Vrouwen minder profijt van ARB’s op cardiovasculair gebied
Redactioneel
19 december 2024
De effecten van angiotensinereceptorblokkers (ARB’s) op nieruitkomsten zijn vergelijkbaar tussen mannen en vrouwen met diabetes type 2 (T2D) en diabetische nierziekte (DKD), maar mannen hebben op cardiovasculair gebied meer profijt van deze middelen. Deze bevindingen vragen om een duidelijke stap richting gepersonaliseerde zorg.
Nederlands onderzoek richtte zich op de vraag of mannen en vrouwen met T2D en DKD anders reageren op ARB’s. Hiervoor werden gegevens uit twee grote klinische studies, de RENAAL- en IDNT-trials geanalyseerd. De focus lag op CV-uitkomsten zoals hartaanvallen, beroertes of sterfte door hartziekten en nieruitkomsten, zoals het optreden van nierfalen.
“Dit onderzoek onderstreept het belang om in klinisch onderzoek sekse-specifieke effecten te onderzoeken”
Hoogleraar klinische farmacologie Hiddo Lambers Heerspink
Methode
In totaal werden gegevens van 2.661 patiënten geanalyseerd; 65% was man en 35% vrouw. De gemiddelde leeftijd was 59,5 jaar. De patiënten werden behandeld met een ARB (losartan of irbesartan) of een placebo. De effectiviteit van ARB’s werd voor mannen en vrouwen afzonderlijk beoordeeld. De onderzoekers analyseerden op die manier de eventuele verschillen.
Nieruitkomsten
ARB’s waren bij zowel mannen als vrouwen effectief in het verlagen van het risico op nierfalen. Het risico op het ontwikkelen van nierfalen of een verdubbeling van het serumcreatinine daalde bij gebruik van ARB
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: