Vertrouwen in de arts geeft betere therapietrouw bij hypertensie

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
3 april 2017

Patiënten met hypertensie die meer vertrouwen hebben in de medische professie, zijn vaker therapietrouw dan patiënten die niet vertrouwen op medisch specialisten. Dit blijkt uit een recent onderzoek van dr. Lilia Meltzer, een wetenschapper en nurse practitioner aan de Universiteit van Californië. (Amerika). De resultaten presenteerde zij tijdens de Scientific Sessions 2017 van de American Heart Association (AHA).

Hypertensie kan op langere termijn nadelige gevolgen hebben. Meltzer en haar collega’s zagen dat patiënten die meer vertrouwen hadden in de medici, 93% therapietrouw waren, versus 82 % bij mensen die minder vertrouwen hadden in de medische professie. Het onderzoek liet daarbij zien dat mensen die vertrouwen hadden tevens weerbaarder waren en in staat waren om zich sneller aan te passen aan vervelende of moeilijke situaties, dan mensen die minder vertrouwen hadden in artsen. Tevens had de eerste groep mensen een betere kwaliteit van leven.

Hypertensie
De bevindingen zijn gebaseerd op een onderzoek met 100 Spaanstalige en 100 niet Spaanstalige mensen die werden behandeld voor hypertensie in Amerika. De bloeddruk was gelijk in beide groepen. Van de Spaanstalige mensen had 68% de bloeddruk onder controle, bij de andere groep was dit 72%. De studie liet zien dat vertrouwen een even grote beschermende werking had op beide groepen. Dit was onafhankelijk van de etnische afkomst.

Obstakels
Therapietrouw is een uitdaging voor veel mensen. We moeten dus goed zoeken naar de obstakels die ertoe leiden dat mensen niet de voorgeschreven middelen innemen, aldus auteur Lilia Meltzer. Wanneer patiënten wel de geneesmiddelen innemen kan dit betere zorg geven, waarbij beroerte en hartaanval beter zijn te voorkomen. Ook zal de algemene gezondheid bij deze mensen vooruitgaan wanneer de kwaliteit van de zorg verbetert.

Controle
Een lage therapietrouw geeft een slechte controle van de hypertensie. Dit is volgens dr. Meltzer onafhankelijk van ras of etnische/ culturele achtergrond. Meer dan 34% van de volwassenen van 20 jaar en ouder hebben hoge bloeddruk. Bij 90% van deze mensen is de hypertensie niet goed onder controle terwijl ze wel verzekerd zijn of bij een arts lopen. Specialisten kunnen zelf een belangrijke rol spelen om het vertrouwen van de patiënt te winnen en zo de zorg voor hypertensie te verbeteren.

Bron: American Heart Association (AHA) Meeting Report APS.02, Poster Session II, Presentation 252.

AUTEUR:LENNARD BONAPART

 

,
Deel dit artikel