DOQ

Vijf tips voor een goede werking van onze biologische klok

Buiten wandelen helpt om – ook in de winterperiode – voldoende daglicht ‘op te vangen’ en zo onze biologische klok positief te beïnvloeden. Onder invloed van kunstlicht en bijvoorbeeld veel wisselende diensten kan de biologische klok van zorgprofessionals makkelijk verstoord raken. Oda Salomons, psycholoog, trainer en coach bij Touch, training en coaching BV geeft vijf tips voor beter slapen en een goede werking van onze biologische klok. 

Verstoring van onze biologische klok* heeft niet alleen gevolgen voor ons slaapritme, maar ook voor gedrag, hormoonhuishouding, lichaamstemperatuur, bloeddruk en spijsvertering. Kortom: een goede werking van de klok is cruciaal voor een goede gezondheid.** Hierbij een vijftal tips voor een goede werking van onze biologische klok.

biologische klok-natuur
(Foto: Pixabay)

1. Zorg voor voldoende daglicht

Daglicht houdt onze interne klok in stand. Daglicht geeft ons energie en het zorgt voor aanmaak van melatonine in de avond, waardoor we makkelijker in slaap vallen. 

2. Kom tot rust door natuurgeluiden en een natuurlijke omgeving

Natuurgeluiden en natuurlijke beelden zetten ons parasympathisch zenuwstelsel aan, waardoor we vertragen. Terwijl kunstmatige beelden en geluiden ons vaak overbelaste sympathisch zenuwstelsel juist activeren en zodoende zorgen voor psychologische en fysiologische stress. In de natuur kom je dan ook sneller tot rust. 

3. Stel jezelf bloot aan meer zonlicht en aan minder kunstlicht

Door blootstelling aan natuurlijk zonlicht te verhogen, en die van elektrisch licht te verlagen, kan de interne klok verzet worden.

4. Maak regelmatig een ochtend- en/of avondwandeling

Een ochtendwandeling helpt om melatonine, het slaaphormoon, te reguleren. Een avondwandeling kan je helpen om sneller in slaap te vallen. De beweging en het feit dat je even je hoofd leegmaakt, helpen je om sneller in slaap te vallen. Diverse studies hebben aangetoond dat een avondwandeling goed is voor je bloeddruk en je slaappatroon kan verbeteren. Maak er een gewoonte van om, voordat je naar bed gaat, even een ommetje te maken. Het werkt ontspannen en je duikt stressvrij en vermoeid je bed in. 

5. Ga sporten na een nacht slecht slapen

Wist je dat je na een slechte nachtrust ’s ochtends het beste een half uurtje kunt sporten of bewegen om weer energie te krijgen? Dat helpt beter dan een half uur langer uitslapen.***


Bronnen: 
Persbericht Nobelprijswinnaar biologische klok 

** Jules Pretty, Mike Rogerson and Jo Barton, Green Mind Theory: How Brain-Body-Behaviour Links into Natural and Social Environments for Healthy Habits, Int. J. Environ. Res. Public Health 2017, 14(7), 706; doi:10.3390/ijerph14070706 //www.mdpi.com/1660-4601/14/7/706/htm
*** Jim Loehr & Tony Schwartz, Altijd scherp. Manage je energie, niet je tijd. Het geheim van High Performance, Maven Publishing, 2017

Dit artikel is geschreven voor Touch, training en coaching BV voor persoonlijke en beroepsmatige ontwikkeling van professionals in de zorgsector. Het artikel is eerder gepubliceerd op hun website. In de workshop ‘Leer beter omgaan met alledaagse stress. Is het tijd voor een groen medicijn?’ kunnen geïnteresseerden zelf ervaren hoe ze beter kunnen slapen door vaker bewust kalmerende activiteiten in te plannen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Een medifoor gebruiken in medische gesprekken: zeven tips

Een medifoor is een getekende metafoor die helpt bij het eenvoudig uitleggen van medische begrippen. Charlie Obihara is initiatiefnemer van het Medifoor platform en legt uit hoe ze te gebruiken. “Ook voor volwassenen is het goed om de informatie juist te verpakken.”

Casus: man met koorts, malaise en huiduitslag

Een 36-jarige man heeft klachten van koorts, malaise en huiduitslag. Hij is 3 weken geleden teruggekeerd van een vakantie naar Bangkok. Wat is uw diagnose?

Spraakherkenning zorgt voor minder administratielast

Spraakherkenning leidt tot snelle, efficiënte dossiervoering voor de arts. Harm Wesseling legt uit hoe dit in de praktijk wordt gebruikt en welke winst er behaald kan worden. “Artsen kunnen eerder hun rapportage afronden. Dat hoeven ze dan niet ’s avonds nog te doen.”

Verlies­sensitief werken in de zorg

Artsen: herken en erken verlies bij de patiënten, stelt Herman de Mönnink. Hiermee kunnen leed en complicaties worden voorkomen. “Op het moment dat je ruimte neemt voor je eigen emotionele werkstress, kun je ook ruimte nemen voor de kant van de patiënt.”

Casus: patiënt met pijnlijke oorschelp en gewrichtsklachten

Dit is de tweede keer dat u deze 32-jarige patiënt ziet met dezelfde klacht. Vandaag gaat de pijnlijke rechter oorschelp ook gepaard met gewrichtsklachten. Het gehoor is goed en patiënt heeft geen neusobstructie of een inspiratoire stridor. Er is geen trauma in de anamnese. Wat is uw diagnose?

Casus: man met buikklachten en veranderd defecatiepatroon

Een man wordt gestuurd naar de polikliniek in verband met geleidelijk toenemende buikklachten met een verandering van het defecatiepatroon. Wat is uw diagnose?

AI-gestuurd model verbetert doorstroom

Esther Janssen ontwikkelde een AI-gestuurd model dat voor de operatie al voorspellingen doet over het ontslagmoment van een patiënt en de benodigde nazorg, en zo de doorstroom te verbeteren. “Hiermee kun je eerder schakelen, door nazorgpartners te benaderen.”

SPAT voor allergietesten

Senne Gorris bedacht de SPAT: een automatische machine die alle allergiekrasjes in een keer zet. Dit maakt de testen betrouwbaarder en sneller. “De resultaten zijn na een kwartier bekend en overal waar de SPAT wordt gebruikt zijn de testen en dus de uitslagen gelijk.”

Machte­loosheid drijft artsen tot ‘medische gas­lighting’

De uitdrukking ‘medische gaslighting’ popt steeds vaker op in discussies onder ontevreden patiënten en in de medische wereld zelf. Marlies van Hemert legt uit wat dit betekent en hoe om te gaan met de patiënt als een diagnose uitblijft. “Bescheidenheid helpt.”

Casus: patiënt met probleem bij uitsteken tong

Uw 24-jarige ietwat schuchtere patiënt 'steekt' zijn tong direct naar u uit als u vraagt wat u voor hem kan doen. Daarna vervolgt hij dat hij maar één probleem heeft... Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx