DOQ

De impact van overgangsklachten op het werkende leven van vrouwen

De combinatie werk en overgang valt 60% van de vrouwen zwaar en leidt tot hoog ziekteverzuim, blijkt uit een enquête die het CNV uitvoerde naar aanleiding van een motie van Tweede Kamerleden Corinne Ellemeet (Groen Links) en Leonie Sazias (50PLUS) eind 2020. Gynaecoloog Marije Geukes van Ziekenhuisgroep Twente deed hier eerder al onderzoek naar. Zij raadt huisartsen, bedrijfsartsen en gynaecologen aan om vrouwen met overgangsklachten te vragen hoe het op het werk gaat, zodat ze beter geholpen kunnen worden.

 “Wij hebben onderzocht of er een verband is tussen overgangsklachten en werk,” vertelt Marije Geukes, gynaecoloog in Ziekenhuisgroep Twente. Zij doet sinds 2012 onderzoek naar deze problematiek, inmiddels vormt dit het onderwerp van haar promotieonderzoek.

Gynaecoloog Marije Geukes

Overgangsklachten en werk

“In ons onderzoek hebben we gekeken naar het werkvermogen van vrouwen,” vervolgt Geukes. “Dat is een maat die aangeeft hoe goed je in staat bent om je huidige werkzaamheden te doen, zowel fysiek als mentaal. Het is een voorspeller voor ziekteverzuim in de aankomende twee jaar.” Geukes constateerde dat hoe meer overgangsklachten een vrouw heeft, hoe lager het werkvermogen is dat ze ervaart. “Verder hebben we gekeken of vrouwen die ernstige overgangsklachten ervaren en daarvoor de polikliniek bezoeken een lager werkvermogen hebben dan andere vrouwen in dezelfde levensfase. Dat bleek zo te zijn, deze vrouwen hadden meer dan acht keer zoveel kans op een laag werkvermogen; meer dan 75% liep dan ook risico op ziekteverzuim in de aankomende twee jaar.”

“Zorgprofessionals gaven aan het lastig te vinden om de relatie tussen overgangsklachten en werk te beoordelen”

Domino-effect

Het liefste zou Geukes het daadwerkelijke ziekteverzuim meten. “Maar het is moeilijk om vast te stellen waardoor iemand precies uitvalt. We denken dat het meer een domino-effect is waardoor iemand uiteindelijk uitvalt, en dat de overgang een van de componenten kan zijn. In een database van een grote arbodienst zagen we nauwelijks de diagnose ‘overgang’. Daarom hebben we in een vervolgonderzoek een enquête uitgezet bij bedrijfsartsen met de vraag hoe zij hier tegenaan kijken.”

Kennishiaat

De bedrijfsartsen bleken de mogelijke nadelige effecten van de overgang voor de werkproductiviteit en de ontwikkeling van ziekteverzuim wel te erkennen. Geukes: “Maar er lijkt toch ook sprake van een kennishiaat. Men gaf aan het lastig te vinden om de relatie tussen overgangsklachten en werk te beoordelen. Een derde van de ondervraagden beoordeelde hun kennis over dit onderwerp als onvoldoende, de helft vond dat ze niet genoeg wisten over de therapeutische mogelijkheden.”

Geen ondersteuning

“Het kan dus heel goed zijn dat vrouwen bijvoorbeeld de diagnose burn-out of depressie krijgen, terwijl de overgang een grote rol speelt,” waarschuwt Geukes. “Dat kan betekenen dat vrouwen niet op de juiste manier hulp krijgen, omdat ze geen ondersteuning krijgen in hun overgangsklachten. Dan kan het misschien ook langer duren voordat ze weer terugkomen, dat ze overstappen naar een minder veeleisende functie of helemaal stoppen met werken. Dat is zonde.”

“Uit Brits onderzoek weten we dat vooral die concentratieproblemen vrouwen het meest hinderen op het werk”

Leefstijladviezen

Volgens Geukes is die ondersteuning een breed begrip. “Artsen kunnen allereerst uitleggen wat er in het lijf van de vrouw gebeurt en een aantal leefstijladviezen geven: voldoende bewegen, niet roken, alcohol in beperkte mate. En vaak is een dieetaanpassing nodig om een gezond gewicht te behouden omdat de stofwisseling van deze vrouwen langzamer gaat en ze meer buikvet krijgen.” Geukes laat vrouwen niet lijnen maar raadt ze het mediterrane eetpatroon aan; verse producten, vette vis, minder vlees en bakken in olijfolie. Met name stressreductie is belangrijk. “Want stress genereert juist weer meer klachten en klachten leveren vaak ook weer stress op.”

