‘Waarom een patiënt rondrijden als hij zelf kan lopen?’
Redactioneel
3 juli 2024
Colorectaal chirurg Tim Lubbers ziet het al helemaal voor zich: het MUMC+ wordt het eerste ziekenhuis in Nederland waarin alle patiënten, die daartoe in staat zijn, lopend naar de OK gaan. Want waarom liggen en door het ziekenhuis gereden worden, als zelf mogen lopen je eigenlijk veel meer controle geeft?
Soms kunnen oplossingen om de zorg te verbeteren zo eenvoudig zijn, dat niemand ze meer ziet. Al sinds het bestaan van operatiekamers rijden we patiënten op een bed naar binnen. En van vastgeroeste gewoontes komt het vaak niet in ons op om ze te veranderen. Terwijl een kleine aanpassing soms een groot effect kan hebben. De aanpassing? De patiënt lopend naar de OK laten gaan.
“Waarom krijgt iemand vanaf moment één een bed toegewezen, terwijl deze persoon mobiel is?”
Colorectaal chirurg Tim Lubbers
Een ritje door het ziekenhuis
“In de huidige situatie krijg je als patiënt die geopereerd wordt aan een colorectaal carcinoom, bij opname in het ziekenhuis direct een bed toegewezen”, legt Lubbers uit. “Vervolgens word je op het bed door het ziekenhuis gereden en naar de holding gebracht, waar je – op datzelfde bed – wacht tot het OK-team klaar is voor de start. Eenmaal doorgerold richting de OK krijg je, liggend op bed en starend naar het plafond, een hand van de chirurg, de anesthesist en de OK-assistent die over je heen moeten buigen om je fatsoenlijk aan te kunnen kijken.”
Meer controle
“Het idee om hier verandering in aan te brengen, kwam i
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: