Wat je doet is goed genoeg, ook al voelt het soms als aanmodderen

mm
redactie
Redactioneel,
27 februari 2019

Ook artsen, apothekers en andere zorgverleners worstelen met werkdruk door zieke collega’s, of ploeteren met (puber)kinderen of partner in de privésituatie. Het leven is namelijk nooit helemaal perfect. Dat is misschien jammer, maar tegelijk ook een troost, stelt Maarten Stoffers, coach en trainer voor Touch in dit artikel. Misschien voelt het leven soms als aanmodderen. Maar in werkelijkheid doen artsen hun uiterste best, en een mens kan niet méér dan zijn best doen. Je doet als zorgprofessional niets verkeerd als dingen een tijd op meerdere vlakken moeizamer verlopen. Maar als dit langer aanhoudt, is het verstandig om hulp te zoeken en de grenzen van je kunnen aan te geven.

Ze klinkt niet eens wanhopig, als ze het vraagt: ‘Wat moet ik nou?’ Ze klinkt eerder murw geslagen. Ja, wat moet je nou, Anita. Goede vraag.

De hoge werkdruk op haar afdeling in het ziekenhuis leidt tot een sneeuwbaleffect van leegloop en ziekteverzuim onder collega-artsen. Ze wil de patiënten juist goed helpen, maar heeft er de tijd niet voor. Vroeger, ja vroeger, had je nog tijd om patiënten echt te helpen. Maar door het overnemen van patiënten van zieke collega’s neemt naar haar idee het risico op fouten maken toe. En overige werkzaamheden, zoals planning en organisatie, vakliteratuur bijhouden en nascholing volgen, komen steeds meer in het gedrang.

Stapeling van werk en privé

Thuis zit het ook niet mee. Haar man is afgekeurd vanwege zijn rug. Hij mist zijn collega’s, zijn maatjes. Het is voelbaar dat Anita het liefst ook zijn problemen zou willen oplossen. Haar jongste z

 

Login om verder te lezen

Nog geen account? Meld u hier gratis aan.

, , , , ,
Deel dit artikel