Visceraal buikvet bij kinderen verhoogt risico op latere hart- en vaatziekten
Redactioneel
7 november 2024
Meer visceraal buikvet (vet rond de organen) op de kinderleeftijd leidt tot een dikkere en stuggere vaatwand op latere leeftijd. Dit geeft mogelijk een hogere kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit onderzoek van promovenda Isabelle van der Linden van het UMC Utrecht – Wilhelmina Kinderziekenhuis. “Juist bij kinderen en adolescenten is er een uitgelezen kans voor preventiestrategieën, om hart- en vaatziekten op latere leeftijd te voorkomen.”
Het proces van atherosclerose, een belangrijke oorzaak van hart- en vaatziekten, begint al op de kinderleeftijd. Het proces kan sneller gaan als gevolg van factoren als obesitas, een te hoge cholesterolwaarde of een verhoogde bloeddruk. “Deze risicofactoren komen helaas steeds vaker al op kinderleeftijd voor”, vertelt Van der Linden. “Preventiestrategieën kunnen op jonge leeftijd nuttig zijn om hart- en vaatziekten op latere leeftijd te voorkomen. De vraag is welke strategieën daarvoor het meest effectief zijn. Het doel van de studie was om op kinderleeftijd risicofactoren te vinden voor maten voor atherosclerose in de adolescentie.”
“Het blijkt dat vooral visceraal buikvet een risicofactor is”
Promovenda Isabelle van der Linden
030-WHISTLER studie
De studie richtte zich op drie leeftijdsfasen: vanaf geboorte tot 6 maanden, 5 jaar en 12 tot 16 jaar. Op babyleeftijd is gekeken naar het geboortegewicht en de gewichtstoename in de eerste maanden. Van der Linden heeft data gebruikt uit de 030-WHISTLER studie: een groo
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: