Wanneer zijn kosten voor promoveren fiscaal aftrekbaar?

mm
Frits Stünkel
Redactioneel,
3 maart 2021

Kosten die (aankomend) artsen, apothekers en andere zorgprofessionals maken voor hun promoveren, zijn niet fiscaal aftrekbaar als beroeps- of ondernemingskosten. Het goede nieuws is echter dat ze wél fiscaal aftrekbaar zijn als studiekosten! Het jaar 2021 is het laatste jaar dat de aftrekpost voor studiekosten en scholingsuitgaven nog bestaat. Na 2021 gaat deze fiscale regeling vervallen. Iedereen die meent recht te hebben op een belastingteruggave, doet er dus goed aan om de mogelijkheden van deze studieaftrek te bekijken.

De kosten die (aankomend) artsen, apothekers en andere zorgprofessionals maken voor hun promoveren zijn normaal gesproken gericht op het eigen beroep (of toekomstig beroep). Daardoor zijn ze te beschouwen als studiekosten, en dus aftrekbaar voor de inkomstenbelasting.

(Foto: Pixabay)

Proefschrift

Onder aftrekbare studie-uitgaven vallen in het algemeen daardoor ook de kosten van een proefschrift en de verdediging van dit proefschrift. Uitgaven buiten de academische sfeer, zoals de kosten van een promotiefeestje, zijn helaas niet fiscaal aftrekbaar.
De uitgaven voor promoveren zijn slechts aftrekbaar in het jaar waarin de kosten zijn betaald of verrekend. Dus niet de factuurdatum van een ontvangen rekening is hier het criterium, maar het jaar waarin de promovendus de kosten daadwerkelijk heeft betaald.

Drempel

Om studiekosten te mogen aftrekken moet er eerst een drempel worden gehaald. Het gaat om de uitgaven die voor de eigen studie zijn gedaan. Daarnaast geldt:

De opleiding of studie was gericht op het eigen beroep of werk, of op het toekomstige beroep of
 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, ,
Deel dit artikel