DOQ

‘Voorkom verklevingen in de baarmoeder zoveel mogelijk’

Verklevingen in de baarmoeder na een miskraam komen veel vaker voor dan gedacht, zeker na een curettage. Dat zag gynaecoloog Angelo Hooker gedurende zijn promotieonderzoek. Ook ontdekte hij dat het inspuiten van hyaluronzuur verklevingen helpt voorkomen. Prettige bijkomstigheid: er zijn ook minder complicaties bij volgende zwangerschappen.

De interesse in het onderwerp verklevingen in de baarmoeder ontstond bij gynaecoloog Angelo Hooker van het Zaans Medisch Centrum tijdens zijn opleiding. De klachten en complicaties bij twee patiënten troffen hem. “Ik vond het indrukwekkend waar de vrouwen mee te maken hadden”, vertelt hij. En zo volgde zijn onderzoek waarop hij november 2023 is gepromoveerd aan Amsterdam UMC.

“De curettage kan de basale laag van het baarmoederslijmvlies beschadigen”

Gynaecoloog Angelo Hooker

Grasmaaien

“Verklevingen komen veel vaker voor dan gedacht”, legt Hooker uit. “Ongeveer een op de vijf vrouwen krijgt verklevingen na een miskraam, voornamelijk na een curettage. Ongeveer een op de tien vrouwen heeft er veel last van. Het ontstaan ervan heeft te maken met twee zaken. Ten eerste wordt het baarmoederslijmvlies gevoeliger voor beschadigingen als er een zwangerschap is. Ten tweede kan de operatieve behandeling na een miskraam, de curettage, de basale laag van het baarmoederslijmvlies beschadigen.”

Hooker gebruikt in gesprekken met patiënten vaak een nogal tot een verbeelding sprekende vergelijking. “Ik vergelijk de curettage met grasmaaien. Je wilt maaien voor een mooi, vol gazon, maar als je te diep maait, beschadig je mogelijk de wortels. Zo is het ook met het baarmoederslijmvlies, daar moeten we voorzichtig mee zijn.”
Maar het gebruik van hyaluronzuur kan verklevingen helpen voorkomen. Deze stof bevordert wondgenezing en is ook bekend om de hydraterende eigenschap waardoor die tegenwoordig in sommige huidcrèmes zit.

“Collega-gynaecologen zou ik willen meegeven om nog terughoudender te zijn met een curettage”

Gel met hyaluronzuur

Aan Hookers onderzoek deden ongeveer 150 vrouwen mee die een curettage nodig hadden na een miskraam. “De helft van hen kreeg alleen de curettage, bij de andere helft werd hyaluronzuur na de operatie in de baarmoeder ingebracht. We hebben acht tot twaalf weken erna in de baarmoeder gekeken. Bij vrouwen die verklevingen hadden gekregen, hebben we deze weggehaald. Maar wat valt later op? De vrouwen die verklevingen hadden blijken het in volgende zwangerschappen slechter te doen dan vrouwen die geen verklevingen hadden gekregen.”

In de groep vrouwen die hyaluronzuur had gekregen waren volgens Hooker significant meer volbrachte zwangerschappen. “Ze waren ook sneller zwanger geworden dan de vrouwen die alleen een curettage hadden gekregen”, aldus Hooker.
De bevindingen leiden bij de gynaecoloog tot een aanbeveling die tegelijkertijd overkomt als een hartenkreet. “Voorkom verklevingen van de baarmoeder zoveel mogelijk. Collega-gynaecologen zou ik willen meegeven om nog terughoudender te zijn met een curettage. We kunnen bij een miskraam nog vaker kiezen voor afwachten of behandelen met medicatie.”

“Vroeger was curettage de eerste keus, maar het aantal ingrepen is gelukkig al dramatisch gedaald”

Fundamenteel onderzoek

Hoe vinden de conclusies uit het proefschrift hun weg naar de behandelpraktijk? “Ik heb meegeschreven aan de richtlijn Miskraam en ik verwacht dat we de nieuwe inzichten kunnen meenemen als we de richtlijn updaten”, vertelt de gynaecoloog.
Wel stelt Hooker dat er echt meer fundamenteel onderzoek nodig is. Hij kijkt daarbij nadrukkelijk ook over de grens. “Sommige vrouwen krijgen last van verklevingen, andere niet. Er zijn dus patiëntfactoren die meespelen bij het ontstaan van verklevingen, maar we weten niet welke dat zijn. Verklevingen weghalen is niet altijd voldoende, zo blijkt. De kans dat verklevingen terugkomen is groot, zo’n 65 procent.” Over de praktijk in Nederland is hij al positief. “Vroeger was curettage de eerste keus bij miskramen, maar het aantal ingrepen is gelukkig al dramatisch gedaald. Internationaal is er nog wel ruimte voor verbetering.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

‘Wil je het komende jaar zwanger worden?’

De vraag ‘Wil je het komend jaar zwanger worden?’ zou veel vaker gesteld moeten worden door álle hulpverleners, stelt Annemarie Mulders. “Gezond zwanger worden begint bij bewustwording en kennis over het belang van de periode vóór de zwangerschap.”

Casus: vrouw met kleine rode puntjes in de huid

Een vrouw komt met kleine rode puntjes in de huid van vooral de benen. De klachten zijn ontstaan na een keelinfectie, circa 2 weken geleden. Een week geleden heeft zij zich minimaal gestoten en had zij daarna een groot hematoom op het bovenbeen. Wat is uw diagnose?

‘Arbeids­gerichte zorg hoort in de spreekkamer van medisch specia­listen’

Gezonde arbeidsparticipatie is óók een zaak van de medisch specialist, betoogt Annelies Boonen, initiatiefnemer van de poli Werk en Gezondheid. Hier kunnen patiënten terecht met vragen over werk en inkomen. “Vraag je patiënt naar zijn of haar werk!”

Geheugen­problemen herkennen blijkt niet zo eenvoudig

Van maar liefst 42% van hun oudere patiënten hebben artsen en verpleegkundigen niet door dat ze geheugenproblemen hebben, ontdekte Fleur Visser. Ze wil hier een advies over meegeven aan zorgverleners. “Eerste indrukken kunnen je op het verkeerde been zetten.”

Voorkom voorschrijf­cascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn

Een niet-herkende bijwerking van medicatie kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie: een zogeheten voorschrijfcascade. Fatma Karapinar: “Voorschrijfcascades drukken ons met de neus op de feiten: we weten nog weinig over bijwerkingen.”

Casus: 77-jarige vrouw met korstjes op de oorrand

Een 77-jarige vrouw met voorgeschiedenis van plaveiselcelcarcinoom komt op het spreekuur van de doktersassistente omdat ze korstjes op haar oorrand wil laten aanstippen. Ze heeft geen klachten van de afwijking. Wat is uw diagnose?

‘Minder onnodige diagnostiek is goed voor patiënt en maatschappij’

In ziekenhuizen vindt veel onnodige diagnostiek plaats. Eerst goed luisteren en nadenken en dan pas diagnostiek aanvragen, loont voor zowel patiënt als de maatschappij, betoogt Fabienne Ropers. “Enige risicoacceptatie is noodzakelijk voor proportionele diagnostiek.”

Zorgsysteem staat vaak initiatieven voor multimorbiditeit in de weg

Multimorbiditeit leidt tot versplintering van zorg. Toine Remers onderzocht enkele veelbelovende initiatieven voor het stroomlijnen van de zorg bij multimorbiditeit. “Een initiatief begint vaak vanuit overtuiging van een arts, maar ‘het systeem’ werkt vaak tegen.”

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Glutenvrij dieet niet aan te raden bij endometriose

Naar dit artikel »

Lees ook: Zwangere vrouw draagt jeugdtrauma over op baby

Naar dit artikel »