DOQ

Voorkeur van de patiënt en economische overwegingen spelen een belangrijke rol in de keuze voor een reumatologisch geneesmiddel

Naast effectiviteit van een geneesmiddel, zijn reumatologen van mening dat ook de economische aspecten en voorkeur van de patiënt een rol spelen bij de keuze voor bepaalde reumatologische geneesmiddelen. Aldus wetenschapper Monika Hifinger van het CAPHRI Instituut in Maastricht, zij deed samen met wetenschappers uit Maastricht, Leiden, Parijs en Rotterdam onderzoek naar keuze voor behandeling onder Nederlandse reumatologen. De resultaten publiceerden zij in januari in het vakblad Rheumatology.

Er namen 63 Nederlandse reumatologen deel aan het onderzoek. Hiervan was 44% vrouw en de gemiddelde leeftijd van de specialisten lag rond de 49 jaar. De reumatologen werd gevraagd om te kiezen tussen twee geneesmiddelen (zonder label) voor een hypothetische RA-patiënt met matige ziekteactiviteit die niet reageerde op twee synthetische DMARDs. Attributen en de hoeveelheid geneesmiddel werden geselecteerd op basis van bestaande literatuur, de mening van reumatologen en op expert consensus. Dit resulteerde in 5 attributen met elk drie verschillende niveaus. Effectiviteit (DAS28), veiligheid (De waarschijnlijkheid op een serieuze complicatie), patiëntvoorkeur, jaarlijkse medicatie kosten, en kosteneffectiviteit. Er waren in totaal 14 verschillende behandelkeuzes.

Kosten
De effectiviteit van een geneesmiddel was volgens Hifinger voor het grootste deel bepalend voor de keuze voor een bepaald geneesmiddel bij de behandeling van RA (44%). Daarna kwamen de kosten (24%), de voorkeur van de patiënt bepaalde voor 17% de keuze en de kosteneffectiviteit voor 14%. Beslissingen worden volgens Hifinger meer beïnvloed door absolute kosten, dan door de relatieve kosteneffectiviteit en door de patiënt die meer tegen dan voor een bepaalde behandeling kan zijn.

Voorkeur
De voorkeur van de patiënt was bovendien belangrijk. Dit geldt vooral wanneer een patiënt tegen een bepaald geneesmiddel was. Het risico op serieuze maar niet gebruikelijke of zelfs zeldzame bijwerkingen speelden slechts een kleine rol in de keuze voor behandeling (1%).

Bron: Patients’ preferences and economic considerations play an important role in treatment decisions: a discrete choice experiment among rheumatologists

Auteur: Lennard Bonapart

 

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?