DOQ

‘Waarom een patiënt rondrijden als hij zelf kan lopen?’

Colorectaal chirurg Tim Lubbers ziet het al helemaal voor zich: het MUMC+ wordt het eerste ziekenhuis in Nederland waarin alle patiënten, die daartoe in staat zijn, lopend naar de OK gaan. Want waarom liggen en door het ziekenhuis gereden worden, als zelf mogen lopen je eigenlijk veel meer controle geeft?

Soms kunnen oplossingen om de zorg te verbeteren zo eenvoudig zijn, dat niemand ze meer ziet. Al sinds het bestaan van operatiekamers rijden we patiënten op een bed naar binnen. En van vastgeroeste gewoontes komt het vaak niet in ons op om ze te veranderen. Terwijl een kleine aanpassing soms een groot effect kan hebben. De aanpassing? De patiënt lopend naar de OK laten gaan.

“Waarom krijgt iemand vanaf moment één een bed toegewezen, terwijl deze persoon mobiel is?”

Colorectaal chirurg Tim Lubbers

Een ritje door het ziekenhuis

“In de huidige situatie krijg je als patiënt die geopereerd wordt aan een colorectaal carcinoom, bij opname in het ziekenhuis direct een bed toegewezen”, legt Lubbers uit. “Vervolgens word je op het bed door het ziekenhuis gereden en naar de holding gebracht, waar je – op datzelfde bed – wacht tot het OK-team klaar is voor de start. Eenmaal doorgerold richting de OK krijg je, liggend op bed en starend naar het plafond, een hand van de chirurg, de anesthesist en de OK-assistent die over je heen moeten buigen om je fatsoenlijk aan te kunnen kijken.”

Meer controle

“Het idee om hier verandering in aan te brengen, kwam i

 

Aanmelden

Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

De lessen van de langst­vliegende MMT-arts van Nederland

MMT-arts Nico Hoogerwerf vertelt over zijn ervaringen als medisch specialistische zorgverlener per helikopter. “Wij dóen vooral, we voeren handelingen uit. Wij voelen niet de machteloosheid die politiemensen wel kunnen voelen.”

Casus: patiënt met zwelling in de mond

Een patiënte komt op het spreekuur met sinds 2 maanden een zwelling in de mond aan de linkerzijde. Het was destijds 1-2cm, welke spontaan ontlastte met dik taai slijm. Sindsdien komt het in wisselende grootte regelmatig terug. Wat is uw diagnose?

Verslaving onder zorgprofessionals: anonieme hulp is voorhanden

Verslaving is ook onder zorgprofessionals een reëel probleem. Marlies de Rond vertelt over het KNMG-programma ABS-zorgprofessionals, dat anonieme hulp en ondersteuning biedt aan zorgprofessionals die worstelen met problematisch middelengebruik en verslaving.

‘Zoveel artsen willen hun bezieling terug’

MDL-arts Marieke Gielen vindt het huidige zorgsysteem niet houdbaar voor medisch specialisten. “Ik heb mijn bezieling terug en wil nu een bruggenbouwer zijn tussen de reguliere zorg en het bredere zorgveld.”

Het Calamiteiten­­hospi­taal: in dertig minuten opera­tioneel na een ramp 

Mirjam de Jong vertelt hoe het Calamiteitenhospitaal in Utrecht bij een ramp razendsnel operationeel wordt gemaakt en hoe het een cruciale rol speelt in de nationale zorg. “Bij een grote groep slachtoffers moet je bedenken hoe je zoveel mogelijk levens kunt redden.”

Casus: man met toenemende pijn bovenbuik

Een man heeft sinds 2 weken toenemende pijn in de bovenbuik, ter plaatse van het maagkuiltje. De pijn is vooral aanwezig bij het eten en is brandend van karakter. Wat is uw diagnose?

‘Ik wil mensen helpen die het meest in nood zitten’

Werken in oorlogsgebieden geeft Zafer Altunbezel (Artsen zonder Grenzen) voldoening. Dagelijks ziet hij patiënten met oorlogstrauma, soldaten en burgers. “Als je wordt uitgestuurd naar een oorlogsgebied moet je oplossingen kunnen bedenken in zeer atypische situaties.”

‘Te veel welzijns­kwesties komen in het medisch domein’

Karine van ‘t Land is voorzitter van KAMG: een beroepsvereniging, maar ook een lobbyclub die de volksgezondheid wil verbeteren. “Wat Artsen Maatschappij + Gezondheid bindt is dat ze bezig zijn met drie dingen: met preventie, met volksgezondheid en met grote groepen.”

Aanpak onder­voeding moet multi­discipli­nair

Ongeveer een kwart van alle patiënten is bij opname ondervoed. Dit kan leiden tot minder snel herstel en langere opnameduur. De aanpak ervan is een zaak van het hele ziekenhuis, vertellen Emma Koster en Wesley Visser. “Ondervoeding is veel meer dan te weinig eten.”

Casus: jonge patiënt met heftige oorpijn

De 9-jarige patiënt voor u heeft de hele nacht heftige oorpijn gehad rechts. Zijn gehoor is beiderzijds goed en hij heeft geen koorts. Hij is een weinig snotterig. Wat is uw diagnose?


2
0
Laat een reactie achterx
Lees ook: Aanmelden

Naar dit artikel »

Lees ook: Inloggen

Naar dit artikel »