Log in om uw persoonlijke bookmarks op te kunnen slaan.
Vijf tips voor een goede werking van onze biologische klok
Buiten wandelen helpt om – ook in de winterperiode – voldoende daglicht ‘op te vangen’ en zo onze biologische klok positief te beïnvloeden. Onder invloed van kunstlicht en bijvoorbeeld veel wisselende diensten kan de biologische klok van zorgprofessionals makkelijk verstoord raken. Oda Salomons, psycholoog, trainer en coach bij Touch, training en coaching BV geeft vijf tips voor beter slapen en een goede werking van onze biologische klok.
Verstoring van onze biologische klok* heeft niet alleen gevolgen voor ons slaapritme, maar ook voor gedrag, hormoonhuishouding, lichaamstemperatuur, bloeddruk en spijsvertering. Kortom: een goede werking van de klok is cruciaal voor een goede gezondheid.** Hierbij een vijftal tips voor een goede werking van onze biologische klok.

1. Zorg voor voldoende daglicht
Daglicht houdt onze interne klok in stand. Daglicht geeft ons energie en het zorgt voor aanmaak van melatonine in de avond, waardoor we makkelijker in slaap vallen.
2. Kom tot rust door natuurgeluiden en een natuurlijke omgeving
Natuurgeluiden en natuurlijke beelden zetten ons parasympathisch zenuwstelsel aan, waardoor we vertragen. Terwijl kunstmatige beelden en geluiden ons vaak overbelaste sympathisch zenuwstelsel juist activeren en zodoende zorgen voor psychologische en fysiologische stress. In de natuur kom je dan ook sneller tot rust.
3. Stel jezelf bloot aan meer zonlicht en aan minder kunstlicht
Door blootstelling aan natuurlijk zonlicht te verhogen, en die van elektrisch licht te verlagen, kan de interne klok verzet worden.
4. Maak regelmatig een ochtend- en/of avondwandeling
Een ochtendwandeling helpt om melatonine, het slaaphormoon, te reguleren. Een avondwandeling kan je helpen om sneller in slaap te vallen. De beweging en het feit dat je even je hoofd leegmaakt, helpen je om sneller in slaap te vallen. Diverse studies hebben aangetoond dat een avondwandeling goed is voor je bloeddruk en je slaappatroon kan verbeteren. Maak er een gewoonte van om, voordat je naar bed gaat, even een ommetje te maken. Het werkt ontspannen en je duikt stressvrij en vermoeid je bed in.
5. Ga sporten na een nacht slecht slapen
Wist je dat je na een slechte nachtrust ’s ochtends het beste een half uurtje kunt sporten of bewegen om weer energie te krijgen? Dat helpt beter dan een half uur langer uitslapen.***
Bronnen:
* Persbericht Nobelprijswinnaar biologische klok
** Jules Pretty, Mike Rogerson and Jo Barton, Green Mind Theory: How Brain-Body-Behaviour Links into Natural and Social Environments for Healthy Habits, Int. J. Environ. Res. Public Health 2017, 14(7), 706; doi:10.3390/ijerph14070706 //www.mdpi.com/1660-4601/14/7/706/htm
*** Jim Loehr & Tony Schwartz, Altijd scherp. Manage je energie, niet je tijd. Het geheim van High Performance, Maven Publishing, 2017

Dit artikel is geschreven voor Touch, training en coaching BV voor persoonlijke en beroepsmatige ontwikkeling van professionals in de zorgsector. Het artikel is eerder gepubliceerd op hun website. In de workshop ‘Leer beter omgaan met alledaagse stress. Is het tijd voor een groen medicijn?’ kunnen geïnteresseerden zelf ervaren hoe ze beter kunnen slapen door vaker bewust kalmerende activiteiten in te plannen.