Voorkeur van de patiënt en economische overwegingen spelen een belangrijke rol in de keuze voor een reumatologisch geneesmiddel

mm
Lennard Bonapart
Redactioneel,
18 januari 2017

Naast effectiviteit van een geneesmiddel, zijn reumatologen van mening dat ook de economische aspecten en voorkeur van de patiënt een rol spelen bij de keuze voor bepaalde reumatologische geneesmiddelen. Aldus wetenschapper Monika Hifinger van het CAPHRI Instituut in Maastricht, zij deed samen met wetenschappers uit Maastricht, Leiden, Parijs en Rotterdam onderzoek naar keuze voor behandeling onder Nederlandse reumatologen. De resultaten publiceerden zij in januari in het vakblad Rheumatology.

Er namen 63 Nederlandse reumatologen deel aan het onderzoek. Hiervan was 44% vrouw en de gemiddelde leeftijd van de specialisten lag rond de 49 jaar. De reumatologen werd gevraagd om te kiezen tussen twee geneesmiddelen (zonder label) voor een hypothetische RA-patiënt met matige ziekteactiviteit die niet reageerde op twee synthetische DMARDs. Attributen en de hoeveelheid geneesmiddel werden geselecteerd op basis van bestaande literatuur, de mening van reumatologen en op expert consensus. Dit resulteerde in 5 attributen met elk drie verschillende niveaus. Effectiviteit (DAS28), veiligheid (De waarschijnlijkheid op een serieuze complicatie), patiëntvoorkeur, jaarlijkse medicatie kosten, en kosteneffectiviteit. Er waren in totaal 14 verschillende behandelkeuzes.

Kosten
De effectiviteit van een geneesmiddel was volgens Hifinger voor het grootste deel bepalend voor de keuze voor een bepaald geneesmiddel bij de behandeling van RA (44%). Daarna kwamen de kosten (24%), de voorkeur van de patiënt bepaalde voor 17% de keuze en de kosteneffectiviteit voor 14%. Beslissingen worden volgens Hifinger meer beïnvloed door absolute kosten, dan door de relatieve kosteneffectiviteit en door de patiënt die meer tegen dan voor een bepaalde behandeling kan zijn.

Voorkeur
De voorkeur van de patiënt was bovendien belangrijk. Dit geldt vooral wanneer een patiënt tegen een bepaald geneesmiddel was. Het risico op serieuze maar niet gebruikelijke of zelfs zeldzame bijwerkingen speelden slechts een kleine rol in de keuze voor behandeling (1%).

Bron: Patients’ preferences and economic considerations play an important role in treatment decisions: a discrete choice experiment among rheumatologists

Auteur: Lennard Bonapart

 

Deel dit artikel