DOQ

‘Voorkom verklevingen in de baarmoeder zoveel mogelijk’

Verklevingen in de baarmoeder na een miskraam komen veel vaker voor dan gedacht, zeker na een curettage. Dat zag gynaecoloog Angelo Hooker gedurende zijn promotieonderzoek. Ook ontdekte hij dat het inspuiten van hyaluronzuur verklevingen helpt voorkomen. Prettige bijkomstigheid: er zijn ook minder complicaties bij volgende zwangerschappen.

De interesse in het onderwerp verklevingen in de baarmoeder ontstond bij gynaecoloog Angelo Hooker van het Zaans Medisch Centrum tijdens zijn opleiding. De klachten en complicaties bij twee patiënten troffen hem. “Ik vond het indrukwekkend waar de vrouwen mee te maken hadden”, vertelt hij. En zo volgde zijn onderzoek waarop hij november 2023 is gepromoveerd aan Amsterdam UMC.

“De curettage kan de basale laag van het baarmoederslijmvlies beschadigen”

Gynaecoloog Angelo Hooker

Grasmaaien

“Verklevingen komen veel vaker voor dan gedacht”, legt Hooker uit. “Ongeveer een op de vijf vrouwen krijgt verklevingen na een miskraam, voornamelijk na een curettage. Ongeveer een op de tien vrouwen heeft er veel last van. Het ontstaan ervan heeft te maken met twee zaken. Ten eerste wordt het baarmoederslijmvlies gevoeliger voor beschadigingen als er een zwangerschap is. Ten tweede kan de operatieve behandeling na een miskraam, de curettage, de basale laag van het baarmoederslijmvlies beschadigen.”

Hooker gebruikt in gesprekken met patiënten vaak een nogal tot een verbeelding sprekende vergelijking. “Ik vergelijk de curettage met grasmaaien. Je wilt maaien voor een mooi, vol gazon, maar als je te diep maait, beschadig je mogelijk de wortels. Zo is het ook met het baarmoederslijmvlies, daar moeten we voorzichtig mee zijn.”
Maar het gebruik van hyaluronzuur kan verklevingen helpen voorkomen. Deze stof bevordert wondgenezing en is ook bekend om de hydraterende eigenschap waardoor die tegenwoordig in sommige huidcrèmes zit.

“Collega-gynaecologen zou ik willen meegeven om nog terughoudender te zijn met een curettage”

Gel met hyaluronzuur

Aan Hookers onderzoek deden ongeveer 150 vrouwen mee die een curettage nodig hadden na een miskraam. “De helft van hen kreeg alleen de curettage, bij de andere helft werd hyaluronzuur na de operatie in de baarmoeder ingebracht. We hebben acht tot twaalf weken erna in de baarmoeder gekeken. Bij vrouwen die verklevingen hadden gekregen, hebben we deze weggehaald. Maar wat valt later op? De vrouwen die verklevingen hadden blijken het in volgende zwangerschappen slechter te doen dan vrouwen die geen verklevingen hadden gekregen.”

In de groep vrouwen die hyaluronzuur had gekregen waren volgens Hooker significant meer volbrachte zwangerschappen. “Ze waren ook sneller zwanger geworden dan de vrouwen die alleen een curettage hadden gekregen”, aldus Hooker.
De bevindingen leiden bij de gynaecoloog tot een aanbeveling die tegelijkertijd overkomt als een hartenkreet. “Voorkom verklevingen van de baarmoeder zoveel mogelijk. Collega-gynaecologen zou ik willen meegeven om nog terughoudender te zijn met een curettage. We kunnen bij een miskraam nog vaker kiezen voor afwachten of behandelen met medicatie.”

“Vroeger was curettage de eerste keus, maar het aantal ingrepen is gelukkig al dramatisch gedaald”

Fundamenteel onderzoek

Hoe vinden de conclusies uit het proefschrift hun weg naar de behandelpraktijk? “Ik heb meegeschreven aan de richtlijn Miskraam en ik verwacht dat we de nieuwe inzichten kunnen meenemen als we de richtlijn updaten”, vertelt de gynaecoloog.
Wel stelt Hooker dat er echt meer fundamenteel onderzoek nodig is. Hij kijkt daarbij nadrukkelijk ook over de grens. “Sommige vrouwen krijgen last van verklevingen, andere niet. Er zijn dus patiëntfactoren die meespelen bij het ontstaan van verklevingen, maar we weten niet welke dat zijn. Verklevingen weghalen is niet altijd voldoende, zo blijkt. De kans dat verklevingen terugkomen is groot, zo’n 65 procent.” Over de praktijk in Nederland is hij al positief. “Vroeger was curettage de eerste keus bij miskramen, maar het aantal ingrepen is gelukkig al dramatisch gedaald. Internationaal is er nog wel ruimte voor verbetering.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Glutenvrij dieet niet aan te raden bij endometriose

Naar dit artikel »

Lees ook: Zwangere vrouw draagt jeugdtrauma over op baby

Naar dit artikel »