Vitamine D kan longaanvallen verminderen

mm
redactie
Redactioneel,
20 januari 2020

Steeds meer onderzoeken tonen aan dat extra vitamine D, met name in de winter, kan zorgen voor minder longaanvallen bij astma- en COPD-patiënten. Veel patiënten hebben namelijk te weinig vitamine D in de winter omdat de zon dan nauwelijks schijnt.

In de winter heeft zo’n 40 procent van alle vijftigplussers een vitamine D-tekort. Een tekort dat makkelijk oploopt aangezien er niet zoveel vitamine D in de voeding zit.

Minder ernstige longaanvallen

Uit verschillende onderzoeken van onder meer de Queen Mary Universiteit in Londen en de Amsterdamse VU Universiteit blijkt dat als vitamine D-tekorten worden aangevuld, longaanvallen minder vaak voorkomen bij astma- en COPD-patiënten. Ook verlopen de longaanvallen dan minder ernstig. Huisartsen en longartsen kunnen deze patiënten aanraden om extra vitamine D te slikken. De arts kan ook een meting van vitamine D in het bloed laten doen.

(Foto: Pixabay)

Tekorten aanvullen

Uit de onderzoeken is gebleken dat vitamine D-tabletten innemen alleen zin heeft als je een tekort hebt aan vitamine D. Als je dus niet genoeg binnenkrijgt van de zon of via je eten. De gedachte ‘hoe meer vitamine D hoe beter’, klopt dus niet. Echter, patiënten die zorgen voor een gezonde vitamine D-spiegel in het bloed, en die eerder een tekort hadden, zullen naar verwachting merken dat zij minder vaak een longaanval krijgen. En als zij er een krijgen, verloopt deze wellicht minder heftig.

Wat kunnen longpatiënten verder doen?

Astma- en COPD-patiënten kunnen hun vitamine D op een natuurlijke manier op peil houden door bijvoorbeeld in de winter buiten te wandelen. Vette vis eten draagt eveneens bij. Desondanks kunnen tekorten ontstaan, vaak te herkennen aan lusteloosheid, zwakkere botten, bloedend tandvlees, spierpijn, angstaanvallen, hyperventilatie, krampen en spiertrillingen. Patiënten die hier last van hebben, of die in de winter erger wordende longaanvallen hebben, kunnen baat hebben bij een vitamine D-meting door de arts en door vervolgens vrij verkrijgbare vitamine D-supplementen te nemen.

Bron: Longfonds
, , ,
Deel dit artikel