Fijnstof in de lucht kan bij adolescenten en jongvolwassenen bijdragen aan symptomen van autismespectrumstoornis (ASS) en ADHD. Dat concluderen onderzoekers van het UMC Groningen en het Amsterdam UMC na een longitudinale studie. Fijnstof kan via de longen in het lichaam en mogelijk ook in de hersenen komen. De onderzoekers vonden geen bewijs voor negatieve effecten van andere vervuilende stoffen in de lucht of van geluidsoverlast op ASS of ADHD-symptomen.
Blootstelling aan omgevingsgeluid of luchtvervuiling beïnvloedt mogelijk de ernst van ASS en ADHD bij adolescenten en jongvolwassenen. Maar het bewijs daarvoor is nog beperkt, de meeste studies hebben alleen blootstelling gedurende zwangerschap en bij jonge kinderen onderzocht. Daarom wilden de onderzoekers de langetermijneffecten onderzoeken van luchtvervuiling en geluidsoverlast op de ernst van symptomen van ASS en ADHD gedurende de adolescentie en jongvolwassenheid.
“Met lineaire modellen zijn associaties voor de langere termijn berekend tussen blootstelling en symptomen”
Onderzoeker Yiran Li
Opzet
Zij includeerden 2.750 kinderen tussen 10 en 12 jaar uit het TRacking Adolescents’ Individual Lives Survey (TRAILS) cohort in Nederland. TRAILS is een doorlopend prospectief cohort dat wordt gevolgd op psychologische, fysieke en sociale ontwikkeling van Nederlandse (pre)adolescenten. De kinderen zijn vanaf 2001 iedere 2-3 jaar beoordeeld via vragenlijsten voor ASS en ADHD, interviews en lichamelijk onderzoek. De deelnemers zijn nu jongvolwassenen.
De TRAILS-data werden gecombineerd met omgevingsdata over