Hormoontherapie

Vrouwen met ernstige klachten voor wie leefstijladviezen onvoldoende zijn, behandelt Geukes met hormoontherapie. “Dat is de beste vorm van behandeling. Studies waaruit bleek dat hormoontherapie een verhoogde kans op borstkanker zou geven, zijn achterhaald. Uit meer recent onderzoek blijkt dat dat risico nauwelijks verhoogd is, zeker niet bij kortdurend gebruik van maximaal vijf jaar.”

Breed scala aan klachten

“Met hormoontherapie stel je de periode van klachten niet uit,” licht Geukes toe. “Je overbrugt die moeilijke periode waarin er veel klachten zijn. Gemiddeld hebben vrouwen vier tot tien jaar overgangsklachten. Het gaat om een heel breed scala aan klachten, waarvan de opvliegers en het nachtelijk zweten de bekendste zijn. Maar er kunnen ook stemmingsklachten, vermoeidheid, geheugenstoornissen en concentratieproblemen bij komen kijken. Uit Brits onderzoek weten we dat vooral die concentratieproblemen vrouwen het meest hinderen op het werk.”

“Door het in de spreekkamer bespreekbaar te maken, kunnen vrouwen zich hierin gesterkt voelen. Zo maken we de kans op uitval met elkaar kleiner”

Bespreken

Als vrouwen het lastig hebben op het werk, kan dat een extra argument zijn om over te gaan op hormoontherapie. “Maar dan moet je dat wel weten,” zegt Geukes. “Vraag dus hoe het op het werk gaat als een vrouw bij je komt met overgangsklachten. Vrouwen maken dat zelf niet altijd bespreekbaar.” Geukes raadt artsen aan om een vrouw in deze situatie het advies te geven om het ook op haar werk te bespreken, met haar leidinggevende, of als dat lastig is met de bedrijfsarts. “Door het in de spreekkamer bespreekbaar te maken, kunnen vrouwen zich hierin gesterkt voelen. Zo maken we de kans op uitval met elkaar kleiner.”

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: vrouw met hevige diarree en kortademigheid

Een vrouw klaagt over hevige diarree en kortademigheid. Daarnaast voelt zij zich zwak en is zij 10 kg afgevallen in de laatste 3 maanden. Wat is uw diagnose?

Videoconsult vs. fysiek consult: waar zitten de verschillen?

Broer en zus Martijn Stommel en Wyke Stommel onderzochten de verschillen tussen video- en fysieke consulten. Dit kan helpen bij goede implementatie van videoconsulten. “Patiënten moeten soms lang reizen. Dat is belastend, het kost tijd en meestal moet iemand mee.”

Zeven routes naar een veerkrachtig zorgsysteem

Ons zorgstelsel kan duurzamer en menselijker terwijl ook kwaliteit, toegankelijkheid en betaalbaarheid geborgd zijn, meent Steven de Waal in zijn boek. “De zorginstelling verandert in een platform: minder managers en meer horizontaal management tussen zorgprofessionals.”

Wat als… jouw onderzoek plotseling is geasso­cieerd met de tabaks­industrie?

De farmaceut die het promotieonderzoek van Wytse van den Bosch financierde, werd plotseling overgenomen door een tabaksmultinational. Wat doe je dan als onderzoeker? “Door deze indirecte affiliatie ben je plotseling niet meer welkom op wetenschappelijke congressen.”

Meer rolmodel­len nodig in het medisch onderwijs

“De gezondheidszorg moet een afspiegeling zijn van de samenleving, dat is nu niet zo”, vindt Rashmi Kusurkar, hoogleraar inclusie en motivatie in medisch onderwijs. Er is behoefte aan meer inclusiviteit en diversiteit binnen het medisch onderwijs.

Zo deal je met de onzin van influencers in je spreekkamer

Patiënten vertrouwen influencers soms meer dan hun eigen arts. Jolanda van Boven en Annemie Galimont vertellen over hun ervaringen hiermee in de spreekkamer en hoe hiermee om te gaan. “Wees als arts alert dat je de patiënt goed voorlicht over de mogelijke gevolgen.”

‘Kunst kan de zorg transformeren’

Om de problemen van het overbelaste zorgsysteem het hoofd te bieden, moet kunst een structurele plaats krijgen, pleit Tineke Abma. “We willen duurzame programma’s van bewezen interventies vergoed door de zorgverzekeraar.”

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”


0
Laat een reactie achterx