De impact van overgangsklachten op het werkvermogen van vrouwen

mm
Denise Hilhorst
Redactioneel,
17 december 2021

De combinatie werk en overgang valt 60% van de vrouwen zwaar en leidt tot hoog ziekteverzuim, blijkt uit een enquête die het CNV uitvoerde naar aanleiding van een motie van Tweede Kamerleden Corinne Ellemeet (Groen Links) en Leonie Sazias (50PLUS) eind 2020. Gynaecoloog Marije Geukes van Ziekenhuisgroep Twente deed hier eerder al onderzoek naar. Zij raadt huisartsen, bedrijfsartsen en gynaecologen aan om vrouwen met overgangsklachten te vragen hoe het op het werk gaat, zodat ze beter geholpen kunnen worden.

 “Wij hebben onderzocht of er een verband is tussen overgangsklachten en werk,” vertelt Marije Geukes, gynaecoloog in Ziekenhuisgroep Twente. Zij doet sinds 2012 onderzoek naar deze problematiek, inmiddels vormt dit het onderwerp van haar promotieonderzoek.

Gynaecoloog Marije Geukes

Overgangsklachten en werk

“In ons onderzoek hebben we gekeken naar het werkvermogen van vrouwen,” vervolgt Geukes. “Dat is een maat die aangeeft hoe goed je in staat bent om je huidige werkzaamheden te doen, zowel fysiek als mentaal. Het is een voorspeller voor ziekteverzuim in de aankomende twee jaar.” Geukes constateerde dat hoe meer overgangsklachten een vrouw heeft, hoe lager het werkvermogen is dat ze ervaart. “Verder hebben we gekeken of vrouwen die ernstige overgangsklachten ervaren en daarvoor de polikliniek bezoeken een lager werkvermogen hebben dan andere vrouwen in dezelfde levensfase. Dat bleek zo te zijn, deze vrouwen hadden meer dan acht keer zoveel kans op een laag werkvermogen; meer dan 75% liep dan ook risico op ziekteverzuim in de aankomende twee jaar.”

“Zorgprofessionals gav

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel