DOQ

‘Vijf jaar na baarmoedersparende operatie minder vaak terugkerende verzakkingsklachten’

Vrouwen met verzakkingsklachten waarbij opereren nodig is, hebben het meeste baat bij een baarmoedersparende operatie. Deze opzienbarende conclusie volgt na tien jaar uitvoerig onderzoek, dat is uitgevoerd in het Zwolse Isala Vrouw-kindcentrum. “Dit is goed nieuws voor deze patiëntencategorie, want er valt nu echt iets te kiezen”, verzekeren onderzoekers en (uro-) gynaecologen dr. Renée Detollenaere en dr. Hugo van Eijndhoven.

Een baarmoederverzakking is een veelvoorkomende aandoening die ongeveer de helft van alle vrouwen treft. Circa 40 procent van vrouwen ouder dan 45 jaar krijgt ermee te maken; een deel van hen komt in aanmerking voor een operatie. Wereldwijd geldt het verwijderen van de baarmoeder nog steeds als standaardbehandeling. Deze methode is ingrijpend en wordt door veel vrouwen als emotioneel belastend ervaren. “De baarmoeder is een typisch vrouwelijk orgaan en twee derde van de vrouwen wil dat graag behouden”, aldus Van Eijndhoven.

Onderzoekers en (uro-)gynaecologen dr. Renée Detollenaere en dr. Hugo van Eijndhoven

Minder ingrijpend

Sinds begin jaren negentig is er een alternatief beschikbaar: de baarmoedersparende operatie. Hierbij wordt de baarmoeder met twee hechtingen vastgezet aan een stevig deel van een spier. “Deze methode is minder ingrijpend, de operatie verloopt sneller én de vrouw behoudt haar baarmoeder”, aldus Detollenaere. Dat zijn grote voordelen, maar welke operatievorm biedt op de lange termijn nu de beste resultaten? Om het antwoord te kunnen geven, startte Isala in 2009 een uniek en grootscheeps onderzoek. Na een eerste studie concludeerde promovendus Detollenaere dat er 1 jaar na de ingreep geen verschil was in effectiviteit en veiligheid tussen beide behandelingen.

Vervolgstudie

Omdat verzakkingsklachten vaak pas na een jaar terugkeren, besloten Detollenaere en Van Eijndhoven hun onderzoek te vervolgen. Vijf jaar later blijkt dat de baarmoedersparende groep minder vaak met terugkerende verzakkingsklachten kampt dan vrouwen na een baarmoederverwijdering. “Op de lange termijn lijkt een baarmoedersparende operatie een beter resultaat te geven dan het verwijderen van de baarmoeder. Bij een baarmoederverzakking heeft het weghalen van de baarmoeder dus niet langer de voorkeur”, schetst Van Eijndhoven. “Alleen bij ernstige menstruatieklachten en een verhoogde kans op kwaadaardige afwijkingen kan het beter zijn om de baarmoeder te verwijderen.”

Veilig en bewezen alternatief

De twee onderzoekers hebben hun bevindingen eind september gepresenteerd op een internationaal congres in Amerika. Ook zijn hun onderzoeksresultaten gepubliceerd in het toonaangevende British Medical Journal. De Zwolse onderzoekers ervaren internationaal ‘veel belangstelling en waardering’ voor hun studie. De internationale behandelstandaard voor baarmoederverzakkingen kan worden herschreven. “We zijn vooral blij dat we deze groep vrouwen een alternatief kunnen bieden dat bewezen effectief en veilig is. Baarmoedersparend opereren heeft de toekomst.”

Bron: Isala

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Boek over veilige sedatie toepassen op de SEH moet angst wegnemen

Vier SEH-artsen schreven een boek over veilige sedatie op de SEH. Het is bedoeld als naslagwerk en cursusmateriaal, vertellen Mischa Veen en Daniëlle van Winden. “Uniek is dat de informatie ook gericht is op het voorkomen van traumatische ervaringen voor patiënten.”

‘Wij willen over twintig jaar ook nog huisarts zijn’

Ties Janssen vertelt over het manifest ‘De huisarts van morgen’, waarmee de Lovah de continuïteit van de huisartsenzorg wil veiligstellen. “Al jaren wordt er nagedacht over vergrijzing en personeelstekorten in de zorg, en nog steeds kabbelt het maar voort.”

Casus: 13-jarig meisje met een bloedende moedervlek

Een 13-jarig meisje komt op het spreekuur omdat ze sinds enkele dagen een bloedende moedervlek heeft. De moedervlek zit er al sinds enkele maanden en is snel gegroeid en ook wat boller geworden. Verder geen klachten zoals pijn of jeuk. Wat is uw diagnose?

‘Ik heb medewerkers meegenomen naar waar ze het best op hun plek zijn’

Op de afdeling waar Jacqueline Loonen leiding geeft staat ‘persoonsgericht’ centraal, zowel in de patiëntenzorg als in de organisatie. “De patiënt en zorgverlener zijn samen verantwoordelijk. Iedereen komt vanuit zijn of haar expertise met voorstellen tot verbetering.”

Casus: vrouw met verkoudheid en oorpijn

Patiënte zit verkouden tegenover u met oorpijn links. De verkoudheid bestaat sinds gisteren maar de oorpijn is vannacht begonnen. De otalgie is pijnlijker dan de pijn die zij heeft ervaren bij de bevalling van haar kinderen. Het gehoor is links mogelijk iets minder dan rechts. Zij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?

Mededingings­toezicht biedt veel ruimte voor samen­werking

In ons zorgstelsel is veel ruimte voor samenwerking en netwerkvorming, vertelt Marco Varkevisser. “Veel zorgaanbieders denken dat heel veel niet mag van de ACM, terwijl die de afgelopen jaren heeft laten zien dat er juist veel ruimte is voor samenwerking.”

‘Vergroot herken­baarheid anti­biotica’

Een betere herkenbaarheid van antibiotica kan leiden tot verstandiger gebruik en zo helpen in de strijd tegen de wereldwijd groeiende antibioticaresistentie. Annelie Monnier en Heiman Wertheim vertellen over het ABACUS-project. “Resistentie kent geen grenzen.”

Medische hypnose: meer controle over je lijf en emoties

Kinderarts en hypnotherapeut Arine Vlieger vertelt over het gebruik van medische hypnose: “Als je de verwachtingen van de patiënt positief kan beïnvloeden dan heeft dat tevens effect op de behandeling. Taal is dan ook de basis van hypnose.”

Casus: vrouw met melaena, een steeds dikker wordende buik en een uitpuilende navel

Een vrouw wordt gepresenteerd op de Spoedeisende Hulp in verband met sinds 1 dag bestaande melaena. Daarnaast klaagt patiënte over een steeds dikker wordende buik, pijn in de rechter bovenbuik en een uitpuilende navel sinds 6 weken. Tevens zijn haar benen iets dikker geworden. Wat is uw diagnose?

In zes stappen afval op de OK reduceren

Roos Bleckman, Lukas Radema en hun collega’s van het OK Green Team bedachten een stappenplan om het afval op de OK de komende jaren met de helft te reduceren. “Het afdekmateriaal op de OK kon met maar liefst 20% gereduceerd kon worden.”


0
Laat een reactie achterx