DOQ

‘Voorkom verklevingen in de baarmoeder zoveel mogelijk’

Verklevingen in de baarmoeder na een miskraam komen veel vaker voor dan gedacht, zeker na een curettage. Dat zag gynaecoloog Angelo Hooker gedurende zijn promotieonderzoek. Ook ontdekte hij dat het inspuiten van hyaluronzuur verklevingen helpt voorkomen. Prettige bijkomstigheid: er zijn ook minder complicaties bij volgende zwangerschappen.

De interesse in het onderwerp verklevingen in de baarmoeder ontstond bij gynaecoloog Angelo Hooker van het Zaans Medisch Centrum tijdens zijn opleiding. De klachten en complicaties bij twee patiënten troffen hem. “Ik vond het indrukwekkend waar de vrouwen mee te maken hadden”, vertelt hij. En zo volgde zijn onderzoek waarop hij november 2023 is gepromoveerd aan Amsterdam UMC.

“De curettage kan de basale laag van het baarmoederslijmvlies beschadigen”

Gynaecoloog Angelo Hooker

Grasmaaien

“Verklevingen komen veel vaker voor dan gedacht”, legt Hooker uit. “Ongeveer een op de vijf vrouwen krijgt verklevingen na een miskraam, voornamelijk na een curettage. Ongeveer een op de tien vrouwen heeft er veel last van. Het ontstaan ervan heeft te maken met twee zaken. Ten eerste wordt het baarmoederslijmvlies gevoeliger voor beschadigingen als er een zwangerschap is. Ten tweede kan de operatieve behandeling na een miskraam, de curettage, de basale laag van het baarmoederslijmvlies beschadigen.”

Hooker gebruikt in gesprekken met patiënten vaak een nogal tot een verbeelding sprekende vergelijking. “Ik vergelijk de curettage met grasmaaien. Je wilt maaien voor een mooi, vol gazon, maar als je te diep maait, beschadig je mogelijk de wortels. Zo is het ook met het baarmoederslijmvlies, daar moeten we voorzichtig mee zijn.”
Maar het gebruik van hyaluronzuur kan verklevingen helpen voorkomen. Deze stof bevordert wondgenezing en is ook bekend om de hydraterende eigenschap waardoor die tegenwoordig in sommige huidcrèmes zit.

“Collega-gynaecologen zou ik willen meegeven om nog terughoudender te zijn met een curettage”

Gel met hyaluronzuur

Aan Hookers onderzoek deden ongeveer 150 vrouwen mee die een curettage nodig hadden na een miskraam. “De helft van hen kreeg alleen de curettage, bij de andere helft werd hyaluronzuur na de operatie in de baarmoeder ingebracht. We hebben acht tot twaalf weken erna in de baarmoeder gekeken. Bij vrouwen die verklevingen hadden gekregen, hebben we deze weggehaald. Maar wat valt later op? De vrouwen die verklevingen hadden blijken het in volgende zwangerschappen slechter te doen dan vrouwen die geen verklevingen hadden gekregen.”

In de groep vrouwen die hyaluronzuur had gekregen waren volgens Hooker significant meer volbrachte zwangerschappen. “Ze waren ook sneller zwanger geworden dan de vrouwen die alleen een curettage hadden gekregen”, aldus Hooker.
De bevindingen leiden bij de gynaecoloog tot een aanbeveling die tegelijkertijd overkomt als een hartenkreet. “Voorkom verklevingen van de baarmoeder zoveel mogelijk. Collega-gynaecologen zou ik willen meegeven om nog terughoudender te zijn met een curettage. We kunnen bij een miskraam nog vaker kiezen voor afwachten of behandelen met medicatie.”

“Vroeger was curettage de eerste keus, maar het aantal ingrepen is gelukkig al dramatisch gedaald”

Fundamenteel onderzoek

Hoe vinden de conclusies uit het proefschrift hun weg naar de behandelpraktijk? “Ik heb meegeschreven aan de richtlijn Miskraam en ik verwacht dat we de nieuwe inzichten kunnen meenemen als we de richtlijn updaten”, vertelt de gynaecoloog.
Wel stelt Hooker dat er echt meer fundamenteel onderzoek nodig is. Hij kijkt daarbij nadrukkelijk ook over de grens. “Sommige vrouwen krijgen last van verklevingen, andere niet. Er zijn dus patiëntfactoren die meespelen bij het ontstaan van verklevingen, maar we weten niet welke dat zijn. Verklevingen weghalen is niet altijd voldoende, zo blijkt. De kans dat verklevingen terugkomen is groot, zo’n 65 procent.” Over de praktijk in Nederland is hij al positief. “Vroeger was curettage de eerste keus bij miskramen, maar het aantal ingrepen is gelukkig al dramatisch gedaald. Internationaal is er nog wel ruimte voor verbetering.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De patiënt doet lastig, en dan?

Patiënten met een persoonlijkheidsstoornis kunnen soms veel losmaken, zowel in het behandeltraject als bij de arts. Thom van den Heuvel geeft handvatten voor het omgaan met deze patiëntengroep. “Het contact vraagt meer tijd en legt tegelijk emotionele druk op de arts."

Vind meertalige zorgverleners via ikspreekmeerdan.nl

Als anios in een huisartsenpraktijk in Amsterdam merkte Daan Frehe dat taal voor veel patiënten een barrière vormt voor het krijgen van goede zorg. “Via ikspreekmeerdan.nl kan nu een zorgverlener met een gedeelde taal en cultuur gevonden worden. Dat is enorm waardevol.”

Casus: man met een veranderde vlek op het been

Een 72-jarige man presenteert zich op uw spreekuur met een veranderde plek op het bovenbeen rechts. De vlek is gegroeid en van kleur veranderd. De patiënt heeft een licht huidtype en een voorgeschiedenis van basaalcelcarcinoom. Wat is uw diagnose?

Maak van wachttijd in de ggz hersteltijd: vijf praktische adviezen

Sanne Booij en Christien Slofstra willen af van de stille wachttijd in de ggz. Met hulp van de huisarts kan het herstel al beginnen, nog vóór de intake. “Deze periode hoeft geen verloren tijd te zijn.”

Beteugelen geneesmiddel­prijzen noodzakelijk voor betaalbare zorg

Wilbert Bannenberg strijdt met Stichting Farma ter Verantwoording tegen excessieve geneesmiddelprijzen. Zijn missie: winsten beteugelen om zorg toegankelijk te houden. “Geneesmiddelprijzen moeten beteugeld gaan worden, anders wordt de zorg onbetaalbaar.”

Casus: vrouw met veranderd defecatiepatroon

Een vrouw wordt naar de polikliniek gestuurd in verband met een veranderd defecatiepatroon. Ze heeft wat frequenter dan gebruikelijk ontlasting. Er zijn wat vage buikklachten in de zin van rommelingen en krampen. Ze gebruikt geen medicatie. Wat is uw diagnose?

‘We willen de maatschappij met de gezond­heids­zorg verbinden’

Huisarts Bernard Leenstra wil dat álle Nederlanders goed leren handelen in levensbedreigende situaties. Met zijn initiatief Schok & Pomp biedt hij leuke en tijdbesparende cursussen in levensreddend handelen en probeert hij maatschappij en gezondheidszorg te verbinden.

Trends in brandwonden bij kinderen

Zijn er meer brandwonden bij kinderen, of worden ze sneller doorverwezen? Arts-onderzoeker Frederique Kemme en chirurg Annebeth de Vries volgden de cijfers. “Er komen meer kinderen naar het brandwondencentrum.”

Veel kanker in de toekomst door CT-scans

Een recente analyse wijst op tienduizenden toekomstige kankergevallen door CT-scans. Cardio-thoracaal radioloog Firdaus Mohamed Hoesein pleit voor zorgvuldig gebruik: “Alleen als het écht nodig is en met een zo laag mogelijke dosis.”

‘Zorg dat de digitale weg niet de enige ingang naar de maatschap­pij wordt’

Steeds vaker gaat zorg via de digitale weg. Nicole Goedhart onderzoekt de toegankelijkheid van de (online) samenleving en geeft tips hoe de zorgverlener de zorg toegankelijk voor iedereen houdt. “Een afstand tot de online wereld kan gezondheidsverschillen vergroten.”


Lees ook: Glutenvrij dieet niet aan te raden bij endometriose

Naar dit artikel »

Lees ook: Zwangere vrouw draagt jeugdtrauma over op baby

Naar dit artikel »