Vitamine D geen verband met astma atopische dermatitis of allergieën

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
9 mei 2017

Het is onwaarschijnlijk dat toediening van vitamine D-supplementen het risico op astma, atopische dermatitis of allergieën bij kinderen en volwassenen kunnen verminderen. Aldus de resultaten uit een onderzoek van dr. Despoina Manousaki en dr. Brent Richards, van de McGill Universiteit in Canada et al. De resultaten staan gepubliceerd in het vakblad PLOS Medicine.

Vitamine D is nodig om calcium uit voeding in het lichaam op te nemen. Het is daarom belangrijk voor de groei en behoud van een stevige botstructuur. Daarnaast speelt vitamine D een rol bij een goede werking van de spieren en het immuunsysteem. Het lichaam kan onder invloed van zonlicht in de huid vitamine D zelf aanmaken. Vitamine D zit bovendien in eten: vooral in vette vis, en met wat lagere gehaltes in vlees en eieren. Eerdere epidemiologische studies lieten zien dat een laag vitamine D-gehalte verband hield met een toename op astma, atopische dermatitis en verhoogd IgE, een immunoglobuline betrokken bij allergieën.

Onderzoek
In het nieuwe onderzoek keken wetenschappers naar de genetische en gezondheidsgegevens van meer dan 100.000 patiënten uit eerdere grote studies, om vast te stellen of genetische aanpassingen die verband hielden met vitamine D een predispositie geven op astma, atopische dermatitis of allergieën. De wetenschappers zagen echter geen statistisch significante verschillen tussen de aandoeningen bij mensen met een van de 4 genetische veranderingen die verband houden met een laag vitamine D-niveau (25-hydroxyvitamine D). De studie was niet echt volledig. De resultaten lieten echter niet zien of deze uitkomsten ook golden voor de actieve vorm van de vitamine (1,25-dihydroxyvitamine D). Meer onderzoek is nodig om te zien wat het effect van een vitamine D-deficiëntie is.

Verband
Dr. Manousaki, de hoofdauteur van het artikel: “Onze bevindingen suggereren dat eerdere verbanden tussen vitamine D en atopische aandoeningen mogelijk komen door andere factoren. Een toename in vitamine D zal mogelijk geen afname van de klachten geven bij deze aandoeningen. De bevindingen staan in sterk contrast met een recent onderzoek van de groep waarbij laag vitamine D een toename geeft van Multiple Sclerosis. “Maar dit is dus niet een-op-een te vertalen naar andere aandoeningen zoals astma”, aldus dr. Richards. “Mensen die een risico lopen op MS moeten echter wel het vitamine D-niveau op peil houden. Maar vitamine D geeft dus geen bescherming tegen astma, atopische dermatitis en allergieën.”

Bron: PLOS

Afbeelding: Pixabay   (Vitamine D)

AUTEUR: LENNARD BONAPART

 

,
Deel dit artikel