Waar op te letten bij een schenking voor de eigen woning van uw kind?

mm
Frits Stünkel
Redactioneel,
10 november 2021

De prijzen van woningen vliegen de pan uit; huizen worden ieder jaar duurder en duurder. Door deze prijsstijgingen en de aangescherpte hypotheekregels hebben veel starters de hulp van ouders nodig bij de aankoop van hun eerste huis. Ouders kunnen bijspringen met het verstrekken van een lening of een schenking. Wat zijn de aandachtspunten bij een schenking?

De schenkbelasting kent een aantal vrijstellingen:

Jaarlijkse vrijstelling:

Een ouder mag ieder jaar een bedrag onbelast schenken aan zijn of haar kind. Voor 2021 bedraagt deze vrijstelling  € 6.604. Dit is hoger dan normaal; door het COVID-19 virus is dit bedrag namelijk tijdelijk met € 1.000 verhoogd. Voor deze schenking hoeft u geen aangifte te doen en zijn er ook geen nadere voorwaarden van toepassing.

Specifieke vrijstellingen:

Het gaat dan om schenkingen aan kinderen die tussen de 18 en 40 jaar oud zijn:

Maximaal € 105.302 wanneer het kind de schenking gebruikt voor de eigen woning (aankoop, verbetering en/of aflossing van een eigen woning schuld). Deze schenking noemt men ook wel de ’jubelton’; deze kent een aantal nadere voorwaarden.Maximaal € 55.996 wanneer het kind de schenking gebruikt voor een studie of een beroepsopleiding. De kosten van deze studie moeten dan wel hoger zijn dan gemiddeld. Ook deze schenking kent een aantal nadere voorwaarden.Maximaal € 26.881 in overige gevallen; dit bedrag is vrij te besteden.

Leeftijdsgrens

De leeftijdgrens van 40 jaar geldt voor uw kind en zijn fiscale partner. Wanneer uw kind ouder is dan 40

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , ,
Deel dit artikel