DOQ

Wat heeft fijnstof met autisme en ADHD te maken?

Fijnstof in de lucht kan bij adolescenten en jongvolwassenen bijdragen aan symptomen van autismespectrumstoornis (ASS) en ADHD. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Groningen en het Amsterdam UMC na een longitudinale studie. Fijnstof kan via de longen in het lichaam en mogelijk ook in de hersenen komen. De onderzoekers vonden geen bewijs voor negatieve effecten van andere vervuilende stoffen in de lucht of van geluidsoverlast op ASS of ADHD-symptomen.

Blootstelling aan omgevingsgeluid of luchtvervuiling beïnvloedt mogelijk de ernst van ASS en ADHD bij adolescenten en jongvolwassenen. Maar het bewijs daarvoor is nog beperkt, de meeste studies hebben alleen blootstelling gedurende zwangerschap en bij jonge kinderen onderzocht. Daarom wilden de onderzoekers de langetermijneffecten onderzoeken van luchtvervuiling en geluidsoverlast op de ernst van symptomen van ASS en ADHD gedurende de adolescentie en jongvolwassenheid.

“Met lineaire modellen zijn associaties voor de langere termijn berekend tussen blootstelling en symptomen”

Onderzoeker Yiran Li

Opzet

Zij includeerden 2.750 kinderen tussen 10 en 12 jaar uit het TRacking Adolescents’ Individual Lives Survey (TRAILS) cohort in Nederland. TRAILS is een doorlopend prospectief cohort dat wordt gevolgd op psychologische, fysieke en sociale ontwikkeling van Nederlandse (pre)adolescenten. De kinderen zijn vanaf 2001 iedere 2-3 jaar beoordeeld via vragenlijsten voor ASS en ADHD, interviews en lichamelijk onderzoek. De deelnemers zijn nu jongvolwassenen.
De TRAILS-data werden gecombineerd met omgevingsdata over luchtvervuiling en geluid uit de Nederlandse GECCO-database (Geoscience and Health Cohort Consortium). Blootstelling aan geluid en luchtvervuiling (ozon, roet, zwavel- en stikstofdioxide, en fijnstof van 2,5 en 10 micrometer) werden volgens standaardprotocollen gemodelleerd op het niveau van postcodegebied. Met lineaire modellen zijn associaties voor de langere termijn berekend tussen blootstelling en symptomen.

“Kleinere deeltjes van fijnstof zijn waarschijnlijk schadelijker omdat ze sneller, makkelijker en dieper in het lichaam kunnen komen”

Kleiner is schadelijker

De onderzoekers constateerden dat hogere niveaus van blootstelling aan fijnstof, met name fijnstof van maximaal 2,5 micrometer, waren geassocieerd met ernstigere symptomen van ASS en ADHD. Kleinere deeltjes van fijnstof zijn waarschijnlijk schadelijker omdat ze sneller, makkelijker en dieper in de longen kunnen komen en van daaruit in het lichaam en mogelijk ook de hersenen. Andere duidelijke associaties tussen geluidsoverlast of elementen van luchtvervuiling en ASS en ADHD werden niet gevonden.
Fijnstof heeft dus een negatief effect op symptomen van ASS en ADHD bij adolescenten en jongvolwassenen. Dat versterkt het bewijs over schadelijke invloeden van fijnstof op de neurologische ontwikkeling van kinderen en jongeren. De onderzoekers pleiten voor meer onderzoek naar de onderliggende mechanismen daarvan.

“Dit soort kennis kan voor de toekomst relevant zijn voor onder andere beleidsmakers”

Kennis is relevant

Eerste auteur Yiran Li is promovendus in de onderzoeksgroep van dr. Catharina Hartman van het Universitair Centrum Psychiatrie, UMC Groningen. Zij onderzoekt risicofactoren voor autisme en ADHD. “Het meeste onderzoek op dit gebied wordt gedaan bij pasgeborenen. Bij hen zijn de hersenen zich nog volop aan het ontwikkelen en is er altijd bezorgdheid over gezondheidsrisico’s. Ons onderzoek richtte zich op kinderen vanaf 10 jaar. We wisten vooraf niet of we enig effect zouden vinden. Het gevonden effect bij de onderzochte groep is niet groot, maar ook een klein effect draagt bij aan de kennis over de invloed van omgevingsfactoren op de hersenen. Onze resultaten hebben niet direct een praktisch belang en moeten ook nog verder worden onderzocht. Ons onderzoek geeft slechts een eerste indicatie. Maar dit soort kennis kan voor de toekomst wel relevant zijn voor onder andere beleidsmakers. Bijvoorbeeld bij het vaststellen van grenswaarden voor omgevingsfactoren.”

