Wanneer is huilen abnormaal?
Redactioneel
2 april 2025
In Nederland worden elk jaar ongeveer 700 baby’s opgenomen in het ziekenhuis omdat zij veel huilen. Slechts in 5% van de gevallen heeft dit een medische oorzaak. Toch kan het gehuil een zware emotionele last zijn voor ouders. Kinderarts Karola de Graaf van het St. Antonius Ziekenhuis in Utrecht ontwikkelde een vragenlijst om ouders die worstelen met het huilen van hun baby vroegtijdig op te sporen. “Zo kunnen we ouders eerder helpen en hopelijk veel leed voorkomen.”
Huilen is een manier voor baby’s om te communiceren en prikkels te verwerken. Tegelijkertijd is het gehuil van een baby een doordringend geluid dat moeilijk te negeren is en voor veel problemen kan zorgen. “Ouders van baby’s die veel huilen hebben vaker last van spanning en stress, gevoelens van onzekerheid, angst en depressie”, legt De Graaf uit. “Overmatig huilen kan de hechting tussen ouders en kind verstoren en is een belangrijke risicofactor voor kindermishandeling: in hun wanhoop schudden ouders het kind soms door elkaar om het stil te krijgen. Dit kan leiden tot blijvende hersenschade of zelfs de dood.”
“In het verleden werd ‘de regel van drie’ breed aangehangen”
Kinderarts Karola de Graaf
Abnormaal
Huilen maakt deel uit van het normale, aangeboren gedrag van baby’s. Wanneer is huilen dan abnormaal? “Hiervoor bestaan verschillende definities”, antwoordt De Graaf. “In het verleden werd ‘de regel van drie’ breed aangehangen: de baby huilt langer dan drie uur per dag, minimaal
Aanmelden
Meld u gratis aan om toegang te krijgen tot DOQ,
waar zorgprofessionals kennis en visie delen.
Ik heb al een DOQ account
Lees meer over: