DOQ

‘Vijf jaar na baarmoedersparende operatie minder vaak terugkerende verzakkingsklachten’

Vrouwen met verzakkingsklachten waarbij opereren nodig is, hebben het meeste baat bij een baarmoedersparende operatie. Deze opzienbarende conclusie volgt na tien jaar uitvoerig onderzoek, dat is uitgevoerd in het Zwolse Isala Vrouw-kindcentrum. “Dit is goed nieuws voor deze patiëntencategorie, want er valt nu echt iets te kiezen”, verzekeren onderzoekers en (uro-) gynaecologen dr. Renée Detollenaere en dr. Hugo van Eijndhoven.

Een baarmoederverzakking is een veelvoorkomende aandoening die ongeveer de helft van alle vrouwen treft. Circa 40 procent van vrouwen ouder dan 45 jaar krijgt ermee te maken; een deel van hen komt in aanmerking voor een operatie. Wereldwijd geldt het verwijderen van de baarmoeder nog steeds als standaardbehandeling. Deze methode is ingrijpend en wordt door veel vrouwen als emotioneel belastend ervaren. “De baarmoeder is een typisch vrouwelijk orgaan en twee derde van de vrouwen wil dat graag behouden”, aldus Van Eijndhoven.

Onderzoekers en (uro-)gynaecologen dr. Renée Detollenaere en dr. Hugo van Eijndhoven

Minder ingrijpend

Sinds begin jaren negentig is er een alternatief beschikbaar: de baarmoedersparende operatie. Hierbij wordt de baarmoeder met twee hechtingen vastgezet aan een stevig deel van een spier. “Deze methode is minder ingrijpend, de operatie verloopt sneller én de vrouw behoudt haar baarmoeder”, aldus Detollenaere. Dat zijn grote voordelen, maar welke operatievorm biedt op de lange termijn nu de beste resultaten? Om het antwoord te kunnen geven, startte Isala in 2009 een uniek en grootscheeps onderzoek. Na een eerste studie concludeerde promovendus Detollenaere dat er 1 jaar na de ingreep geen verschil was in effectiviteit en veiligheid tussen beide behandelingen.

Vervolgstudie

Omdat verzakkingsklachten vaak pas na een jaar terugkeren, besloten Detollenaere en Van Eijndhoven hun onderzoek te vervolgen. Vijf jaar later blijkt dat de baarmoedersparende groep minder vaak met terugkerende verzakkingsklachten kampt dan vrouwen na een baarmoederverwijdering. “Op de lange termijn lijkt een baarmoedersparende operatie een beter resultaat te geven dan het verwijderen van de baarmoeder. Bij een baarmoederverzakking heeft het weghalen van de baarmoeder dus niet langer de voorkeur”, schetst Van Eijndhoven. “Alleen bij ernstige menstruatieklachten en een verhoogde kans op kwaadaardige afwijkingen kan het beter zijn om de baarmoeder te verwijderen.”

Veilig en bewezen alternatief

De twee onderzoekers hebben hun bevindingen eind september gepresenteerd op een internationaal congres in Amerika. Ook zijn hun onderzoeksresultaten gepubliceerd in het toonaangevende British Medical Journal. De Zwolse onderzoekers ervaren internationaal ‘veel belangstelling en waardering’ voor hun studie. De internationale behandelstandaard voor baarmoederverzakkingen kan worden herschreven. “We zijn vooral blij dat we deze groep vrouwen een alternatief kunnen bieden dat bewezen effectief en veilig is. Baarmoedersparend opereren heeft de toekomst.”

Bron: Isala

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx