DOQ

Vrouwen hebben meer kans op complicaties na linkerhartoor-sluiting

Na een linkerhartoor-sluiting blijken er bij vrouwen significant meer complicaties op te treden dan bij mannen. Dit is naar voren gekomen uit een Amerikaanse database-analyse van bijna 50.000 patiënten, die in JAMA Cardiology is gepubliceerd.

De preventie van beroerten is een belangrijk aspect van de behandeling van atriumfibrilleren (AF). Veel AF-patiënten krijgen antistollingsmedicatie. Om verschillende redenen kan een niet-medicamenteus beleid geschikter zijn.
Voor geselecteerde AF-patiënten is linkerhartoor-sluiting een alternatief voor antistolling. In de klinische studies naar deze interventie zijn vrouwen ondervertegenwoordigd. Bovendien zijn er weinig geslacht-specifieke subanalyses gedaan.

Amerikaanse database-analyse

In de huidige analyse van het National Cardiovascular Data Registry (NCDR) zijn de gegevens geanalyseerd van bijna 50.000 patiënten die tussen 1 januari 2016 en 30 juni 2019 een linkerhartoor-sluiting ondergingen met het Watchman-apparaat. Het doel was om te evalueren of er bij patiënten die deze interventie ondergingen, sekseverschillen bestonden in de kenmerken op baseline en wat na een linkerhartoor-sluiting de uitkomsten in het ziekenhuis waren. De gemiddelde leeftijd was 76,1 jaar; ruim 20.000 patiënten (41,3%) waren vrouwen en bijna 30.000 (58,7%) waren mannen. In vergelijking met de mannen waren de vrouwen ouder en hadden zij een hogere prevalentie van paroxysmaal AF, eerdere beroerte en ongecontroleerde hypertensie, maar een lagere prevalentie van congestief hartfalen, diabetes en coronaire hartziekte.

Sekseverschillen

Er waren meerdere primaire uitkomstmaten: afgebroken of geannuleerde procedure, het optreden van alle en ernstige complicaties, de noodzaak voor een langdurig ziekenhuisverblijf en overlijden. Ongecorrigeerde en multivariabele gecorrigeerde logistische regressieanalyses werden uitgevoerd om sekseverschillen wat betreft het optreden van complicaties tijdens de opname te beoordelen. Na multivariabele correctie waren er geen verschillen in afgebroken of geannuleerde procedures tussen vrouwen en mannen (3,0 vs. 2,9%; odds ratio 1,01). Vrouwen hadden meer kans dan mannen op complicaties (6,3 vs. 3,9%; OR 1,63; p < 0,001) of ernstige complicaties (4,1 vs. 2,0%; OR 2,06; p < 0,001). De meest voorkomende complicaties waren pericardiale effusie waarvoor een drainage nodig was (1,2 vs. 0,5%), en ernstige bloedingen (1,7 vs. 0,8%). Vrouwen hadden ook meer kans dan mannen om langer dan 1 dag in het ziekenhuis te moeten blijven (16,0 vs. 11,6%; aangepaste OR 1,46; p < 0,001) of om te overlijden (aangepaste OR 2,01; p = 0,001). Overigens overleden weinig patiënten en waren de absolute verschillen in het aantal overlijdensgevallen minimaal (0,3 vs. 0,1%; p < 0,001).

Belangrijkste bevindingen en nader onderzoek

In deze cohortstudie van bijna 50.000 patiënten die een linkerhartoor-sluiting ondergingen, hadden vrouwen meer kans dan mannen op ernstige complicaties, een lange opname en op overlijden in het ziekenhuis. Er is nader onderzoek gewenst om de risico’s te verminderen bij vrouwen die linkerhartoor-sluiting ondergaan, met name naar strategieën om het risico op pericardiale effusie en ernstige bloedingen te verminderen.

Referenties: Darden D, Duong T, Du C, et al. Sex Differences in Procedural Outcomes Among Patients Undergoing Left Atrial Appendage Occlusion: Insights From the NCDR LAAO Registry. JAMA Cardiol. 2021;6:1275-1284.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jongen met gepig­menteerde huid­afwijking

Een tienjarige jongen heeft een opvallende laesie op de rechterbovenarm. Bij navraag blijkt deze laesie al jaren aanwezig. In de familie komen geen melanomen voor. De jongen heeft een blanco voorgeschiedenis. Wat is uw diagnose?

Casus: man met klachten van moeizaam plassen

Een man komt met een doorgemaakte blaasontsteking op uw spreekuur. Plassen gaat al een paar jaar langzaamaan moeilijker en moeilijker. De straal is zwak, nogal eens sproeiend en er wordt bijna altijd wat nagedruppeld. Persen helpt niet echt. Wat is uw diagnose?

Iedere arts moet zich voorbereiden op een leven lang leren

Welzijn is een voorwaarde voor professionele en persoonlijke ontwikkeling. En dat is in de medische sector meer dan ooit een punt van zorg, vindt Marjolein van de Pol. “De nieuwe bewegingen moet je gewoon volgen, in welke fase van je carrière je ook zit.”

‘‘Minder eten en meer bewegen’ is echt een misvatting’

Mensen met obesitas hebben vaak te maken met negatieve vooroordelen, ook in de zorg. Daardoor vermindert de kwaliteit van zorg, legt Paige Crompvoets uit. “Uit mijn onderzoek bleek dat mensen met obesitas soms belachelijk gemaakt worden door hun zorgverleners.”

Whispp biedt oplossing voor mensen met stem- en spraak­problemen

Joris Castermans ontwikkelde Whispp, een app die met behulp van AI fluister- en aangedane spraak kan omzetten in een heldere en natuurlijke stem. “Wie nog audio- of video-opnames heeft van de gezonde stem, kan met Whispp de eigen stem van vroeger creëren.”

Artsen voor Kinderen helpt kinderen met een chronische ziekte of beperking

Michel Weijerman van Stichting Artsen voor Kinderen vertelt over hun projecten voor betere zorg en welzijn voor kinderen met een chronische aandoening. “Zo’n 200 zorgprofessionals zijn op vrijwillige basis bij onze poli betrokken. Binnen 48 uur krijg je antwoord.”

Casus: patiënte met dagelijkse neusbloedingen

Een patiënte is de dagelijkse neusbloedingen rechts helemaal zat. Door het dichtknijpen van de neus gedurende 10 minuten stopt de bloeding wel steeds. Wat is uw diagnose?

‘Wees alert op opioïd­misbruik bij patiënten op SEH’

Opioïdgebruik komt bij SEH-patiënten vaker voor dan gemiddeld. Meer bewustzijn over misbruik van deze medicatie is nodig, aldus Joris Holkenborg. “Maar vergeleken met de VS doen we het in Nederland, mede dankzij apothekers en huisartsen, best wel goed.”

Voorkom een burn-out

Huisarts Nico Verhoef onderzocht waarom steeds meer artsen een burn-out krijgen, hoe dit te voorkomen, én geeft tips hoe je het werk leuk houdt voor jezelf. “Een middag per week maakte ik vrij voor kleine chirurgische ingrepen, omdat ik dat heel leuk vind om te doen.”

De zorgverlener als verwonderaar

Steeds meer resultaten wijzen uit dat een goed contact tussen de zorgverlener, het kind en de ouders, veel leed kan voorkomen. Piet Leroy zet zich in voor pijn- en traumavrije zorg bij kinderen. “Ik spreek nooit over lastige ouders, wel over kwetsbare ouders.”


0
Laat een reactie achterx