Vitamine D verandert expressie van reparatiegenen bij MS

mm
Koen Scheerders
Redactioneel,
11 juni 2021

Vitamine D-suppletie zorgt bij MS-patiënten voor een verlaging van oxidatieve stress door de stimulatie van DNA-reparatie. Dat schrijven Iranese onderzoekers in het tijdschrift Gene. Volgens de auteurs kan meer kennis over de rol van oxidatieve stress zorgen voor een effectievere ondersteunende behandeling van MS.

Een van de belangrijkste oorzaken van MS is het optreden van oxidatieve stress. Deze zorgt voor demyelinisatie en geleidelijk verergerende schade aan het zenuwweefsel. Sinds geruime tijd wordt daarom vitamine D geadviseerd aan MS-patiënten als ondersteunende behandeling. Vitamine D is een antioxidant, dat mogelijk de hoeveelheid oxidatieve stress verkleint. Eerder onderzoek toont bovendien het omgekeerde aan: er is een verband tussen een lage vitamine D-spiegel en een hoger risico op relapses en invaliditeit bij MS-patiënten.

Genetische analyse

Toch blijft het werkingsmechanisme van vitamine D en oxidatieve stress in het kader van MS onduidelijk. Roya Amirinejad en collega’s onderzochten daarom de rol van vitamine D bij het DNA-reparatieproces, door een RT-qPCR-analyse van het genetische materiaal uit witte bloedcellen (PBMC’s) van MS-patiënten. Dat deden zij zowel voor- en nadat zij twee maanden een vitamine D-supplement hadden geslikt. Bij de analyse richtten de onderzoekers zich op genen die een rol spelen in het reparatieproces van het DNA: OGG1, MYH, MTH1 en ITPA. Daarnaast verrichtten de auteurs een expressie-analyse voor het NRF2-gen, dat betrokken is bij de regulatie van DNA-reparatie.

Veranderde expressie en regulatie

De onderzoekers toonden aan dat MS-patiënten na het twee maanden slikken van vitamine D, een veranderde expressie vertoonden van de DNA-reparatiegenen MYH, OGG1 MTH1 en NRF2. Bovendien toonden ze een significant verband aan tussen bovenstaande DNA-reparatiegenen en de expressie van NRF2, wat ook wijst op een rol van dit gen in de regulatie van DNA-reparatie.

Bewijskracht

Met deze resultaten laten de auteurs zien dat vitamine D-suppletie een effect heeft op de mitigatie van oxidatieve stress bij MS-patiënten, door middel van het genetisch aansturen van de DNA-reparatie. Mogelijk, schrijven zij daarom, biedt hun onderzoek meer bewijskracht voor de rol van vitamine D en andere antioxidanten als ondersteunende behandeling van MS.

Referentie: Vitamin D changes expression of DNA repair genes in the patients with multiple sclerosis, https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0378111921000822?via%3Dihub

,
Deel dit artikel