Referentie: Li Y, Xie T, Cardoso Melo RD, et al. Longitudinal effects of environmental noise and air pollution exposure on autism spectrum disorder and attention-deficit/hyperactivity disorder during adolescence and early adulthood: The TRAILS study. Environ Res, 2023;227:115704. Online ahead of print.

Lees meer over:


Voor u geselecteerde artikelen

Help patiënten te stoppen met roken: ‘Minder zenden en meer interacteren’

Marieke Helmus combineert kunst en innovatie om het gesprek over stoppen met roken te starten. Met tools zoals een ‘Chat met je sigaret’-chatbot en humoristische ansichtkaarten helpt ze moeilijk bereikbare groepen om na te denken over hun rookgedrag.

Is er een dokter aan boord?

Wat doe je als er in een vliegtuig om een arts wordt gevraagd? Huisarts en luchtvaartgeneeskundige Peter Nijhof legt uit hoe medische noodgevallen in de lucht worden aangepakt, van de rol van artsen en cabinepersoneel tot het gebruik van medische kits en noodlandingen.

‘Stress verdient centrale plek in het consult’

Chronische stress, vaak gekoppeld aan sociale problemen, kan gezondheidsklachten veroorzaken. Feia Hemke pleit voor meer aandacht hiervoor in de spreekkamer en ontwikkelde tools om dit bespreekbaar te maken. “Hierdoor voorkom je onnodige medicalisering.”

Casus: man met een afwijking aan de eikel

Een 63-jarige man heeft sinds enige maanden een rode plek op de eikel, die ontstaan lijkt na een besnijdenis vanwege te nauwe voorhuid. De roodheid met wat witte plekjes zit niet echt op de plek van de wond en breidt zich ook wat uit. Wat is uw diagnose?

Gezondheidsschade door anabole steroïden: ‘Dit is geen hype die overwaait’

Het recreatief gebruik van anabole steroïden neemt toe, met grote gezondheidsrisico’s als gevolg, waarschuwt Pim de Ronde. Hij pleit voor betere voorlichting en onderzoekt interventies om het gebruik te verminderen en de schade te beperken.

Menselijkheid in de zorg: de spreek­kamer als tuin vol mogelijk­heden

Gynaecoloog, schrijver en theatermaker Mieke Kerkhof vertelt over het belang van kleine gebaren, het zien van de mens achter de patiënt en hoe haar creatieve kant haar werkplezier voedt. “Mijn generatie werkte keihard, soms ten koste van alles.”

‘Achter een gezondheidsklacht kan een negatieve ervaring uit het verleden schuilgaan’

Seksueel misbruik kan via chronische stress leiden tot gezondheidsklachten, vertelt Janneke van ’t Hooft. Ze pleit voor meer bewustzijn bij zorgverleners om deze klachten beter te herkennen en behandelen. “Een ‘tweesporenbeleid’ kan helpend zijn.”

‘Ik ben een beetje klaar met de vraag hoe veilig AI is’

Daan Geijs onderzoekt hoe AI kan helpen bij het beoordelen van huidkanker en zo veel routinematig werk uit handen kan nemen. Hij ziet AI als cruciaal om de zorg efficiënter te maken. “Nederland heeft het in zich om koploper te zijn bij AI-toepassingen in de zorg.”

Van overleven naar regie: werkplezier terugvinden als arts

Angelique van Dam, voormalig huisarts, begeleidt zorgprofessionals naar meer werkplezier en regie in hun leven. “Iedere arts kan bewust kiezen om in leiderschap te stappen, los van functie of positie.”

Casus: man met laesie ter hoogte van de borst

Een 47-jarige man komt met een laesie ter hoogte van de linkerborst die al aanwezig is sinds de geboorte. Hij heeft geen voorgeschiedenis van huidkanker en heeft een huidtype 3. Wat is uw diagnose?


0
Laat een reactie achterx