DOQ

Waar op te letten bij een schenking voor de eigen woning van uw kind?

De prijzen van woningen vliegen de pan uit; huizen worden ieder jaar duurder en duurder. Door deze prijsstijgingen en de aangescherpte hypotheekregels hebben veel starters de hulp van ouders nodig bij de aankoop van hun eerste huis. Ouders kunnen bijspringen met het verstrekken van een lening of een schenking. Wat zijn de aandachtspunten bij een schenking?

De schenkbelasting kent een aantal vrijstellingen:

Jaarlijkse vrijstelling:

Een ouder mag ieder jaar een bedrag onbelast schenken aan zijn of haar kind. Voor 2021 bedraagt deze vrijstelling  € 6.604. Dit is hoger dan normaal; door het COVID-19 virus is dit bedrag namelijk tijdelijk met € 1.000 verhoogd. Voor deze schenking hoeft u geen aangifte te doen en zijn er ook geen nadere voorwaarden van toepassing.

Specifieke vrijstellingen:

Het gaat dan om schenkingen aan kinderen die tussen de 18 en 40 jaar oud zijn:

  • Maximaal € 105.302 wanneer het kind de schenking gebruikt voor de eigen woning (aankoop, verbetering en/of aflossing van een eigen woning schuld). Deze schenking noemt men ook wel de ’jubelton’; deze kent een aantal nadere voorwaarden.
  • Maximaal € 55.996 wanneer het kind de schenking gebruikt voor een studie of een beroepsopleiding. De kosten van deze studie moeten dan wel hoger zijn dan gemiddeld. Ook deze schenking kent een aantal nadere voorwaarden.
  • Maximaal € 26.881 in overige gevallen; dit bedrag is vrij te besteden.

Leeftijdsgrens

De leeftijdgrens van 40 jaar geldt voor uw kind en zijn fiscale partner. Wanneer uw kind ouder is dan 40 jaar, maar zijn partner nog niet, dan kan er toch een beroep worden op deze vrijstellingen. U kunt dan wel gewoon aan uw kind schenken.

Aangifte schenkbelasting

Om een beroep te doen op één van deze vrijstellingen, moet uw kind tijdig een aangifte schenkbelasting doen. In deze aangifte moeten worden aangegeven wie de schenker is en op welke eenmalige vrijstelling een beroep wordt gedaan. De belastingdienst kan op deze manier vastleggen dat een van de vrijstellingen is toegepast, zodat deze later niet nog een keer wordt gebruikt. De aangifte schenkbelasting moet zijn ingediend vóór 1 maart van het jaar volgende op het jaar waarin de schenking heeft plaatsgevonden.  Een schenking gedaan in 2021 moet dus uiterlijk 1 maart 2022 via een aangifte worden gemeld.
Voor de jubelton geldt dat uw kind 3 jaar de tijd heeft om deze te gebruiken voor de eigen woning. Doet het kind dit niet of niet geheel? Dan moet er over een deel van de schenking alsnog schenkbelasting betaald worden (bedrag tot € 100.000: 10%, daarboven 20%).

Verdwijnt de jubelton?

De regeling van de jubelton staat op het punt om geschrapt te worden, omdat de politiek deze aan het herzien is. In de praktijk is gebleken dat de vrijstelling de prijs van huizen verder opdrijft. Dit in plaats van het steuntje in de rug waar het voor bedoeld was. Daarbij vindt de politiek het niet positief dat dit voordeel alleen geldt voor kinderen van vermogende ouders. Het is nog niet definitief, maar de signalen zijn wel daar dat de ‘jubelton’ binnenkort niet meer mogelijk is.

Tip: daarom is dit jaar een schenking voor de woning van uw kind mogelijk (extra) interessant. Uw kind moet het geld dan uiterlijk 2023 gebruiken voor de eigen woning.

Van helder accountancy, belastingadvies en consultancy voor de zorg heeft de uiterste zorg besteed aan de totstandkoming van deze uitgave. Voor informatie die nochtans onvolledig of onjuist is opgenomen, aanvaardt Van helder geen enkele aansprakelijkheid. Voor eventuele verbeteringen van de opgenomen gegevens houdt zij zich aanbevolen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?

In Search of Stories brengt levens­verhalen tot leven

Het onderzoeksproject ‘In Search of Stories’, geleid door oncoloog Hanneke van Laarhoven, brengt verhalen van ongeneeslijk zieke patiënten tot leven. “De analyse van deze verhalen biedt inzichten die met traditionele methoden vaak over het hoofd worden gezien.”

‘Het preferentiebeleid gaat binnen nu en vier jaar op de schop’

Het preferentiebeleid is volledig doorgeslagen en moet hoognodig op de schop, vindt Aad de Groot, directeur van Zorgverzekeraar DSW. “Het is lastig te berekenen, maar we vermoeden wel dat door de lage prijzen juist andere kosten kunnen toenemen.”

‘Dokters voelen zelf de paradox van samen beslissen in de spreek­kamer’

Samen beslissen kan patiënten tijdelijk veel stress en onzekerheid bezorgen, blijkt uit onderzoek van Inge Henselmans. “Wij staan helemaal achter de beweging van samen beslissen, maar vonden dat er ook oog moest zijn voor de negatieve aspecten ervan.”

‘Het ziekenhuis kan ook zonder lachgas’

Nicolaas Sperna Weiland geeft inzicht in de duurzaamheid van lachgas. “Ik denk persoonlijk dat er ook andere pijnstilling voorhanden is om kortdurend comfort te geven. Vaak met betere pijnstillende effecten en minder nadelige milieueffecten.”

Stop met jezelf onder­mijnen: vijf stappen tegen het imposter syndroom

Bang om door de mand te vallen, prestatiegericht, conflictvermijdend? Veel jonge artsen hebben last van het imposter syndroom. Moniek de Boer geeft praktische tips. “Het ontwikkelen van een gezonde werk-privé balans en het accepteren van kwetsbaarheid is cruciaal.”

Casus: patiënt met huidkleurige papel op de rug

Een 54-jarige vrouw meldt zich bij de huisarts met een huidkleurige papel op de rug. Mevrouw heeft in haar voorgeschiedenis een basaalcelcarcinoom (BCC) gehad van het gelaat. In haar familie komt geen huidkanker voor. Wat is uw diagnose?

Waarom moet ik als arts aandacht hebben voor lhbtiq+?

Zichtbaarheid en veiligheid zijn belangrijk bij het omgaan met lhbtiq+-ers in de zorg, pleit longarts Karin Pool. Ze geeft praktische tips voor zorgverleners en zorginstellingen. “Met kleine aanpassingen, bijvoorbeeld in taalgebruik, maak je al een groot verschil.”

De overgang: hormoon­therapie helpt, maar is geen wonder­middel

Gynaecoloog Dorenda van Dijken promoot hormoontherapie bij overgangsklachten, maar noemt het geen wondermiddel voor de gezondheid op langere termijn. “We kunnen als artsen zeggen dat je de overgang moet omarmen, maar ik vind dat elke vrouw dat zelf bepaalt.”

Casus: man met opgezette en verkleurde gewrichten en zwelling linkeroor

Een 52-jarige man klaagt over pijnlijke en stijve handen. De gewrichten van beide handen en vingers zijn opgezet en blauw-paars verkleurd. Verder heeft hij klachten van moeheid en malaise. Hij heeft geen koorts. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx