DOQ

Vertrouwen in de arts geeft betere therapietrouw bij hypertensie

Patiënten met hypertensie die meer vertrouwen hebben in de medische professie, zijn vaker therapietrouw dan patiënten die niet vertrouwen op medisch specialisten. Dit blijkt uit een recent onderzoek van dr. Lilia Meltzer, een wetenschapper en nurse practitioner aan de Universiteit van Californië. (Amerika). De resultaten presenteerde zij tijdens de Scientific Sessions 2017 van de American Heart Association (AHA).

Hypertensie kan op langere termijn nadelige gevolgen hebben. Meltzer en haar collega’s zagen dat patiënten die meer vertrouwen hadden in de medici, 93% therapietrouw waren, versus 82 % bij mensen die minder vertrouwen hadden in de medische professie. Het onderzoek liet daarbij zien dat mensen die vertrouwen hadden tevens weerbaarder waren en in staat waren om zich sneller aan te passen aan vervelende of moeilijke situaties, dan mensen die minder vertrouwen hadden in artsen. Tevens had de eerste groep mensen een betere kwaliteit van leven.

Hypertensie
De bevindingen zijn gebaseerd op een onderzoek met 100 Spaanstalige en 100 niet Spaanstalige mensen die werden behandeld voor hypertensie in Amerika. De bloeddruk was gelijk in beide groepen. Van de Spaanstalige mensen had 68% de bloeddruk onder controle, bij de andere groep was dit 72%. De studie liet zien dat vertrouwen een even grote beschermende werking had op beide groepen. Dit was onafhankelijk van de etnische afkomst.

Obstakels
Therapietrouw is een uitdaging voor veel mensen. We moeten dus goed zoeken naar de obstakels die ertoe leiden dat mensen niet de voorgeschreven middelen innemen, aldus auteur Lilia Meltzer. Wanneer patiënten wel de geneesmiddelen innemen kan dit betere zorg geven, waarbij beroerte en hartaanval beter zijn te voorkomen. Ook zal de algemene gezondheid bij deze mensen vooruitgaan wanneer de kwaliteit van de zorg verbetert.

Controle
Een lage therapietrouw geeft een slechte controle van de hypertensie. Dit is volgens dr. Meltzer onafhankelijk van ras of etnische/ culturele achtergrond. Meer dan 34% van de volwassenen van 20 jaar en ouder hebben hoge bloeddruk. Bij 90% van deze mensen is de hypertensie niet goed onder controle terwijl ze wel verzekerd zijn of bij een arts lopen. Specialisten kunnen zelf een belangrijke rol spelen om het vertrouwen van de patiënt te winnen en zo de zorg voor hypertensie te verbeteren.

Bron: American Heart Association (AHA) Meeting Report APS.02, Poster Session II, Presentation 252.

AUTEUR:LENNARD BONAPART

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH-artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”