneesmiddelen innemen kan dit betere zorg geven, waarbij beroerte en hartaanval beter zijn te voorkomen. Ook zal de algemene gezondheid bij deze mensen vooruitgaan wanneer de kwaliteit van de zorg verbetert.

Controle
Een lage therapietrouw geeft een slechte controle van de hypertensie. Dit is volgens dr. Meltzer onafhankelijk van ras of etnische/ culturele achtergrond. Meer dan 34% van de volwassenen van 20 jaar en ouder hebben hoge bloeddruk. Bij 90% van deze mensen is de hypertensie niet goed onder controle terwijl ze wel verzekerd zijn of bij een arts lopen. Specialisten kunnen zelf een belangrijke rol spelen om het vertrouwen van de patiënt te winnen en zo de zorg voor hypertensie te verbeteren.

Bron: American Heart Association (AHA) Meeting Report APS.02, Poster Session II, Presentation 252.

AUTEUR:LENNARD BONAPART

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?