Voedingsstoffen hebben farmacologisch effect op het immuunsysteem
Redactioneel
25 februari 2022
Voedingstoffen kunnen vaak op dezelfde manier als geneesmiddelen aangrijpen op receptoren die bijvoorbeeld een rol spelen in het immuunsysteem. Dat blijkt uit een reviewstudie van farmacologen van de Universiteit Utrecht waarin ze ruim 200 studies naar voedingsmiddelen samenvatten. “Ik was blij verrast door de vele farmacologische effecten van voedingsstoffen op het immuunsysteem”, zegt Johan Garssen, hoogleraar immunofarmacologie aan de Bètafaculteit departement Farmaceutische Wetenschappen van de Universiteit Utrecht.
“Het idee is ontstaan door een scriptie van farmaciestudent Marthe van Daal”, zegt Garssen. “Zij zette op een rijtje wat er zoal aan onderzoek verschenen is over nutriënten en effecten op receptoren in het lichaam, met name gericht op het immuunsysteem. Dat is onder begeleiding van senior onderzoeker dr. Saskia Braber uitgegroeid tot een reviewstudie, die is gepubliceerd in Pharmacological Reviews.”
“Het onderwerp ‘voeding als geneesmiddel’ is niet langer taboe”
Prof. dr. Johan Garssen
Ondenkbaar
Garssen vervolgt. “Ik was blij verrast door de vele farmacologische effecten van voedingsstoffen op het immuunsysteem. Heel gaaf dat ze erin geslaagd zijn hierover zo’n mooi overzichtsartikel te maken. Dat het gelukt is om het artikel in dit tijdschrift te publiceren, geeft aan dat het onderwerp ‘voeding als geneesmiddel’ niet meer taboe is. Twintig jaar geleden was dit ondenkbaar.”
Ontsteking remmen
Hoe ging het onderzoek in zijn werk? De farmacologen
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
🧦 Onder de aanmeldingen tot 6 mei 2024 verloten wij 20 paar Medsocks.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: