Voorkom voorschrijfcascades: ‘aandoening’ kan bijwerking medicatie zijn
Redactioneel
28 augustus 2024
Een niet herkende bijwerking van een geneesmiddel kan als vermeende nieuwe aandoening leiden tot inzet van nieuwe medicatie. Zo’n zogeheten voorschrijfcascade is in de praktijk vaak lastig te herkennen en op te lossen. Ziekenhuisapotheker Fatma Karapinar, werkzaam in het Maastricht UMC+, reikt in het Farmacotherapeutisch Kompas diverse handvatten aan.
Fatma Karapinar noemt een voorbeeld dat haar ertoe aanzette om zich in voorschrijfcascades te verdiepen. “Ik las een case-report van een patiënt die een ACE-remmer gebruikte. Bekend is dat ACE-remmers prikkelhoest kunnen veroorzaken. Toch wordt hier in de praktijk lang niet altijd aan gedacht. Zo ook bij deze patiënt, die ging hoesten als gevolg van de ACE-remmer. De behandelend arts dacht aan een pneumonie en zette een antibioticum in. Dat bleek niet te werken waarop een ander antibioticum werd geprobeerd. De patiënt ontwikkelde hierdoor een Clostridium difficile-infectie met een delier als gevolg. Uiteindelijk werd de ACE-remmer gestopt en verdween de hoest.”
“Soms is het gewoonweg lastig om te herkennen of er sprake is van een bijwerking”
Ziekenhuisapotheker Fatma Karapinar
Negatieve uitkomsten
Dit voorbeeld illustreert precies wat een voorschrijfcascade is: een voorschrijvend arts interpreteert een bijwerking van een geneesmiddel als een nieuwe aandoening, die leidt tot het voorschrijven van een nieuw geneesmiddel. Het kan ook leiden tot de inzet van andere interventies, zoals medische hulpmiddelen of diagno
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: